Cristian Ghinea părăseşte Guvernul pentru a candida pe listele USR: Ultima mea şedinţă ca membru în Guvernul Cioloş 1 UPDATE

”Ultima mea şedinţă ca membru în Guvernul Cioloş 1. E un sentiment ciudat. Pare un secol privind înapoi, dar nu au trecut nici şase luni de ministeriat, nici un an de când am mers la Cancelarie”, a scris Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook, anunţând căva demisiona din guvern pentru a candida pelistele USR.
Filip Stan
26 oct. 2016, 08:04
Cristian Ghinea părăseşte Guvernul pentru a candida pe listele USR: Ultima mea şedinţă ca membru în Guvernul Cioloş 1 UPDATE

UPDATE Cristian Ghinea a transmis un nou mesaj pe Facebook, în care face un scurt bilanţ al mandatului său la Palatul Victoria.

„De fapt, suntem mulți. Am ajuns de neignorat. Le e frică

A trecut mai puțin de un an de când coboram în stradă, cu Oana și cu Tudor cel mic, pentru că un guvern care tolera un sistem corupt nu-și asuma consecințele unei tragedii. Privind înapoi mi se pare că de atunci au trecut secole.

Premierul Dacian Cioloș m-a invitat să îi fiu alături la Cancelarie. Urma să mă ocup de afaceri europene. Cu timpul am ajuns să mă ocup de mai mult de atât. Erau atât de multe de făcut la Cancelarie…

La Palatul Victoria am demarat Pachetul Anti-Sărăcie – prima dată când statul român pune la un loc bani europeni și de la buget și stabilește ținte imediate pentru proiecte anti-sărăcie, nu strategii și bla-bla-uri populiste. Am demarat Comisia de Tăiat Hârtii și maisimplu.gov.ro – prima dată când statul român se aliază de la nivel înalt cu cetățeanul pentru a stopa buruienile birocrației. Un exercițiu finalizat în câteva pachete de OUG-uri și HG-uri care au simplificat viața oamenilor. Un exercițiu cu atât de mult succes încât până și partidul-stat PSD încearcă să îl copieze acum.

Am demarat Pachetul ”Clasa de Mijloc la Sate” – prima dată când statul român pune în centrul politicilor rurale ferma comercială de familie, care poate scoate satul românesc din sărăcie.

La final de aprilie, premierul Ciolos mi-a cerut să merg la Ministerul Fondurilor Europene, un minister în criză din cauza indeciziilor anterioare. Am găsit cel mai sensibil Program Operațional – POCU – fără niciun apel pentru proiecte lansat, deși fusese aprobat în februarie 2015. Am deschis, în 6 luni, 10 apeluri în valoare de 768 de milioane de euro. Am găsit Programul de Infrastructură încurcat în birocrație. Am deschis și acolo 10 apeluri în valoare de 7 miliarde de euro. Tot în 6 luni. Practic, am găsit Programele 2014 – 2020 blocate sau întârziate și am ajuns să lansăm în medie un apel de proiecte la 6 zile. Am reorganizat ministerul, i-am dat noi sarcini, fără costuri suplimentare pentru buget.

Toate acestea au fost exerciții de voință. Pe care mulți politicieni de până acum au fost prea dezinteresați să le fi făcut.

Am văzut în aceste luni că poți să faci bine din aceste funcții cu încărcătură predominant politică. Că poți, de exemplu, să demarezi cu bani europeni cel mai amplu proiect de reducere a abandonului școlar – 173 de milioane de euro pentru 30.000 de copii. Ai nevoie de voință și mult efort să schimbi modul de lucru al unui stat anchilozat.

Și încă e prea puțin. România trebuie sa continue războiul cu birocrația, războiul cu sărăcia, războiul cu corupția și lupta cu nesimțirea politică.

Putem ignora politica, dar politica se va întoarce mereu împotriva noastră. Dacă fiecare luăm decizia rațională individual de a sta deoparte, rezultatul va fi o dramă colectivă: contraselecția elitei politice.

De fapt, nu putem fugi de politică, pentru că ne ajunge din urmă.

Mă bucură susținerea publică pentru Platforma #Romania100 lansată de premierul Dacian Cioloș. Ne-au pus la guvern doar ca să câștige timp. Au crezut că vom uita, că vom pleca, că ne va fi frică. Am ajuns de neignorat. Frica e la ei, sunt derutați. Această campanie va fi despre continuarea unui mod onest de a guverna versus întoarcerea celui vechi.

Am demarat discuții cu USR acum mai bine de o lună. Public și transparent, așa cum fac mereu. Am fost mai mulți miniștri care am luat în calcul o implicare. Îi înțeleg pe cei care au decis să rămână în guvern. Eram și eu pe punctul de a o face. La minister, am deschis câte un apel de proiecte la fiecare 6 zile. Pentru mine, ca ministru, cele 46 de zile până la alegeri ar fi putut însemna mult. Las în urmă la minister o echipă sudată care va continua proiectele.

Dragoș, Vlad și alți prieteni care rămâneți în guvern ca miniștri – știu și mi-ați spus că sunteți alături de mine!

Eu am ales să pun acum umărul în altă parte.

Și alții au decis la fel. 7 secretari de stat și consilieri vor fi pe listele USR. Pentru că USR respectă cinstea și profesionalismul guvernului condus de Dacian Cioloș.

Am fost în aceste ultime luni, mai puțin de un an, în avangarda forței reformiste, am început războaie fiind puțini, izolați la vârf. Dar suntem, de fapt, mulți. Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cristi Ghica și ceilalți ne-au arătat că suntem mult mai mulți. Merg azi alături de ei pentru că vreau să continuăm împreună. USR e forța care va duce mai departe lupta noastră. Pentru că termitele trebuie oprite să ne dărâme casa în cap.

