În acest context, transportatorii solicită demisia președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, susținând că a făcut posibilă „jecmănirea noastră, a transportatorilor, a cetățenilor”.
„Parlamentul României, stimații noștri senatori și deputați, nu credeți că a sosit vremea ca acum, la sfârșit de mandat, să demiteți tot consiliul ASF, același consiliu care, în frunte cu tovarășul Mișu Negrițoiu, ne-a adus atâtea prejudicii financiare în privința taxei obligatorii RCA? Nu credeți că organele abilitate ale statului ar trebui să se sesizeze din oficiu și să cerceteze unde sunt cu adevărat toți banii încasați din RCA? Să agreezi la Guvern, la data de 14 Septembrie, un tarif de referință la autovehiculele peste 16 tone, de aproximativ 6.200 lei/an, să prezinți apoi, la o lună distanță, un tarif de 7.540 lei/an, în care, în continuare pretinzi că profitul asiguratorului este de doar 1%, denotă faptul că ai o părere foarte proastă despre poporul român, denotă faptul că te crezi deasupra tuturor, chiar deasupra legii, când îți permiți să lași să fim furați din condei”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR, citat de Agerpres.
Reprezentanții Confederației au participat la ședința organizată la ASF, în data de 14 octombrie. Potrivit COTAR, președintele ASF a prezentat cu o zi înainte propunerea de tarif RCA pentru un autovehicul de peste 16 tone, aceasta fiind în cuantum de 9.800 lei/an, declarând că în urma negocierilor, „ca la târg”, s-a ajuns la 7.960 lei/an nenegociabil.
„Cu toate că nu a participat pe 14 octombrie la ședință, dar în urma negocierilor cu directorii și actuarialul ASF, se pare că domnul Mișu Negrițoiu a scăzut taxa de administrare la 25%. COTAR a obținut un preț de 7.540 la un autovehicul peste 16 tone, preț care, totuși, nu este cel declarat de Vorniceanu Marius, vicepreședinte ASF, la data de 14 septembrie 2016”, susțin transportatorii într-un comunicat.
În opinia acestora, președintele ASF nu a declarat până în prezent că pe anii 2013, 2014 și 2015 diferența dintre totalul încasărilor RCA și plata efectivă a daunelor pe aceeași perioadă este de aproape 700 de milioane de lei, iar această sumă a rămas în conturile asiguratorilor. Cu toate acestea, reprezentanții COTAR susțin că președintele ASF afirmase că la 100 de lei încasați, asiguratorul plătește 130 de lei daună.
COTAR se declară în continuare nemulțumită de valoarea finală la autovehiculele de peste 16 tone, spre deosebire de autobuze, autocare, microbuze, taxi, unde valoarea se apropie de realitatea anului 2015.
„Dacă pentru același produs, până acum plăteam sume de până la 22.000 lei/an nu înseamnă că acest tarif foarte mic, în comparație cu ce plăteam, relevă realitatea. Se pare că în continuare asiguratorii sunt protejați de ASF”, au mai spus transportatorii.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat luni, într-o ședință specială, Raportul cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de vehicule.
Astfel, transportatorii ar putea plăti o primă RCA de maximum 7.534 de lei pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone în timp ce pentru autovehiculele de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri prima maximă va fi de 6.600 lei. În cazul persoanelor fizice, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, al cărui posesor are vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, tariful de primă maxim este de 610 lei.
Tarifele maxime stabilite de ASF, potrivit legii, vor fi transmise Ministerului Finanțelor Publice, care le va supune aprobării Guvernului.
„Tarifele de primă RCA maxime au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe data de 5 octombrie, în urma unui proces de consultare publică, iar calculele respectă atât prevederile OUG 54/2016, cât și practicile actuariale general acceptate în industria asigurărilor”, precizează instituția.
Potrivit ASF, formula de calcul cuprinde frecvența daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflația daunelor și încărcarea de siguranță, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziție și administrare, fixe și variabile, precum și încărcarea de Bonus/Malus (15%) și cota de profit (1%).