Ponta a spus că propune, în declaraţia sa din plenul Parlamentului, o separare clară a atribuţiilor preşedintelui de cele ale premierului. „Aşa este constituţional, aşa este funcţional, nu să excludem, ci să împărţim atribuţiile. Nu am discutat cu Traian Băsescu pe acest subiect, o să discut dacă şi el va fi de acord”, a spus Ponta.
Premierul a afirmat că a discutat cu grupurile parlamentare UNPR, UDMR şi al minorităţilor naţionale pe tema declaraţiei pe care o va susţine în Parlament privind reprezentarea României la organismele europene. „Am discutat şi cu grupul UNPR şi cu grupul UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale pentru că azi am de ţinut o declaraţie importantă în Parlament. Era normal să discut cu toate grupurile politice. Cu cei de la PDL nu am reuşit, dar aş fi discutat şi cu dânşii”, a spus Ponta. El a precizat că discuţiile cu UNPR, UDMR şi minorităţi au avut loc la invitaţia sa.
Ponta a spus că nu a cerut garanţii că va fi sprijinit de grupurile parlamentare, ci i-a informat pe reprezentanţii acestora că va prezenta în plen punctele de vedere ale Guvernului pe cele cinci teme principale aflate pe agenda europeană care privesc România: aderarea la spaţiul Schengen, MCV, gradul şi capacitatea de absorbţie a fondurilor europene, punctul de vedere al României pe bugetul 2014-2020, dezbaterea europenă privind adăugarea la Tratatul de guvernaţă a pactului creştere economică.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că faptul că Preşedinţia este singura instituţie care s-a ocupat în ultimii ani de temele de interes la nivel european pentru România a reprezentat o „malformaţie constituţională”.
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care premierul Victor Ponta va prezenta o declaraţie privind problematica UE va avea loc marţi după-amiază, fiind programată începând de la ora 15.00.
Preşedintele Traian Băsescu le-a răspuns ziariştilor care l-au întrebat, în 23 mai, la Bruxelles, dacă se vor vedea la următorul Consiliu European, din 28 iunie: „De ce? Nu veniţi?”.