Verificări exterioare:
– cum se aliniază elementele de caroserie;
– dacă portierele, capota, plafonul, ușa portbagajului prezintă denivelări sau diferențe de culoare;
– dacă există diferențe vizibile între îmbinări între partea stângă și partea dreaptă;
– se pot verifica inscripțiile de pe geamuri ca să vedeți dacă diferă;
– se verifică jantele: dacă prezintă lovituri, rugină, zgârieturi, prezoane lipsă;
– se verifică toate luminile exterioare Verificarea exterioară se face întotdeauna pe timp de zi, de preferat într-o zi însorită, care ar putea scoate în evidență anumite diferențe când vine vorba de culoare, luciu, sau denivelări.
Verificarea interioară:
– se caută semne de uzură care pot da indicii despre vechimea autovehiculului: pe schimbătorul de viteze, volan, mânerul ușii, butoane (dacă au scrisul șters sau sunt excesiv de lucioase, scaune, plafon, etc);
– se verifică toate sistemele de la bordul autovehicului (semnale luminoase, faruri, aer condiționat/climatizare, sistem audio, navigație (după caz), plus celelalte sisteme care pot fi activate/dezactivate din bord (ESP, pilot automat, sistem monitorizare presiune in pneuri, ASR, etc);
– se ridică mocheta portbagajului unde este posibil, pentru a cauta eventuale urme de rugină.
Test drive:
– se efectuează fără sistemul audio pornit, pentru a nu fi mascate anumite sunete;
– se parcurg, în limita posibilităților, toate vitezele cutiei, inclusiv marșarierul;
– se efectuează curbe mai strânse și mai largi;
– se turează motorul pentru a afla dacă sunt anumite sunete dacă ar putea indica probleme;
– se merge și pe asfalt și pe piatră cubică sau alt fel de pavaj care ar putea indica anumite defecțiuni la articulații.
Verificarea mecanică:
– numeroase service-uri auto autorizate oferă verificări în cazul unei vânzări-cumpărări. Acestea pot oferi informații prețioase despre vârstă, kilometraj și starea componentelor unui autovehicul. Este poate cea mai importantă verificare în cazul cumpărării unei mașini second-hand și nu trebuie, sub nicio formă, evitată, deoarece te poate scuti de cheltuieli importante pe viitor sau, în cazul în care îți dorești totuși mașina, te ajută la renegocierea prețului.
Verificarea actelor:
– În cazul achiziției unei mașini, proprietarul ar trebui să aibă cartea de identitate și certificatul de înmatriculare, precum și cartea tehnică a mașinii în cauză.