Cu acest prilej, László Borbély a declarat că “Ministerul Mediului şi Pădurilor a iniţiat recent un proiect legislativ de modificare a Normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor. Prin acest act ne propunem ca pădurile virgine şi cvasivirgine, identificate până în prezent, să fie zonate în tipul funcţional I de protecţie, categoria funcţională păduri virgine.”
Ministrul Mediului şi Pădurilor a explicat că, pe baza viitoarei legi, vor fi protejate toate arboretele virgine sau pădurile seculare cu structuri primare, ecosisteme forestiere care s-au guvernat dintotdeauna prin procesele biocenotice naturale, în care atât staţiunea forestieră cât mai ales biocenoza forestieră nu au fost influenţate semnificativ de-a lungul timpului prin intervenţiile antropice.
Conform estimărilor, în România se regăsesc în prezent circa 250.000 ha de păduri seculare, la care influenţa antropică de-a lungul timpului, a fost foarte redusă. “În tipul I funcţional, categorie la care se încadrează aceste păduri, este interzisă orice fel de intervenţie silviculturală”, a precizat László Borbély.
Totodată, MMP a iniţiat demersuri pentru acordarea de compensaţii proprietarilor de păduri afectaţi de măsurile de protecţie preconizate. Astfel, László Borbély a declarat că “Noi am notificat Comisia Europeană asupra acordării formelor de sprijin pentru aceşti proprietari care înregistrează pierderi de venit. Aşteptăm răspunsul. Mai există şi alternativa de a promova măsuri de sprijin prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În acest sens, valoarea estimată este de 100.000.000 EURO, pentru o perioadă de 5 ani.”
Ministrul Mediului și Pădurilor a reiterat că în acest moment, există în Parlament un proiect de lege prin care furtul de lemne, indiferent de cantitate, va fi pedepsit penal, nu numai în cazurile în care este depăşită cantitatea de 5 mc, aşa cum este în momentul de faţă.
”Doar aşa cred că putem pune capăt sau cel puţin să reducem numărul de ilegalităţi din ţară. Totodată, ne vom adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a atrage atenția asupra pericolului social reprezentat de tăierile ilegale, având în vedere și faptul că doar 0,5% din dosare au fost soluționate”, a mai spus László Borbély.
Participanţii la eveniment au vizitat pădurea virgină din raza Ocolului Silvic Pădurile Şincii. Alături de ministrul László Borbély s-au aflat reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, experţi World Wide Fund for Nature, reprezentanţi ai presei şi ai autorităţilor locale.
Cu acest prilej s-a convenit semnarea, în perioada imediat următoare, a unui protocol între MMP şi WWF privind campania „Salvaţi pădurile virgine!”.
„Pădurile virgine sunt adevărate comori, mai ales pentru cei care le înţeleg valoarea şi rolul atât de important. Până la sfârşitul anului, vom finaliza actul normativ menit să asigure protecţia acestor păduri, iar în 2-3 săptămâni vom încheia un protocol de colaborare cu WWF, în care vom include acţiunule viitoare, care vor asigura protecţia pădurilor virgine din România”, a declarat Ministrul Mediului, dl. Laszlo Borbely.
Pe 24 octombrie 2011, WWF România a lansat, alături de ambasadorii şi susţinătorii organizaţiei, campania Salvaţi pădurile virgine!, cu scopul de a pune sub protecţie cele 250.000 de hectare de păduri virgine din ţara noastră, printre ultimele din Europa. Peste 80% dintre pădurile virgine din România nu au, în prezent, nicio formă de protecţie şi sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal.
În doar trei săptămâni, peste 70.000 de persoane s-au alăturat demersului iniţiat de WWF, semnând petiţia campaniei, disponibilă pe www.padurivirgine.ro. Aceasta solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor, garantul şi reprezentantul mediului în Guvernul României, să ia măsurile necesare pentru protejarea acestor păduri, în cel mai scurt timp.