Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a participat marţi, 12 iunie 2012, la cea de-a 14-a ediţie a Forumului Regional al Apei, organizat de Asociația Română a Apei – ARA, unde, în cadrul Conferinţei Tehnico-Ştiinţifice “Tehnologii noi de epurare a apelor uzate”, a prezentat punctul de vedere al ministerului cu privire la realizarea investițiilor în acest domeniu.
Alături de Rovana Plumb, la eveniment au participat și consilierul de stat al primului-ministru, Eugen Teodorovici, președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, Dan Vlădescu, precum și președintele ARA, Vasile Ciomoș.
“Guvernul va coopera cu factorii de decizie implicați pe toate domeniile de mediu, păduri și apă astfel încât să se poata asigura servicii publice la standarde europene pentru toți cetățenii României. Din punctul de vedere al managementului resurselor de apă, autoritățile guvernamentale trebuie să acționeze pe două direcții. Pe de o parte trebuie să asigurăm accesul întregii populații la rețelele de alimentare cu apă până în anul 2018, iar pe de altă parte să diminuăm prețul apei potabile plătite de către populație”, a declarat ministrul Rovana Plumb.
România, prin Tratatul de Aderare, şi-a asumat angajamente importante în sectorul de apă şi apă uzată pentru transpunerea directivelor 98/83/CE referitoare la calitatea apei potabile, respectiv 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane.
“Pentru realizarea angajamentelor asumate prin aderarea la Uniunea Europeană, trebuie să creștem, într-un mod accelerat, gradul de absorbție al fondurilor europene. În acest sens, am elaborat împreună cu președintele ANRMAP un ordin comun în vederea stabilirii unei documentații cadru pentru atribuirea contractelor finanțate prin intermediul POS Mediu, ordin care va fi publicat în Monitorul Oficial și va fi accesibil tuturor celor interesați de accesarea fondurilor europene. Această documentație cadru are ca scop reducerea perioadei de atribuire a contractelor precum și reducerea numărului de contestații din cadrul licitațiilor”, a precizat ministrul Mediului și Pădurilor.
În ceea ce privește poziția României în raport cu instituțiile europene, ministrul Mediului și Pădurilor a precizat că: “Este necesar ca, în relația cu Uniunea Europeană, ministerele de resort care gestionează fonduri europene să aibă o poziție fermă în concordanță cu interesul național și cu particularitățile României ca stat membru, dar care să respecte totodată principiile UE. Deciziile vor fi obiective și ferme și nu vor fi luate din birou, ci în urma vizitelor pe teren și a discuțiilor consultative purtate în mod direct cu toți factorii de decizie implicați în gestionarea fondurilor europene”.
Cea de-a 14-a ediţie a Forumului Regional al Apei este organizată de Asociaţia Română a Apei şi se desfăşoară la Palatul Parlamentului, în perioada 11 – 13 iunie. Evenimentul își propune să uşureze înţelegerea cerinţelor aplicabile proiectelor finanţate din fonduri europene în sectorul de apă şi apă uzată la nivelul beneficiarilor. Totodată, evenimentul reprezintă un prilej de dezbatere a problemelor întâmpinate în promovarea proiectelor de investiţii la nivel local.