Acordul CETA, blocat de tradiţia agricolă şi industrială a Valoniei

Tradiția agricolă și industrială a Valoniei, motivul care a determinat-o să blocheze acordul CETA. Luptele politice regionale și discursurile anti-globalizare, în contextul declinului industrial și agricol, au determinat regiunea belgiană Valonia să blocheze tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), opoziție care în plus amplifică și diviziunile dintre flamanzi (vorbitori de olandeză) și valoni (francofoni) în interiorul Belgiei.
Iulian Tudor
25 oct. 2016, 20:31
Acordul CETA, blocat de tradiţia agricolă şi industrială a Valoniei

Lideri politici din Flandra, regiunea majoritar flamandă ce ocupă jumătatea nordică a Belgiei, nu își ascund iritarea față de rolul jucat pe scena internațională de Valonia, regiunea care ocupă cealaltă jumătate a țării și este condusă de Partidul Socialist, formațiune ce nu este însă reprezentată în guvernul federal belgian.

Critici la adrese socialiștilor valoni au venit și din partea ministrului belgian de externe, Didier Reynders, care nu a ezitat să spună că acordul CETA a fost acceptat de ‘27,6’ state din Uniunea Europeană, afirmație prin care a făcut aluzie și la sprijinul primit de flamanzi din partea micii comunități germanofone din estul Belgiei.

‘Lumea știe că problema Belgiei este că, în realitate, ea formează două țări’, a scris pe Twitter ministrul flamand al mobilității, Ben Weyts. Dar decizia Valoniei de a se opune semnării tratatului CETA este motivată de mai mulți factori.

În primul rând, această regiune este preocupată de consecințele respectivului acord pentru sectorul ei agricol, a declarat agenției EFE președintele Federației Valone a Agriculturii, Joseph Pompier. Îngrijorările țin mai ales de posibilitatea de a se permite tratarea cu hormoni și cu unele medicamente a animalelor destinate consumului uman, de importul unor produse transgenice sau de riscul dispariției unor produse tradiționale valone, cum ar fi brânza Herve. Pe de altă parte, valonii nu sunt convinși că datorită acestui acord vor putea exporta în Canada cantități mai mari de carne și produse lactate, potrivit Agerpres.

‘După anul 1990, mai mult de jumătate dintre producătorii agricoli din Valonia au dispărut’, mai menționează Joseph Pompier, care consideră necesar să se garanteze aplicarea normelor de sănătate înaintea aprobării acordului.

În opinia unui lider sindical valon expert în tratatul CETA, Bruno Poncelet, includerea acestor norme într-o anexă a tratatului, pentru a fi abordate într-o negociere ulterioară, ar putea fi o soluție pentru a se ajunge în final la convergență între regulile comunitare și cele canadiene, cele din urmă fiind mai permisive cu organismele modificate genetic.

Citeşte şi CE dă asigurări că eforturile pentru încheierea acordului CETA vor continua, chiar dacă summitul UE-Canada va fi amânat

Același lider sindical enunță și alte elemente care au determinat opoziția Valoniei, cum ar fi posibilitatea delocalizării multinaționalelor și riscul deciziilor nefavorabile luate de instanțele de arbitraj comercial, factori invocați în ultimele zile și de premierul valon, Paul Magnette.

Dar rezervele Valoniei față de acordul CETA nu țin doar de sectorul agricol, ci și de cel industrial. Această regiune a fost odinioară centrul economic al Belgiei, datorită industriei sale, cum ar fi siderurgia. Însă în perioada postbelică a început decăderea acestui sector, în timp ce Flandra și-a diversificat economia. Nu este lipsit de relevanță faptul că în prezent rata șomajului în Valonia este de 10,6%, iar în Flandra de numai 4,9%, potrivit Agerpres.

‘Globalizarea a adus mai multe dezavantaje decât avantaje industriilor tradiționale din Valonia, motiv pentru care există o teamă a deschiderii către lume’, explică la rândul său directorul departamentului economic al Uniunii Valone a Societăților, Didier Paquot, organism care se arată însă favorabil semnării acordului CETA.

Acest interlocutor atrage atenția că în ultimele decenii în Valonia s-a investit foarte mult în sectoare care astăzi nu mai sunt competitive, iar revoluția tehnologică a lăsat această regiune puțin în urma Europei. De asemenea, el subliniază aspectele pozitive ale acordului CETA, cum ar fi crearea de noi locuri de muncă, creșterea investițiilor sau eliminarea taxelor vamale și nu crede că ‘produsele canadiene vor invada’ Valonia.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți clienții casnici Hidroelectrica. Ce se întâmplă cu prețurile din contract, noua ofertă vine cu o mare surpriză
Capital.ro
Se schimbă obligatoriu buletinul. România, obligată de UE. Decizie vineri, 4 octombrie
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
Cum se amestecă mâna lungă a lui Putin în alegerile din România. Expert: „Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili”
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Trucuri pentru o viață mai lungă. Cum amâni îmbătrânirea
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon iPhone 16. Ce trebuie să faci
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Documentul ce trebuie semnat. A devenit obligatoriu în România
StirileBZI
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru ajutoarele de încălzire 2024-2025! Cererile se depun până pe 20 noiembrie
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Israel continuă loviturile aeriene asupra mai multor ținte din Liban
MediaFlux
Pregătiri intense de război extins în Orientul Mijlociu! Reuters: Khamenei afirmă că Iranul și aliații săi nu vor da înapoi în fața Israelului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Țara te vrea prost”: Sarmalele Reci – o trupă mai actuală ca oricând