Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei a fost adoptată. Raluca Prună: Dacă premierul decide că trebuie să plec, plec

Moțiunea simplă pe Justiție depusă de PSD la Camera Deputaților a fost adoptată, marți, de plen cu 155 voturi "pentru", în timp ce 60 de deputați nu și-au exprimat votul. Raluca Prună a declarat că dacă premierul îi va cere demisia, şi-o va da.
Bogdan Păcurar
18 oct. 2016, 07:32
Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei a fost adoptată. Raluca Prună: Dacă premierul decide că trebuie să plec, plec

UPDATE 13.26 Raluca Prună a declarat marţi că moţiunea simplă adoptată în Camera Deputaţilor nu duce automat la demiterea sa din funcţie şi că doar premierul îi poate cere să părăsească Guvernul sau nu.

”Repercursiuni în sensul de a fi automat demisă în urma acestei moţiuni nu există. Sigur că acum eu fac parte dintr-o echipă guvernamentală, rămâne de văzut ceea ce va decide premierul. Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca. Dacă premierul va decide că trebuie să rămân până la sfârşitul mandatului, voi rămâne până la sfârşitul mandatului”, a declarat Raluca Prună după ce moţiunea simplă din Camera Deputaţilor a fost adoptată.

Ea a mai spus că moţiunea simplă este prevăzută de cadrul legislativ în vigoare.

„Suntem o societate pluralistă şi nu putem fi cu toţii de acord. Ştiţi că moţiunea a trecut cu 155 de voturi şi cred că au fost 60 de membri care nu au votat. Deci moţiunea a trecut”, a menţionat Prună.

De asemenea, ea a subliniat că stilul său de a vorbi în metafore nu este ilegal. ”Da, vorbesc în metafore şi îmi permit să vorbesc aşa cum pot, folosind toată bogăţia de cuvinte a limbii române. Îmi asum asta”, a conchis ministrul Justiţiei, în apărarea afirmaţiei sale că a minţit la CEDO că Ministerul Justiţiei are buget de 1 miliard de euro pentru 7 penitenciare. 

 

UPDATE 12.35 Moţiunea simplă a fost adoptată cu 155 de voturi pentru şi 60 de abţineri.

Guvernul nu este obligat să demită ministrul, chiar dacă moţiunea simplă este adoptată de Parlament.


UPDATE 12.33 Începe sesiunea de vot final pentru moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună. Există cvorum.


UPDATE 11.56 „Am promis că nu candidez şi mă ţin de promisiune”, a mai declarat Raluca Prună.

Votul moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei va avea loc la 12.30.


UPDATE 11.43 Raluca Prună face declaraţii în plenul Camerei despre condiţiile din penitenciare, condiţii care au la bază o criză veche, perpetuată: supraaglomerare, lipsă de igienă etc.

Ea face trimitere la hotărâri CEDO pronunţate împotriva României pe acest subiect – condiţiile din penitenciare.

Declaraţiile privind minciunile prezentate în faţa CEDO au fost nepotrivite, a admis Raluca Prună, dar ele au fost plastice, făcute în şedinţa CSM.

„Nu am venit în acest mandat pentru notorietate și nici nu mi-am propus să fiu populară, singura mea miză este să pun în slujba sistemului de justiție și a cetățeanului, care beneficiază de acest serviciu public, priceperea mea și a echipei mele. Muncim fără să fim obosiți, sub imperativul unui mandat relativ scurt, cu multe așteptări și muncim pe baza unei competențe tehnice, cu onestitate, în transparență și mai ales în mod responsabil”, s-a adresat Prună deputaților, cittaă de Agerpres.

Ea a spus că moțiunea simplă îi oferă platforma cea mai bună pentru a explica ce a făcut până acum, arătând că a știut de la început că acest mandat nu va fi unul ușor.

„Am anticipat și critici constructive, și comentarii malițioase, și ruperi din context. Mărturisesc, nu am anticipat nivelul acestora”, a adăugat ministrul.

Ea s-a referit la contextul politic și social în care Guvernul Cioloș și-a început activitatea. „Vă întreb pe dumneavoastră, doamnelor și domnilor parlamentari, de ce avea societatea românească așteptări atât de mari la 26 de ani de la recâștigarea democrației? De ce au simțit nevoia unei schimbări politice revendicate în stradă?”, a întrebat retoric Prună.

Prună a mai spus că mandatul său nu a avut și nu are o miză politică partizană și acest lucru îi permite să fie un om liber care își asumă declarațiile.

„Folosesc această libertate pentru a semnala restanțe enorme și probleme ascunse sub preș timp de ani întregi. (…)Subliniez că în lipsa unui cadru predictibil, previzibil, chestiuni care au fost îndelung amânate ne-au obligat de multe ori să acționăm în condiții de criză pentru a rezolva urgențe care decurg din restanțele acumulate ani întregi. Sunt aici în fața dumneavoastră pentru că am avut curajul să spun într-un limbaj plastic că ‘împăratul este gol'”, a arătat Prună.

