„Este vorba despre o iniţiativă de consolidare a prezenţei NATO în Marea Neagră, iar acest demers urmează să fie foarte bine determinat de către ţările riverane, de către cele trei ţări NATO riverane Mării Negre. Este vorba despre Turcia, Bulgaria şi România. În acest moment, există discuţii la nivel de experţi pentru a se găsi formula tehnică prin care să existe constituirea acelui element de comandă şi control în măsură să planifice şi să coordoneze prezenţa şi pregătirea tuturor mijloacelor maritime–navale în Marea Neagră. Fie că este vorba despre mijloacele celor trei ţări, fie că este vorba despre prezenţa celorlalte capabilităţi maritime ale NATO care pot intra în Marea Neagră pentru desfăşurarea activităţilor de pregătire şi instruire astfel încât să se poată identifica acel parcurs prin care să contribuim la crearea sistemului, acelui networking prin care să oferim capabilităţile de răspuns, să oferim interoperabilitatea şi reacţia, şi răspunsul NATO la orice fel de ameninţare sau provocare”, a declarat generalul Nicolae Ciucă, în cadrul conferinţei Strategic Military Partner, organizată sub egida NATO.
La rândul său, generalul Denis Mercier, şeful Comandamentului Aliat pentru Transformare din cadrul NATO, spune că exerciţiile ruse desfăşurate în apele internaţionale cu scenarii care nu sunt notificate trebuie interzise dacă este demonstrat un comportament agresiv.
„Orice acţiune care poate demonstra un comportament agresiv trebuie interzisă, pentru că poate escalada tensiunile dintre naţiunile noastre. Orice ţară poate avea o prezenţă maritimă. Întrebarea este ce există în spatele unui astfel de comportament. Am văzut uneori un comportament agresiv şi de aceea este foarte important să continuăm să avem discuţii la diferite niveluri cu Rusia”, a declarat generalul Denis Mercier, arată News.ro.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat, în 8 octombrie, că o eventuală înfiinţare a unei flote NATO la Marea Neagră ar provoca tensiuni suplimentare şi „inutile” în regiune, iar brigada multinaţională de la Craiova este un „pretext” pentru dislocarea unor forţe puternice ale Alianţei în vecinătatea Rusiei.
„Dacă aţi înfiinţa o astfel de flotă – nu e un secret, din ce înţeleg, că va fi o flotă NATO -, ar provoca tensiuni suplimentare şi inutile în această regiune din mai multe motive, precum convenţiile care limitează prezenţa străină din regiune, cum ar fi Convenţia de la Montreux”, a spus diplomatul.
El a adăugat că astfel de iniţiative nu pot avea efecte benefice pentru regiunea Mării Negre. „Întreaga planetă a devenit destul de mică. Vedem că tensiuni într-o zonă pot influenţa şi alte zone îndepărtate, dar în această regiune relativ mică, nu considerăm că o concentrare suplimentară a forţelor NATO poate avea evoluţii pozitive”, a spus el.
În ceea ce priveşte brigada multinaţională care va fi înfiinţată la Craiova, Kuzmin a spus că este doar un pretext pentru ca NATO să organizeze exerciţii în vecinătatea Rusiei şi să aducă echipamente grele în regiune.