De ce TAXE vor scăpa românii începând cu 1 ianuarie 2017

Proiectul de lege de eliminare a 102 taxe nefiscale a fost votat, marţi, în unanimitate de Camera Deputaţilor. Astfel, de la 1 ianuarie, pe lângă controversata taxă radio-tv, vor mai fi eliminate şi timbrul de mediu pentru autovehicule, taxa la registrul comertului, taxe consulare, taxele extrajudiciare de timbru, taxa pentru eliberarea cazierului judiciar.
Romania TV
26 oct. 2016, 07:37
De ce TAXE vor scăpa românii începând cu 1 ianuarie 2017

Deputaţii au adoptat marţi Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, respingând varianta comisiei de specialitate care a stabilit menţinerea taxei pentru posturile de radio şi televiziune publice. Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Eliminarea taxei radio-tv

Taxa radio (persoane fizice – 2,5 lei/lună, persoane juridice fara salariati – 2,5 lei/lună, persoane juridice, inclusiv sucursale, filiale si alte subunitati fara personalitate juridica – 30 lei/lună, microintreprinderi – 10 lei/lună)

Taxa TV (persoane fizice – 4 lei/lună, persoane juridice fara salariati – 4 lei/lună, persoane juridice, inclusiv sucursale, filiale si alte subunitati fara personalitate juridica – 50 lei/lună, microintreprinderi – 15 lei/lună, persoane juridice – societati turistice – 7,7 lei/camera)

Eliminarea timbrului de mediu a fost aprobată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, deşi producătorii din industria auto s-au opus. Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile este de părere că înlăturarea acestei taxe va genera efecte negative şi imediate în piaţa auto, va conduce la creşterea numărului de autovehicule vechi şi poluante.

Taxa auto a timbrului de mediu a fost introdusă iniţial în 2007. De-a lungul timpului, aceasta taxa a avut denumiri diferite, precum taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare, taxă ecologica, taxă de mediu. Introducerea acestei taxe a fost justificată prin costul mare al măsurilor necesare pentru combaterea efectelor poluării cauzate de circulaţia autovehiculelor pe teritoriul ţării noastre.

O altă taxă care va fi eliminată de la 1 ianuarie va fi cea pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Astfel, persoanele juridice care vor să se înregistreze în Registrul Comerţului nu vor mai fi nevoite să plătească suma de 250 de lei. Şi persoanele fizice autorizate care vor să se înregistreze la Registrul Comerţului vor fi scutite de la plata sumei de 90 de lei.

„Prin înregistrare se înţelege atât înmatricularea comerciantului şi înscrierea de menţiuni, precum şi alte operaţiuni care, potrivit legii, se menţionează în registrul comerţului”, se arată în legea Nr. 26 din 5 noiembrie 1990 privind registrul comerţului.

Si unele taxe consulare vor fi înlăturate de la începutului anului 2017. Cei care vor cere eliberarea unui paşaport sau a oricărui document de călătorie nu vor mai fi nevoiţi să plătească suma de 40 de euro. De asemenea, serviciile notariale precum redactarea, autentificarea şi revocarea unui înscris, dar şi legalizarea unor înscrisuri vor fi gratuite.

Vor fi scutiţi de taxa de 30 de euro şi cei care au nevoie de procurarea oricăror acte judiciare din ţară sau din străinătate la cerere.

Nici cei care al căror copil s-a născut în străinătate, iar ulterior se doreşte înscrierea acestuia in registrele de stare civilă româneşti nu vor mai plăti taxa de 90 de euro. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul căsătoriilor care au avut loc peste hotare.

Şi taxele extrajudiciare de timbru vor fi eliminate. Nu se va mai plăti pentru certificarea (transcrierea) transmisiunii proprietății asupra animalelor, pe cap de animal, în bilete de proprietate pentru animalele peste 2 ani (5 lei), înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a schimbării numelui și sexului ( 15 lei), preschimbarea actelor de identitate pentru cetățeni români, precum și înscrierea mențiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reședinței cetățenilor români (5 lei ), eliberarea sau viza anuală a permiselor de vânătoare ( 3 lei). 

Ordonanța Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice și a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul României:

Eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități (Dir Gen Pașapoarte MAI + Dep Consular MAE + Insp Gen Imigrari + DEPABD) – 22 lei

Acordarea cetățeniei române (ANC) – 191 lei

Acordarea/Redobândirea cetățeniei române (ANC) – 191 lei

Supralegalizarea sigiliilor și a semnăturilor de pe un act oficial (Dep Consular MAE) – 25 lei

Supralegalizarea sigiliilor și a semnăturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul mărfurilor (Dep Consular MAE) – 47 lei

Identificarea unei persoane pe teritoriul României (Insp Gen Imigrari + DEPABD) – 35 lei

Ordonanța Guvernului nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice și juridice de către Ministerul Administrației și Internelor:

Taxă pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar – 10 lei

Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice – 22 lei

Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice și în cazul reprezentării titularului actului de către un avocat – 44 lei

Înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei – 3 lei

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare:

Tarif suplimentar eliberare pașaport simplu temporar – 100 lei

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Comision efectuare rețineri din pensii – 3% din suma reținută

eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare -15 lei

eliberarea, la cererea asiguraților, a adeverințelor care atestă calitatea, venitul asigurat și/sau stagiul de cotizare realizat, începând cu a doua solicitare din cursul unui an calendaristic – 15 lei

eliberarea adeverințelor care conțin informații necesare executării silite, solicitate de către executorii judecătorești – 17 lei.

Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal:

Taxă cazier fiscal – 20 lei

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Concedieri la stat. Cine sunt bugetarii care riscă să îşi piardă locul de muncă în următoarele luni
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cel mai periculos loc din lume. Miterul nu poate fi dezlegat, te înfiori
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Poliția avertizează asupra unei noi tentative de fraudă prin mesaje de vot online
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania