„Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind își exprimă nemulțumirea față de consecințele ce ar putea fi generate de adoptarea recentei inițiative legislative a unui grup din Partidul Social Democrat, care a supus votului Parlamentului, în regim de urgență, o lege care desființează 102 taxe, printre care și taxa radio-tv. Această taxă, care este principala sursă de finanțare a Radioului și Televiziunii publice, garantează, într-o anumită măsură, independența editorială a acestora. Răspunzând îngrijorării legitime a societății civile privind viitorul acestor instituții, inițiatorii legii, adoptând o retorică populist-electorală, dau asigurări că finanțarea lor va fi realizată prin alocări bugetare de la Guvern, ceea ce va determina, de fapt, o creștere a dependenței Radioului și Televiziunii publice față de factorul politic”, precizează reprezentanții federației într-un comunicat de presă.
Potrivit acestora, eliminarea taxei radio-tv și susținerea acesteia prin bugetul de stat nu va degreva populația de plata unei taxe, deoarece echivalentul ei va fi suportat tot de cetățeni, Guvernul fiind obligat să majoreze alte taxe pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare ale celor două instituții.
„Federația FAIR-MediaSind atrage atenția că desființarea taxei radio-tv este un atac brutal la adresa democrației în România, care va conduce la transformarea Radioului și Televiziunii publice în simple instrumente de propagandă politică. Facem un apel la responsabilitate și cerem inițiatorilor să elimine din textul proiectului de lege paragraful referitor la taxa radio-tv. Solicităm, de asemenea, tuturor parlamentarilor din cadrul Camerei Deputaților să voteze împotriva acestui proiect de lege în forma actuală, proiect adoptat deja de Senat în ședința din data de 17 octombrie 2016”, se mai menționează în comunicat.
Federația FAIR-MediaSind reiterează cererea de depolitizare urgentă a celor două instituții publice de media, „care trebuie să servească interesul public și nu pe cel al unor lideri de partid”.
De asemenea, FAIR-MediaSind intenționează să solicite sprijinul organizațiilor la care este afiliată — Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Union Global Union, Federația Internațională a Muzicienilor și Federația Internațională a Actorilor „pentru a stopa un astfel de demers extrem de periculos pentru democrația din România”.
Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Între taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.
Propunerea de lege are un caracter organic și a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 89 de voturi ‘pentru’, 17 voturi ‘împotrivă’ și o abținere, urmând să fie transmisă Camerei Deputaților — for decizional în acest caz.
Miercuri, Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat aviz favorabil propunerii legislative, iar marțea viitoare va intra la vot în plen.
Prevederea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cuprinsă și în programul economic de guvernare al PSD, preconizează, de la 1 ianuarie, un impact „foarte mic, de 0,1 % din PIB”.
În schimb, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a declarat miercuri că impactul proiectului de lege este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, dublu față de estimarea din proiect.