„Am făcut o plângere la Biroul permanent al Senatului în care am explicat ce articole din Regulamentul Senatului și ce articole din Statutul deputaților și senatorilor sunt încălcate. Am depus această sesizare pentru că propunerea de lege, dacă nu ar fi fost votată luni, ar fi trecut tacit de Senat. Ea a fost respinsă însă printr-un vot fraudat. Voi sesiza procuratura pentru abuz în serviciu, principalul vinovat fiind președintele de ședință, vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru. Voi informa și Parlamentul European și Comisia Europeană pentru a arăta realitatea cu privire la modul de lucru discriminatoriu și abuziv din Parlamentul României. (…) Voi face și alte demersuri, voi informa și presa internațională”, a declarat Remus Cernea, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat că nu ar fi avut „nimic de obiectat” dacă inițiativa sa „ar fi fost respinsă conform regulamentului și procedurilor, dar a fost clar un abuz rușinos”.
„În plenul Senatului de luni s-a petrecut o fraudă la vot. Cvorumul necesar pentru a se putea vota pentru legile organice este de minimum 78 de senatori prezenți, însă în sală, conform înregistrărilor și votului electronic, nu erau decât 77. Așadar, erau sub cvorumul necesar de ședință, dar cu toate acestea votul a fost ținut. (…) Președintele de ședință putea constata că nu mai este cvorum. De altfel, s-a și spus că mai trebuie să vină colegi în sală pentru a avea cvorumul necesar. Așadar, erau cu toții conștienți că nu este cvorum și totuși au procedat la vot, iar mie mi s-a tăiat dreptul la cuvânt, pentru a răspunde întrebărilor adresate de senatori în timpul dezbaterii, deși eram în sală”, a mai spus acesta.
În documentul depus la Senat de către deputatul independent se precizează că au fost încălcate art. 11 (principiul legalității și al bunei-credințe — n.r.), art.14 (respectarea regulamentelor — n.r.) din Statutul deputaților și senatorilor, iar din Regulamentul Senatului a fost încălcat articolul 122, potrivit căruia „în cazul în care cvorumul legal nu este întrunit, președintele Senatului suspendă ședința și anunță ziua și ora de reluare a lucrărilor”.
Potrivit lui Cernea, s-a încălcat și articolul 123 din Regulamentul Camerei Superioare — președintele Senatului conduce dezbaterile, veghează la respectarea regulamentului și la menținerea ordinii în sala de ședințe, dar și articolul 137 potrivit căruia „legile organice și hotărârile privind Regulamentul Senatului se adoptă cu votul majorității senatorilor”.
Potrivit alin.4 al art. 137 din Regulamentul Senatului, „în cazul (…) legilor organice, când președintele constată, înainte de vot, că prezența senatorilor nu este asiguratorie pentru cvorumul de vot, amână votul”, iar potrivit alin.7 — „dacă în sala de ședință nu se află majoritatea senatorilor, președintele amână votarea până la întrunirea cvorumului necesar”. Cernea susține că a fost încălcat și articolul 100 care îi dădea dreptul, ca inițiator, să ia cuvântul înainte de încheierea dezbaterii generale pe propunerea de lege.
Remus Cernea cere astfel conducerii Senatului să anuleze „votul ilegal” dat proiectului parteneriatului civil și să transmită Camerei Deputaților inițiativa legislativă ca fiind adoptată tacit de către acest for.
„Vă rog să îl sancționați, conform regulamentului, pe dl. Ioan Chelaru care a fost președintele de ședință în ziua respectivă și care se face vinovat, în opinia mea, de încălcări grave și repetate ale Regulamentului Senatului și ale Statutului deputaților și senatorilor”, cere deputatul în sesizarea înaintată conducerii Senatului.