Sorin Minea: Legea privind risipa alimentară este forţată şi ar putea aduce mai multe prejudicii decât avantaje

Legea privind risipa alimentară este forțată, are încă foarte multe lucruri neclare, este greu de aplicat și ar putea aduce mai multe prejudicii decât avantaje, a declarat președintele Romalimenta, Sorin Minea, ca reacție la actul normativ adoptat marți de Plenul Camerei Deputaților.
Filip Stan
18 oct. 2016, 15:55
Sorin Minea: Legea privind risipa alimentară este forţată şi ar putea aduce mai multe prejudicii decât avantaje

„Nu are nicio legătură cu risipa, îi atinge mai mult pe comercianți care vor încerca să ia banii de la noi, dar când vrei să faci un lucru bun cu forța asta îți iese. În loc să ia Legea 150/2016 (care modifică și completează Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare n.r.) să o modifice, să o facă aplicabilă, scot pe bandă tot felul de cretinisme. Din punctul meu de vedere legea cu risipa alimentară este forțată, greșită și are încă foarte multe lucruri neclare. S-ar putea să aducă mai multe prejudicii decât avantaje”, a precizat Minea pentru Agerpres.

Potrivit sursei citate, anumite prevederi din lege au probleme foarte mari, pentru că „apare ca o afacere” în contextul în care TVA este deductibil, dar în același timp se returnează 3% din valoare și firmele care iau produsele pot ulterior să le vândă.

„Ne deranjează foarte mult faptul că apare ca o afacere în toată treaba asta. E deductibil TVA, este o chestie foarte corectă, dar în același timp se returnează 3% din valoare și firmele care le iau pot să le vândă cu 25% mai scump. Păi, e donație sau e vânzare? De asemenea, trebuie să vorbim și de cele trei zile înainte de expirare. Să lăsăm la o parte că sunt produse care au două-trei zile tot termenul de expirare, dar s-ar putea ca cei care plătesc să fie procesatorii. Un al treilea lucru a fost că i-am rugat să nu se regăsească și produsele de origine animală deoarece sunt foarte problematice. Recent, la banca de alimente, cum se cheamă în Franța, a fost un caz major de salmoneloză. E foarte riscantă și am înțeles că vor fi vândute și în magazine specializate pentru oameni săraci. Mie mi se pare o chestie foarte ciudată. Va fi foarte greu de gestionat”, a adăugat șeful Romalimenta.

Acesta a precizat că deocamdată nu pot fi estimate costurile și nici impactul social odată cu implementarea acestei legi. Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare.

„În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înțelege situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse, conform legislației în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, prevede proiectul de lege.

Aceste măsuri, conform ierarhiei de prevenire a generării deșeurilor alimentare, sunt: măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislației în vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei — limită de consum, către entități, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a înregistrării la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu obligația respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de igienă, inclusiv cerințele privind temperatura pe perioada depozitării și transportului precum și la etichetarea corespunzătoare.

Direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei — limită de consum, provenite din donații sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuți în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.

Potrivi actului normativ, asociațiile și fundațiile care funcționează în baza Ordonanței Guvernului 26/2000, precum și întreprinderile sociale care funcționează în baza Legii 219/2015, care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei — limită de consum dacă își desfășoară activitatea în domeniul asistenței sociale.

Încălcarea prevederilor acestei legi constituie contravenție, dacă nu întrunește condițiile unei infracțiuni, și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 6.000 lei. Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.

Zeci de ONG-uri au cerut luni grupurilor parlamentare și deputaților neafiliați prezența la vot, marți, în vederea întrunirii cvorumului necesar și aprobării unui proiect de lege privind diminuarea risipei alimentare, potrivit unui comunicat al Asociației MaiMultVerde. 

„Considerăm această propunere legislativă — ce va reglementa, printre altele, modalitățile de redistribuire a surplusului alimentar spre consumul uman, hrana animalelor, producția de compost sau bio-combustibili — un instrument indispensabil în combaterea risipei alimentare în România, în contextul în care, conform estimărilor unor studii europene citate recent de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, țara noastră este responsabilă pentru 2,55% din totalul de 100 de milioane de tone de hrană risipite anual de țările uniunii. Raportată la populația actuală a României — 19.800.000 persoane rezidente — rezultă o cantitate de hrană risipită de 129 kg/persoană/an, ce ne plasează pe locul nouă în Europa în această privință”, semnalează ONG-urile.

La sfârșitul lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara că umplerea frigiderului cu produse alimentare și expirarea acestora înainte de a fi consumate a devenit, din păcate, o obișnuință la români, recunoscând totodată că și lui i s-a întâmplat acest lucru. În acest context, ministrul a subliniat că românii trebuie să își schimbe comportamentul alimentar.

Potrivit șefului de la Agricultură, în țările vestice există asociații care se ocupă de redistribuirea alimentelor aflate în apropierea termenului de expirare, la prețuri modice, pentru populația defavorizată.

„Deja în Vest s-au înființat forme care se ocupă cu redistribuirea alimentelor la prețuri modice pentru pătura săracă a populației, pentru a accesa alimente care sunt în termen de garanție și se mai pot consuma. Interesul nostru este să aruncăm cât mai puțin la coșul de gunoi”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?