Sunt Cristian Ghinea și de azi vă cer votul. Pentru că politica poate și trebuie să fie o forță a binelui.

P.S. De astăzi mă găsiți și aici: http://www.cristianghinea.ro/blog/candidez/„, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

 

UPDATE Demisia lui Cristian Ghinea din guvern a fost confirmată de Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al premierului. 

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, și-a depus demisia la Cancelaria Premierului, după care a anunțat-o în ședința de Guvern, prim-ministrul urmând a face o nouă propunere pentru această funcție în zilele următoare, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

El a precizat că, după anunțul demisiei, Ghinea a părăsit reuniunea săptămânală a Cabinetului.

„Domnul ministru Cristian Ghinea și-a depus demisia la Cancelaria Premierului. A anunțat acest lucru și în ședința de Guvern, moment în care a părăsit ședința. Premierul va face, în zilele imediat următoare, o propunere de nou ministru al Fondurilor Europene către președintele României”, a declarat Liviu Iolu.

 

Cristian Ghinea a spus despre experienţa în Guvern că a fost intensă şi că a fost o onoare pentru el.

”De azi începe altceva”, mai scrie Cristian Ghinea, fără a face alte precizări.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, va candida la alegerile parlamentare pe listele Uniunii Salvaţi România. Cristian Ghinea a convenit cu USR să se înscrie în acest partid şi să candideze la alegerile din 11 decembrie, pentru un loc de parlamentar de Bucureşti. Anunţul oficial urmează să fie făcut miercuri.

Citeşte şi:  Clotilde Armand, vicepreşedintele USR, NU candidează la ALEGERILE PARLAMENTARE. De ce nu a făcut niciun proiect în Sectorul 1 până acum

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, va anunţa listele de candidaţi ai partidului, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Joi, 27 octombrie, este ultima zi în care pot fi depuse listele de candidaţi la birourile electorale.

Val de demisii în guvernul Cioloş

Da, candidez! Nu mi-am imaginat că aş putea să susţin acest lucru în urmă cu un an. Am fost pentru un an şi jumătate secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, desemnat de Victor Ponta”, a scris pe contul său de Facebook secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Ciprian Necula. El a adăugat că, ”firesc”, va demisiona din Executiv.

”Am ales PSD pentru că eu sunt de stânga. Consider că problemele rezultate din inegalităţi sociale şi economice pot fi rezolvate doar printr-o abordare de stânga, care să asigure şanse şi acces echitabil la resurse”, a mai scris Necula.

Ionuţ Moşteanu, un alt secretar de stat, de la Ministerul Transporturilor, a ales să candideze pentru un mandat de deputat din partea USR.

Manuel Costescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei a plecat din funcţie pentru deschide lista de candidaţi ai Uniunii Salvaţi România pentru diaspora la Camera Deputaţilor.

Cristian Ghinea este al zecelea ministru care pleacă din Cabinetul Cioloş în mai puţin de un an de la învestirea Guvernului, astfel încât jumătate din portofoliile din Executiv au trecut printr-o remaniere.

Primul ministru care a părăsit Guvernul a fost cel al Muncii, Ana Costea. Ea a demisionat în luna aprilie, ca urmare a proiectului Legii salarizării unitare. Lui Costea i-a fost reproşat modul de lucru şi atitudinea faţă de acest proiect al Guvernului în şedinţele de Executiv, potrivit unor surse guvernamentale, nemulţumiri venind şi din rândul partenerilor de dialog social. Ana Costea a fost înlocuită de Dragoş Pîslaru.

A urmat, după numai o săptămână, retragerea din Guvern a Aurei Răducu, ministrul Fondurilor Europene. Plecarea din Cabinet a venit la cererea premierului Dacian Cioloş, ca urmare a nemulţumirilor acestuia faţă de proiectele MFE. În locul ei, la conducerea instituţiei a venit, în 27 aprilie, Cristian Ghinea.

Al treilea ministru care a părăsit Guvernul a fost Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, care a fost revocat de Dacian Cioloş din cauza scandalurilor de la Opera Română, pe care nu le-ar fi gestionat corespunzător. În locul său a fost numită Corina Şuteu.

Toate cele trei schimbări au avut loc în luna aprilie.

În luna mai a urmat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, pe fondul crizei privind dezinfectanţii şi a crizei privind bebeluştii cu sindrom hemolitic uremic. Lui Achimaş-Cadariu i s-a reproşat slaba gestionare a situaţiei, precum şi comunicarea deficitară. Locul său a fost luat de Vlad Voiculescu.

În luna iulie a avut loc prima remaniere amplă a Guvernului, când Dacian Cioloş a demis patru miniştri: ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Comunicaţiillor, Marius Bostan, şi ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu. Ei au fost înlocuiţi cu Mircea Dumitru, Sorin Buşe, Delia Popescu şi, respectiv, Maria Ligor.

Dacian Cioloş a motivat remanierea prin dinamizarea activităţii guvernamentale.

În luna septembrie a plecat din Guvern şi unul din cele mai sonore nume din echipa lui Cioloş, ministrul de Interne Petre Tobă. Retragerea a venit ca urmare a cererii DNA de  începere a urmăririi penale pentru acuzaţia de favorizarea făptuitorului în dosarul DIPI. În locul său a fost numit Dragoş Tudorache.

Astfel, 10 din cei 21 de miniştri din Cabinet au fost schimbaţi din funcţie, în mai puţin de un an de la învestirea Guvernului.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'