Românii trăiesc înghesuiţi în case, în schimb sunt proprietari

În România, confortul propriului cămin este un lux de care nu are parte oricine. Potrivit unui studiu făcut de o instituţie financiară, peste jumătate din locuinţele din ţara noastră sunt supraaglomerate. Cu toate că stau înghesuiţi în case, românii se pot mândri că sunt o naţie de proprietari, pentru că România are cele mai multe imobile locuite de deţinătorii lor.
Romania TV
13 iun. 2012, 06:38
Românii trăiesc înghesuiţi în case, în schimb sunt proprietari

Mai mult de jumătate din locuinţele din România sunt supraaglomerate, cel mai înalt nivel din UE, faţă de o medie la nivelul comunităţii europene de sub 20%, România fiind şi ţara cu cele mai multe imobile locuite de proprietarii lor, potrivit preşedintelui Alpha Bank, Sergiu Oprescu, informează Mediafax.

Locuinţa supraaglomerată este cea în care numărul camerelor este mai mic decat numărul membrilor cu vârsta de peste 18 ani din gospodărie, iar în această situaţie se regăsesc circa 55% din casele din România, comparativ cu 17,6% la nivelul UE, 22% în Cehia şi în jur de 47% în Polonia, Ungaria şi Bulgaria. O garsonieră în care locuieşte un cuplu este o locuinţă supraaglomerată, chiar dacă are sau nu copii, considerându-se că pentru un minim de confort o astfel de familie ar trebui să deţină cel puţin un apartament cu două camere (dormitor şi living room).

România, ţară de propietari

În acelaşi timp, România deţine cele mai multe locuinţe în care stau chiar proprietarii, cu un procentaj covârşitor, de 98% din total spaţiu rezidenţial, nivel de care nu se mai apropie decât Ungaria, cu un procentaj de 95%. La nivel european, 69% din imobilele rezidenţiale sunt locuite de proprietari, iar o rată mai înaltă se mai regăseşte în Bulgaria, cu 88%. Procentajul de 98% înseamnă că sunt închiriate doar aproximativ 170.000 de locuinţe din totalul de aproape 8,5 milioane existente în România. Aceste date arată flexibiltatea extrem de redusă a forţei de muncă din România. La polul opus se plasează Germania, unde sub 50% din locuinţe sunt ocupate de către proprietari, urmată de Danemarca, Olanda, Austria şi Finlanda, cu puţin peste 50%, potrivit datelor European Mortgage Federation. Tot sub media europeană se poziţionează Franţa, Suedia şi Marea Britanie, în timp ce Spania, Grecia şi Italia depăşesc media cu 10-15 puncte procentuale. Situaţia din România este explicabilă prin măsura adoptată după 1989, de vânzare către chiriaşi, la preţuri modice, a apartamentelor deţinute de stat, inclusiv multe dintre imobilele naţionalizate. Cele două cifre coroborate indică un semnificativ potenţial de cerere de locuinţe din partea populaţiei tinere.

Cerere de locuinţe în creştere

Preşedintele Alpha Bank a arătat că începând cu trimestrul al treilea din 2010 intenţia (pe un orizont de 12 luni) de cumpărare sau construire a unei locuinţe a crescut semnificativ în România, depăşind chiar ţări din regiune unde recesiunea nu a fost atât de adâncă, precum Polonia, Cehia şi Ungaria. Potrivit lui Sergiu Oprescu, creşterea intenţiei de achiziţie a unui imobil rezidenţial s-a suprapus pe o scădere a locuinţelor terminate, accentuând decalajul dintre cerere şi ofertă. Oficialul Alpha Bank nu a dus scenariu/judecata mai departe, dar din premisele evocate rezultă că, în cazul fericit al calmării pieţelor financiare internaţionale şi aplanării crizei datoriilor suverane din UE, este foarte posibil să se repete în România o perioadă de creştere semnificativă a preţurilor la locuinţe.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale?! Decizia care aruncă în aer toată România
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ipostaza neplăcută în care Loredana Groza a pus-o pe Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Patru zodii care vor avea succes profesional în 2025
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trădare supremă. S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu
StirileBZI
Trebuie să se schimbe vârsta de pensionare! Anunțul oficial a venit de la Guvernul României
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Ascensiunea și căderea lui „Dinte Rupt”: cum fraudele cibernetice prosperă necondiționat
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence.