Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat că procurorii au dispus în mod continuu măsuri asigurătorii menite să contribuie eficient la recuperarea prejudiciilor săvârșite prin infracțiuni, îndeplinind toate cerințele legale pentru valorificarea bunurilor respective.
„Analizând datele statistice ale Ministerului Public incluzând DNA și DIICOT se observă o creștere importantă a atât a totalului prejudiciilor produse prin faptele inculpaților trimiși în judecată, cât și a valorii măsurilor asigurătorii dispuse de procurori. Astfel, dacă în 2011 totalul prejudiciilor produse de inculpați a fost de circa două miliarde de lei, în 2015 această valoare a ajuns la circa 10 miliarde de lei. Dacă folosim aceeași perioadă de comparație 2011 – 2015, valoarea măsurilor asiguratorii a crescut la fel de spectaculos de la circa un miliard la circa 12 miliarde de lei în 2015. Comparând doar creșterea valorii măsurilor asiguratorii, observăm că există o creștere semnificativă de circa 400%”, a afirmat Lazăr.
Șeful Ministerului Public a spus că toate aceste creșteri demonstrează cu claritate interesul deosebit al procurorilor pentru activitatea de recuperare a bunurilor, precum și intensificarea cooperării în acest domeniu.
Augustin Lazăr a participat la deschiderea celei de-a VI-a Conferințe Pan-Europene a Oficiilor Naționale de Recuperare a Creanțelor din Uniunea Europeană, organizată la București de Comisia Europeană în cooperare cu Ministerul Justiției și Agenția Națională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate.