Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
Greco-catolice
Sf. M. Dumitru, Izvorâtorul de Mir
Romano-catolice
Ss. Dumitru, m.; Lucian și Marcian, m.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 26 octombrie.
Este numit Izvorâtorul de Mir pentru că sfintele sale moaște izvorau mir, un ulei bine mirositor.
Sfântul Dimitrie s-a născut în Tesalonic, din părinți de neam bun și dreptcredincioși. După moartea tatălui său, care era guvernator al Tesalonicului, Sfântul Dimitrie a fost chemat de împăratul Maximian (286-305), persecutor al creștinilor, și numit în locul acestuia.
La scurt timp, însă, împăratul a aflat că Dimitrie este creștin și pe mulți îi aducea la credința sa. Mânios, a dorit ca el însuși să meargă în cetatea Tesalonicului, să vadă cu ochii săi cum tânărul voievod Dimitrie i se împotrivește. Întorcându-se biruitor după o luptă în părțile de răsărit ale imperiului, Maximian a ajuns și la Tesalonic. Aici l-a chemat în fața sa pe guvernatorul cetății, Sfântul Dimitrie, care stând înaintea împăratului, cu mare îndrăzneală a mărturisit că este creștin.
A fost închis în alt loc decât în temnița orașului, într-un loc defăimat, o baie mare și veche, pentru cutezanța sa în mărturisirea credinței. În ziua de douăzeci și șase a lunii octombrie, au intrat ostașii în locul în care Sfântul Dimitrie fusese aruncat și, găsindu-l stând la rugăciune, l-au împuns cu sulițele și l-au omorât. În locul unde a fost martirizat Sfântul Dimitrie a fost construită o biserică.
Biserica există și astăzi, construcția face parte din site-ul Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Tesalonic și se află pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO. Biserica Sfântul Dimitrie, sau Hagios Demetrios, adăpostește moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care este și ocrotitorul orașului.