STUDIU: Testele pentru depistarea cancerului de col uterin pot fi făcute mai rar de unele femei

Controalele pentru depistarea cancerului de col uterin ar putea fi efectuate mai rar și ar putea începe mai târziu decât este recomandat în prezent, pentru femeile care au fost vaccinate contra virusului papilloma uman (HPV), responsabil de cele mai multe dintre aceste tumori maligne, potrivit unui nou studiu publicat luni în ''Journal of the National Cancer Institute'' (JNCI). Conform oamenilor de știință, femeile vaccinate ar putea face un control o dată la cinci până la zece ani, în loc de trei ani cât este acum intervalul pentru screening, și de asemenea poate începe mai târziu, informează AFP.
Alina Costache
18 oct. 2016, 08:01
STUDIU: Testele pentru depistarea cancerului de col uterin pot fi făcute mai rar de unele femei

Autorii cercetării, membri ai Facultății de Sănătate Publică din cadrul Universității Americane Harvard, subliniază că femeile vaccinate împotriva HPV au un risc semnificativ mai redus de a dezvolta cancer de col uterin, iar acest lucru trebuie luat în calcul în ceea ce privește screeningul. ”Această analiză ne-a permis să examinăm ce s-ar întâmpla dacă am schimba felul în care se efectuează în prezent screeningul de cancer cervical — care recomandă, în esență, același tip de teste pentru toate femeile — în condițiile în care screeningul ar lua în calcul dacă femeile au fost vaccinate împotriva HPV și prin urmare au un risc substanțial mai mic de a dezvolta cancer cervical”, a explicat medicul Jane Kim. ”Dacă se continuă screeningul intensiv printre femeile vaccinate împotriva HPV acest lucru antrenează costuri excesive fără nici un beneficiu pentru sănătate”, a completat specialista, potrivit Agerpres.

Din 2012, principalele organizații medicale din Statele Unite au recomandat ca toate femeile din această țară să fie investigate pentru depistarea cancerului de col uterin o dată la trei ani, începând de la vârsta de 21 de ani, cu teste Papanicolau ce permit identificarea celulelor anormale din uter. Însă, recomandările actuale din Statele Unite nu iau în calcul faptul că femeile au fost vaccinate împotriva HPV.

Prin noul studiu, oamenii de știință au creat un model de simulare a bolii pentru a estima riscurile și beneficiile a diverse protocoale de screening. Modelul lor a proiectat efectele pentru sănătate, dar și economice, a trei tipuri de vaccinuri utilizate în prezent, dintre care două sunt disponibile începând din 2006. Obiectivul specialiștilor a fost de a identifica strategii de depistare ce oferă cele mai mari beneficii pentru sănătate și care sunt cele mai eficiente din punct de vedere economic.

Cercetătorii au aflat că femeile care prezintă cel mai mare risc de cancer de uterin — cele care au fost imunizate cu noul vaccin ”nonvalent” HPV 9, ce țintește șapte tipuri ale acestui virus responsabil de aproape 90% dintre cazurile de cancer de col uterin — ar avea nevoie de screening numai de patru ori, o dată la zece ani, începând de la vârsta de 30 sau de 35 de ani.

În schimb, cele care au primit doze de vaccin produse anterior, bivalent și cvadrivalent (PVH-2 și PVH-4) — care țintesc două tipuri de HPV ce cauzează aproape 70% dintre tipurile de cancer cervical — trebuie să facă screening o dată la cinci ani, după vârsta de 25 sau 30 de ani.

Oamenii de știință au mai constatat că screeningul HPV oferă beneficii și valori similare testului Papanicolau sau cotestării, deoarece este foarte sensibil și poate identifica mai eficient femeile predispuse la cancer de col uterin.

Aproape 12.000 de americani sunt diagnosticați cu tumori de col uterin în 2013 și peste 4.000 au decedat, potrivit Centrului american de control și de prevenire a acestor maladii (CDC).

Citeşte şi Evită aceste alimente! Pot cauza cancer

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather anunță vremea pentru luna mai. Fenomenul meteo care pune stăpânire pe toată țara în final de lună
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai