Adrian Mladin, care a câştigat un nou mandat la Primăria Jilava, rămâne în arest

Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, care a câştigat la alegerile locale un nou mandat, rămâne în arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins, marţi, cererea de eliberare, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Apostol Muşat, în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie.
Romania TV
12 iun. 2012, 14:27
Adrian Mladin, care a câştigat un nou mandat la Primăria Jilava, rămâne în arest

Primarii din Jilava şi Snagov, Adrian Mladin şi Apostol Muşat, care sunt judecaţi pentru corupţie, au cerut, luni, judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti să fie judecaţi în libertate.

Instanţa le-a respins, marţi, cererile de eliberare provizorie sub control judiciar, astfel că cei doi rămân în continuare în arest.

Decizia poate fi contestată de Mladin şi Muşat la instanţa supremă.

Adrian Mladin şi-a motivat cererea de eliberare din arest prin faptul că a fost reales primar al comunei Jilava, în urma scrutinului de duminică.

„Dacă nu va fi eliberat până când trebuie să depună jurământul de primar, atunci se vor reface alegerile din Jilava”, preciza avocatul Cristian Ene.

La rândul său, Apostol Muşat a spus că are o vârstă înaintată şi este diagnosticat cu mai multe afecţiuni.

În 14 februarie, primarii comunelor Jilava şi Snagov, Adrian Mladin şi Apostol Muşat, au fost deferiţi justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru o mită de milioane de euro cerută în cazul parcelării unor terenuri. Sumele au fost consemnate la notariate ca fiind diferite împrumuturi, astfel că în acest dosar au fost trimişi în instanţă şi doi notari.

Procurorii l-au acuzat pe Adrian Mladin de luare de mită, fals intelectual în forma participaţiei improprii, instigare la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, iar Apostol Muşat a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, în formă continuată, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, instigare la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Alături de aceştia sunt judecaţi, în stare de libertate, Gheorghe Roman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, pentru complicitate la luare de mită, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi Ion Scaeţeanu, persoană din anturajul primarului comunei Snagov, pentru trafic de influenţă, în formă continuată, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, tentativă la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Totodată, procurorii au trimis în judecată în acest dosar doi notari publici şi trei administratori de firme.

Potrivit DNA, în calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-a pretins unui denunţător suma de 500.000 euro din care, la data de 19 septembrie 2011, a primit 50.000 euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcţiei, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului în suprafaţă totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

În 28 iulie 2011, Mladin l-a determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi totodată de a ascunde originea ilicită a celor două terenuri.

Potrivit procurorilor, în activitatea infracţională a intervenit şi Apostol Muşat, care, în calitate de primar al comunei Snagov, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra lui Mladin şi a directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale pentru denunţător. În schimb intervenţiei, Muşat i-a pretins denunţătorului, atât direct cât şi prin intermediul lui Ion Scaeţeanu, 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit şi de Octavian Valentin Lungu.

Pentru a ascunde şi garanta obţinerea mitei, Apostol Muşat l-a determinat pe Ion Scaeţeanu să întocmească la notariat, în 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că Scaeţeanu l-a împrumutat pe denunţător cu suma pretinsă drept mită, respectiv 1,1 milioane de euro, iar împrumutul este garantat cu terenurile denunţătorului.

„Prin contractul respectiv se ascundea originea ilicită a sumelor de bani pretinse cu titlu de mită. În cele din urmă însă, Scaeţeanu Ion a încheiat un contract din care rezultă că el l-ar fi împrumutat pe denunţător cu suma de 2.500.000 euro”, potrivit procurorilor.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

Adrian Mladin şi Apostol Muşat sunt în arest din 22 decembrie 2011.

În 19 aprilie, Octavian Lungu şi Florin Văcaru, inculpaţi care şi-au recunoscut faptele şi au cerut să fie judecaţi doar pe baza probelor din dosar, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani şi, respectiv, doi ani de închisoare cu suspendare.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cartierul rău famat din București care a fost șters de pe fața pământului de comuniști. Multă lume trece acum prin acea zonă fără să aibă habar ce se petrecea acolo pe vremuri
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota dieta
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!