Prin intermediul Parlamentului, a fost pregătită reducerea substanțială a acestei taxe, de la 2 lei/kg astăzi la 0,70 lei/kg. Reducerea pregătită în Parlament de către deputați din toate partidele, atât de la PSD, cât și de la PNL, UNPR și ALDE, era și mai mare, de până la 0,30 lei/kg, dar a fost atentuată ușor în comisii.
Argumentul avansat pentru această scădere a sumei de plată este că penalitățile impuse comercianților pentru neplata taxei nu va ajuta oricum atingerea țintelor de reciclare la nivel național, asumate de România în fața Uniunii Europene, astfel că de la Bruxelles vor fi emise sancțiuni împotriva țării. Este avansat și argumentul că legislația nu definește clar ariile de responsabilitate pentru obiectivele de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje, astfel că operatorilor economici de bună credință, care au avut contracte prin care responsabilitatea le era preluată de Organizații de Transfer de Responsabilitate (OTR) le-au fost impuse penalități.
Este arătat în același timp că menținerea taxei la nivelul de 2 lei/kg este împovărătoare, conducând la costuri ce nu pot fi acoperite și urmând astfel să genereze intrarea în insolvență în principal a micilor producători locali sau a companiilor aflate într-un echilibru financiar precar, cu efecte economice și sociale.
„În condițiile în care disfuncționalitățile sistemului de colectare separată a deșeurilor de la populație nu sunt imputabile producătorilor și importatorilor de bunuri ambalate, ci autorităților administrației publice locale, se impune stabilirea unei valori rezonabile și echitabile”, explică parlamentarii.
Taxa va fi astfel redusă la 0,70 lei/kg pentru anii 2016 și 2017, interval în care ar trebui clarificate responsabilitățile pentru fiecare actor din sistem. Detalii, pe profit.ro.