Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
„În sfârşit, s-a terminat campania electorală. De astăzi, voi reveni în viaţa publică. Nu am vrut ca la toate atacurile să creez o atmosferă care să permită unora să acopere campania electorală, să spune „este scandal”. Nu este scandal, sunt puncte de vedere diferite, astăzi”.
„Suntem în faţa unui lucru pozitiv, pentru că dezbaterea din Parlament şi cea care va urma în zilele următoare, se referă la UE. Iar nevoia de a ştii cât mai bine care sunt mecanismele de funcţionare a Uniunii, este nu doar la nivelul oamenilor politici, ci şi sunt şi mulţi care au titlul de profesor, care apar la TV şi nu ştiu cum funcţionează UE. Sunt oameni care habar n-au, dar îşi dau cu părerea la TV despre funcţionarea UE. Va fi un bun prilej pentru politicieni, ziarişti şi români să afle care este mecanismul decizional şi către ce instituţii să se uite când se adoptă o decizie Ue. Concluzie: un bun prilej de dezbatere”.
„Astăzi, clasa politică a dat cel mai penibil spectacol legat de funcţionarea UE. Din păcate, chiar şi Victor Ponta. Totul e să citeşti puţin. Nu doresc o confruntare cu nimeni, ci soluţii corecte, constituţionale. România trebuie să aibe ceea ce au toate statele reprezentate pe diverse structuri UE şi anume legitimitate”.
„Astăzi s-a dat o declaraţie în baza căreia să se modifice Constituţia. Nu mi-am permis niciodată să încalc Constituţia şi am invocat-o de câte ori a fost cazul. Ea spune că Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi şi moţiuni în prezenţa membrilor. Astăzi a fost cvorum în camerele reunite şi felicit PDL-ul că nu a avut aceeaşi abordare cu cei care se află azi la putere, pe vremea când erau opoziţie.”
„În Constituţie, nu este înscrisă declaraţia ca fiind act juridic. Domnul Şova de la PSD sunt convins că a citit acest articol şi a ştiu ce să îi recomande majorităţii şi domnului doctor în drept Victor Ponta să nu adopte act juridic, pentru că implică respectarea Constituţiei. Majoritate exact de asta a fugit. Au preferat să emită o declaraţie şi atât şi pe urmă să genereze o dispută politică. Voi respecta orice act juridic al Parlamentului României care se dovedeşte Constituţional”.
„Jocul politic de astăzi arată dorinţa USL de a modifica Constituţia. Foarte bine, dar eu îi rog de 3 ani să participe la modernizarea Constituţiei şi să facem aranjamentele pe care poporul le va dori. Nu putem modifica prevederi din Constituţie pe baza unei declaraţii, care nu este act juridic”.
„Dacă Ponta vrea să preia atribuţiile Preşedenţiei constituţionale, îi trebuie un act juridic, care poate fi hotărâre, lege, dar nu moţiune. Declaraţia nu este opozabilă Preşedintelui”.
„Faptul că încearcă forţarea notei reprezentării nu printr-o discuţie cu mine, ci printr-un act fără reprezentare juridică, arată o undă de slăbiciune. Prim miniştrii trebuie să fie bărbaţi, să îşi asume ce îşi doresc”.
„În Tratatul UE există un articol buclucaş. Art 15: Consiliul European oferă UE impulsurile necesare dezvoltării acesteia şi defineşte orientările politice generale. Nu are funcţii legislative. Deci, nu e nici executiv, nici legislativ. Am înţeles de la prim ministrul Ponta că în CE se iau decizii, însă în CE se adoptă doar concluzii, poziţii, care nu produc efecte juridice. Lucrurile se schimbă când dai pagina şi descoperi o altă instituţie, numită Consiliu. I se mai spune şi Consiliul Uniunii Europene, are funcţie legislativă şi bugetară, exact ce spune domnul prim ministru doctor Ponta”
„Consiliul Uniunii Europene angajează guvernul, acolo reprezentarea e la nivel de miniştri desemnaţi, prim ministru poate merge chiar el la unele din şedinţele Consiliului. Aici se pare că e o confuzie din necitirea tratatului. Politicienii noştri confundă Consiliul European cu Consiliul Uniunii Europene”.
„E clar că se încearcă nerespectarea Constituţiei, preluări de atribuţii care îi aparţin doar Preşedintelui”.
„Vă promit că mâine voi face o conferinţă de presă tehnică, în care voi explica măcar pentru ziarişti şi profesorii de la TV cum funcţionează UE şi care este deosebirea dintre instituţii şi implicare parlamentelor naţionale. Este o maşinărie complexă, democratică, dar relativ greoaie. Pentru miniştrii care vor să vorbească despre UE fără să fi citit Tratatul de funcţionare nu au cum să înţeleagă”.
„Sunt unul dintre politicienii români care au participat la scrierea acestui Tratat, fără să îl scriu cu mâna. Dar când a fost gata, la nivelul Consiliului UE au urmat câteva Consilii Europene care au trebuit să ajusteze formulărie astfel încât evenimentele constituţionale din fiecare ţară să fie încadrate. „
„Dacă în Constituţia României ar fi scris că prim ministrul reprezintă statul român, ar fi trebuit să meargă la Consiliul European. Aşa, poate merge doar la Consiliul UE, care e mai important”.
„Poziţia mea exprimă dorinţa de a nu compromite România şi de a fi legitim reprezentată în instituţiile europene. Domnul Ponta este făcut doctor de domnul Adrian Năstase, căruia nu îi putem constesta cunoştinţele în drept internaţional. Dacă doreşte o bună cooperare cu preşedintele trebuie să ştie că nu omul, ci instituţia prezidenţială trebuie respectată”.
„Dacă doreşte o discuţie cu mine, cu certitudine pot să îl ajut să înţeleagă, pentru că a fost prins cu campania, dacă timp de citit nu-i. E binevenit oricând, numai să mă anunţe când are timp”.
Discursul preşedintelui era aşteptat la ora 20:00, însă a întârziat câteva minute.
Parlamentul României a tranşat marţi disputa Ponta-Băsescu pe reprezentarea la Consiliul European. Aleşii au decis, prin vot, că premierul Victor Ponta va fi cel care va reprezenta România la Consiliul European. PDL şi USL au venit fiecare cu câte o declaraţie: primii pentru trimiterea lui Ponta la Bruxelles, ultimii pentru Traian Băsescu. A câştigat Ponta.
UDMR a votat în favoarea premierului.
Premierul Victor Ponta a declarat, după votul din Parlament privind nivelul de reprezentare a României la UE, că doreşte să aibă o nouă întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu pentru discuţii pe această temă.