Ministrul Prună a explicat contextul în care a făcut „acele declarații nepotrivite ca limbaj, plastic”, formulate în plenul CSM și care fac obiectul acestei moțiuni.

„Declarația mea din plenul CSM din 6 octombrie trebuie interpretată în cheia îngrijorării mele ca ministru, bazată pe exemplele din trecut care au scos în evidență în mod repetat neputința guvernelor de a acoperi integral nevoile sistemului judiciar. Această neputință vine de la faptul că noi, ca țară, nu avem o programare bugetară multianuală. Am folosit această paralelă între necesarul de noi locuri în penitenciar, necesarul de a reforma sistemul penitenciar și necesarul de finanțare a investițiilor din sistemul judiciar. Orice altă interpretare este un exercițiu de decupare din context, de semiotică și de analiză a plasticității în limbaj pentru care pledez vinovată”, a explicat Prună.

Ea a mai arătat că este deschisă clarificărilor. „Nu aș dori să planeze niciun fel de îndoială asupra credibilității mandatului meu. Întotdeauna cred că această credibilitate se bazează pe fapte, nu pe promisiuni”, a încheiat Prună.

Raluca Prună s-a adresat marți deputaților după ce săptămâna trecută a lipsit de la dezbaterea moțiunii simple.

 

UPDATE 11.36 În paralel, se desfăşoară şi procedura privind moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, iniţiată de PSD. 

Raluca Prună se află în Parlament şi a luat cuvântul în faţa plenului.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat într-o şedinţă CSM că a minţit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget. Ea a argumentat că declaraţiile “erau nişte bune intenţii”, pentru că sumele pe care le-a prezentat pe hârtie la CEDO nu aveau acoperire în realitate.

„Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu nu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român ea nu este asumată. Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile. Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani (…)”, a declarat Raluca Prună, joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), conform înregistrării postate pe site-ul instituţiei.

Declaraţia a stârnit reacţii vehemente, iar PSD a depus o moţiune simplă împotriva ministrului Raluca Prună, care va fi votată marţi.

Citeşte şi: Raluca Prună va explica în Parlament afirmaţia potrivit căreia a minţit la CEDO


UPDATE 11.30 Începe dezbaterea şi votarea cererii de urmărire penală a Elenei Udrea, cu citirea solicitării procurorului general şi a raportului Comisiei Juridice (aviz favorabil).

Elena Udrea nu este prezentă în sală.

 

Dezbaterea şi votul asupra cererii au loc marţi, începând cu ora 11.00, potrivit ordinii de zi anunţate pe site-ul Camerei Deputaţilor, când se va discuta „Solicitarea nr. 1806/C/2016 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva doamnei deputat Udrea Elena Gabriela, fost ministru al turismului, pentru săvârşirea a două infracţiuni de instigare la luare de mită, în dosarul nr.121/P/2015 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

Votul va fi secret cu bile.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat pozitiv cererea procurorurlui generalal României privind încuviinţarea urmăririi penale împotriva Elenei Udrea, pentru finanţarea campaniei electorale din 2009.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat că în cazul noii cereri de urmărire penală pe numele Elenei Udrea procurorii au făcut o solicitare prematură. „Punctul de vedere exprimat astăzi în Comisia juridică a fost în sensul în care noi precizăm că procurorii au făcut o solicitare prematură. Există o solicitare de începere de urmărire penală in persona, așadar procurorii trebuiau să prezinte probe din care să rezulte faptul că sunt în posesia unor elemente certe de vinovăție. Aceste elemente trebuiau prezentate Parlamentului și sigur, pe baza lor, procurorii fac diferențiere între urmărirea penală in rem cu privire la faptă și cea in persona. Din tot materialul de urmărire penală rezultă foarte clar, pe de o parte, absența probelor care să o indice direct pe doamna Udrea și ceea ce, din punctul nostru de vedere, este absolut hilar — faptul că, deși există două așa-zise instigări la infracțiunea de luare de mită, una dintre persoanele care ar fi fost instigate neagă orice fel de legătură cu doamna Elena Udrea”, a afirmat avocatul Alexandru Chiciu, apărător al Elenei Udrea, la Camera Deputaților.

Citeşte şi: Cererea de urmărire penală a Elenei Udrea a primit aviz favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsele Dedeman care îți vor face viața mai frumoasă. Sunt la ofertă pentru câteva zile și toți vecinii te vor invidia
Capital.ro
Se dau 10.000 EURO în România pentru proprietarii de teren. Primăria a făcut deja cadastru
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Fostele iubite ale lui Dany de la Insula Iubirii ies la atac! ”Și-a alergat mama cu un cuțit!” + Se automutilează! IMAGINI TARI
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
SITUATIA DIN BELARUS: 30 DE ANI SUB LUKAȘENKO ȘI PERICOLUL DIN PROXIMITATE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'