UPDATE 7 Plenul Parlamentului a demis conducerea TVR.
UPDATE 6 Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a anunţat că în şedinţa Birourilor Permanente reunite s-a stabilit ca raportul de activitate al TVR să fie primul punct al ordinii de zi a şedinţei plenului reunit de marţi după-amiază. „S-a aprobat ordinea de zi pentru şedinţa comună, modul în care se vor desfăşura lucrările. Va începe primul punct pe ordinea de zi cu raportul TVR, se va supune la vot. Dacă pică raportul, se va trece la convocarea comisiilor de cultură şi va fi audiată o persoană care va fi desemnată interimar să coordoneze activitatea TVR”, a spus Duşa, la finalul şedinţei Birourilor Permanente reunite.
UPDATE 5 Comisia de buget-finanţe din Senat a respins, marţi, conturile de execuţie bugetară ale Societăţii Române de Televiziune şi ale Societăţii Române de Radio, pe anii 2010 şi 2011, senatorii atrăgând atenţia asupra pierderilor acestor două societăţi şi a cheltuielilor privind colaboratorii.
UPDATE 4 Raportul de activitate al TVR pe anul 2011 a fost respins, marţi, de Comisiile de cultură ale Parlamentului, cu 16 voturi „pentru” şi 2 abţineri, în timp ce parlamentarii PDL nu au participat la vot, iar cei ai USL l-au acuzat pe preşedintele-director general al televiziunii de management defectuos.
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, în acel an, venituri totale de circa 571 de milioane de lei. În prima parte a acelui an, TVR a fost condusă de Alexandru Sassu, în timp ce, din iunie 2010, conducerea televiziunii a fost preluată de Alexandru Lăzescu, actualul preşedintele – director general.
De asemenea, SRTv a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei. În 2011, TVR a fost condusă de Alexandru Lăzescu.
Faptul că Sassu (susţinut de PSD) a condus TVR în prima jumătate a anului 2010 a făcut ca raportul de activitate al Televiziunii publice pe 2010 să fie aprobat, marţi, în Comisiile de cultură ale Parlamentului, cu 17 voturi „pentru” şi o abţinere.
UPDATE 3 Preşedintele-director general al TVR, Alexandru Lăzescu, a declarat, marţi, la Comisiile de cultură, unde se discută rapoartele de activitate ale SRTV din 2010 şi 2011, că situaţia instituţiei este extrem de critică, fără a fi una nouă, fiind de părere că „pacientul” este „în comă”.
UPDATE 2 Parlamentarii din Comisiile de buget-finanţe au dat aviz negativ raportului privind activitatea Societăţii Române de Radiodifuziune.
UPDATE 1 Scandal la Comisiile de Cultură, din cauza rapoartelor activităţii TVR şi SRR. Reprezentanţii PDL au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a rapoartelor pe motiv că lipseşte avizul de la Comisiile de Buget şi Finanţe, informează România TV. Reprezentanţii USL nu au fost însă de acord cu amânarea.
„E un tertip, sigur că putem tergiversa la infinit dacă găsim tot felul de motive. Oricum, discuţia şi decizia din comisie sunt facultative. Decizia definitivă şi pe fond se ia în plen. Poate fi şi aceasta o speculaţie că nu avem raport de la comisia de Buget”, a spus social-democratul Mădălin Voicu.
„Suntem în urmă cu doi ani pe un raport şi cu un an pe celălalt raport. Să mai aşteptăm avizul Comisiei de buget-finanţe pare o glumă proastă. Dacă nu l-au dat atâta timp înseamnă că nu vor să-l dea. Ce să facem, să blocăm Parlamentul? (…) Cât să mai stăm, până dispare televiziuunea cu totul?”, a intervenit şi Lia Olguţa Vasilescu.
Raluca Turcan (PDL) a arătat însă că, regulamentar, plenul dezbate raportul după ce a primit un aviz de la comisie. „Nu pot să nu menţionez că suntem în afara Regulamentului şi a textului de lege. Dacă doriţi să încălcaţi Regulamentul şi legea, veţi decide acest lucru prin vot. Dar vom fi în afara legii.”
În final, membrii comisiei au respins propunerea PDL de scoatere de pe ordinea de zi a rapoartelor privind activitatea TVR, cu 4 voturi „pentru”, 16 voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Discuţiile în contradictoriu au continuat şi după vot. Astfel, Radu F Alexandru a spus că nu vrea să fie părtaş „la o încălcare flagrantă a legii” şi nu va participa la votul rapoartelor de activitate ale TVR şi SRR.
Un punct de vedere comun a avut şi Raluca Turcan, care a spus că, „din nefericire”, în momentul de faţă membrii Comisiilor de cultură sunt în afara legii şi a regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului. „Faptul că dorinţa unui număr de parlamentari este aceasta, să se încalce legea, mă face să cred că este o judecată politică şi nu obiectivă”, a mai spus Turcan.
Ea a mai spus că, din nefericire, parlamentarii care au cerut discutarea de urgenţă a rapoartelor TVR, în lipsa avizului Comisiilor de buget-finanţe, nu au un argument public pentru care nu au cerut dezbaterea raportului TVR pe 2010. „Dacă vă preocupa situaţia acestei instituţii, puteaţi până acum să solicitaţi acest lucru”, a spus ea.
În schimb, senatorul PSD Georgică Severin i-a reamintit Ralucăi Turcan „ce măgării s-au făcut” la numirea consiliilor de administraţie ale celor două instituţii.
De asemenea, Lia Olguţa Vasilescu i-a spus Ralucăi Turcan: „Hai lăsaţi-ne cu tupeul ăsta„. De cealaltă parte, Raluca Turcan le-a reproşat parlamentarilor PSD din Comisiile de cultură că acum promovează o conduită politică pe care au condamnat-o până în prezent.
„A cui conduită politică, a Robertei Anastase?„, a întrebat-o, în schimb, Lia Olguţa Vasilescu pe Turcan, răspunsul acesteia din urmă fiind: „Poate că da„.
Rapartele de activitatea ale TVR pe anii 2010 şi 2011, precum şi al SRR au intrat marţi pe ordinea de zi a Comisiilor reunite de Cultură, urmând ca acestea să fie prezentate în şedinţa plenurilor reunite, unde parlamentarii vor acorda un vot, relatează România TV.
Toate semnalele arată că votul pentru TVR va fi unul negativ, ceea ce va duce la dizolvarea actualului Consiliu de Administraţie şi demiterea lui Alexandru Lăzescu.
Deja se fac calcule şi se vehiculează nume de persoane care ar putea să-i ia locul la conducerea TVR.
Mai există o problemă, în sensul în care USL-ul dorea o depolitizare a TVR-ului, ceea ce nu se poate face decât prin modificarea legii, însă nu se ştie dacă va fi timp marţi în dezbatere pentru această iniţiativă.
Toate discuţiile au loc în contextul în care TVR are datorii de 120 de milioane de euro la bugetul de stat şi ANAF a pus sechestru pe bunurile televiziunii.