UPDATE Elena Udrea a declarat, la ieşirea de DNA, că a fost chemată de procurori pentru a i se aduce la cunoştinţă că s-a extins urmărirea penală în cazul său, după votul din Parlament. Aceasta a explicat că, în cazul său, acuzaţiile sunt legate de cheltuielile pentru promovarea referendumului pentru reducerea numărului de parlamentari, nu de finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu, din 2009.
„In acest moment nu am dat declaratie. M-au chemat ca sa extinda urmarirea penala dupa votul din Parlament. E cu atat mai mult evident ca este un dosar de campanie electorala, cu cat este clar ca sa se doreste urgentarea trimiterii in judecata fix in campania electorala. Avem un agent electoral eficient, care se implica in campania electorala, facand dosare penale partidelor care nu ar trebui sa intre in Parlament sau parlamentarilor care nu ar trebui sa intre in Parlament conform dorintei sistemului, doamnei Kovesi, domnului Iohannis. Avem partide care nu trebuie sa intre in Parlament. Au fost nominalizate: PMP, ALDE, PRU si candidati care nu are trebui sa ajunga in Parlament, Elena Udrea. Este un dosar de campanie electorala. Se refera la campania electorala din 2009 si are ca tinta campania electorala din 2016„, a declarat Elena Udrea.
Aceasta a mai precizat că ţinta noului său dosar penal este fostul preşedinte Traian Băsescu. „Asta este tinta, sa afecteze imaginea lui Traian Basescu, pentru ca aici este si Ioana Basescu, chiar daca este vorba despre finantarea referendumului pentru 300 de parlamentari, nu pentru finantarea campaniei fostului presedinte„, a adaugat Udrea.
Întrebată dacă se aşteaptă să fie şi alţi lideri politici suspectaţi pentru modul în care s-au finanţat campaniile electorale mai vechi, Udrea a spus: „Depinde de cine vorbim. Dacă vorbim despre lideri politici care sunt din categoria celor care ar incurca planurile sistemului, ma astept sa fie acuzati de orice, inclusiv ca au trecut pe rosu. Daca vorbim de lideri politici ai partidelor favorizate azi, PNL, USR, cei care sunt ganditi in planul acesta de preluare a puterii dupa 11 decembrie, ma astept sa nu fie deranjati nici cu o adiere„.
Elena Udrea a venit, vineri dimineaţă, la DNA pentru a da declaraţii în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, în care ar fi suspectată de două infracţiuni de instigare la luare de mită. În aceeaşi cauză, Udrea este cercetată, sub control judiciar, pentru cinci fapte de spălare de bani.
Elena Udrea a refuzat să facă declaraţii înainte de a se întâlni cu procurorii.
Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, prin vot secret cu bile, cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a fostului ministru Elena Udrea.
Deputaţii din Comisia juridică au avizat, luni, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale. Avocatul Elenei Udrea a cerut în Comisia juridică respingerea solicitării DNA. „Punctul de vedere exprimat astăzi în Comisia juridică a fost în sensul în care noi apreciem că procurorii au făcut o solicitare prematură (…) Procurorii trebuiau să prezinte probe din care să rezulte faptul că sunt în posesia unor elemente certe de vinovăţie. Aceste elemente trebuiau prezentate Parlamentului”, a spus el.
Elena Udrea a afirmat la rândul ei că dosarul este politic, cu scopul de a-i bloca intenţia de a candida independent la alegerile parlamentare. „Pe de o parte, este pentru a acoperi acest scandal, (…) dacă a plagiat doamna Kovesi (…) Pe de altă parte, este evident că intrarea mea în campanie enervează foarte tare, pentru că faci dosare unor politicieni şi ca să îi scoţi din politică”, a spus Udrea.
Fostul ministru a primit vestea că avizul deputaţilor este pozitiv chiar în timp ce dădea declaraţii în faţa presei, afirmând că este „oarecum normal” ca cereri de urmărire penală să nu fie respinse, pentru ca cei acuzaţi să ajungă în instanţă, dar consideră numărul de avize solicitate de DNA ca fiind exagerat.
Săptămâna trecută, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, în care ar fi suspectată şi de două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale în cauza în care este cercetată deja, sub control judiciar, pentru cinci fapte de spălare de bani.
În acelaşi dosar a fost pusă sub control judiciar şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, fiind acuzată de instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani.
Tot sub control judiciar, în aceeaşi cauză sunt cercetaţi Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, şi omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu.