Sebastian Ghiţă şi Bogdan Diaconu îl acuză pe premierul Cioloş de abuz în serviciu: Am depus un denunţ la DNA UPDATE

Deputatul Sebastian Ghiţă şi liderul PRU Bogdan Diaconu au depus la DNA un denunţ penal împotriva premierului Dacian Cioloş. Cei doi reprezentanţi ai PRU îl acuză pe şeful Guvernului de abuz în serviciu în privinţa achiziţiei operei de artă Cuminţenia Pământului, conform România TV.
Filip Stan
28 oct. 2016, 06:23
Sebastian Ghiţă şi Bogdan Diaconu îl acuză pe premierul Cioloş de abuz în serviciu: Am depus un denunţ la DNA UPDATE

UPDATE.  Întrebat cum vede demersul celor de la PRU, Cioloș a răspuns: „Să fie sănătoși”.

Deputatul Sebastian Ghiţă nu a fost primit, vineri dimineaţă, în sediul DNA, pentru a depune plângere împotriva lui Dacian Cioloş, alături de preşedintele PRU Bogdan Diaconu, deoarece nu a avut act de identitate, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.

De altfel, Ghiţă nu este semnatarul plângerii, ea fiind depusă, în numele Partidului România Unită, de preşedintele acestei formaţiuni.

Sursele au precizat că plângerea vizează presupuse abuzuri în legătură cu aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil şi cu aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 19/2016 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016.

Procurorii urmează să analizeze dacă cele sesizate reprezintă infracţiuni de competenţa DNA, plângerea fiind trimisă la Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, potrivit aceloraşi surse.

„Am venit să depunem un denunţ penal în numele Partidului România Unită împotriva premierului Dacian Julien Cioloş pentru infracţiunea de abuz în serviciu, înşelăciune, în speţa numită Cuminţenia Pământului. Ştim că au fost nişte evaluări, făcute de experţi au spus prima dată 800.000, apoi 1.200.000, două milioane, trei milioane, ultima evaluare a fost cinci milioane (de euro, n.r.). Iată că guvernul Cioloş a cheltuit 11 milioane de euro din banii românilor pentru o operă de artă care oricum era în patrimoniul naţional şi nu putea fi scoasă din ţară”, a declarat, vineri dimineaţă, Bogdan Diaconu, preşedintele PRU, înainte de a intra în sediul DNA.

La rândul său, deputatul Sebastian Ghiţă, membru PRU, a susţinut că achiziţionarea operei ”Cuminţenia pământului” din bani publici, cu cinci sau cu 11 milioane de euro, ”poate fi startul unui nou ANRP”.

„În primul rând, procurorii DNA trebuie să ne arate tuturor românilor, așa cum pretind, că sunt echidistanți și imparțiali și nu sunt niște procurori care pentru unii sunt mumă și pentru alții ciumă. Și cred că în primul rând trebuie să înceapă cercetările la această mega fraudă de astăzi care se poate transforma într-un nou ANRP”, a mai arătat Sebastian Ghiță.

Totodată, Sebastian Ghiță a spus că, potrivit notelor SRI, este exclus ca opera lui Brâncuși să poată fi achiziționată din bani publici.

Citeşte şi:  Guvernul dă diferenţa de bani pentru achiziţionarea operei „Cuminţenia Pământului”, a lui Brâncuşi

„Vreau să spun că am informații precise, l-ați auzit și pe Victor Ponta spunându-vă acest lucru. Am informații precise că această operă de artă a avut niște evaluări, iar notele date de SRI Guvernului României au precizat foarte clar statutul acestei opere de artă și faptul că este exclus ca ea să poată fi achiziționată din bani publici, cu atât mai puțin cu cât se dorește a fi achiziționată cu cinci milioane sau 11 milioane de euro. (…) Așa cum am văzut jefuirea românilor cu Fondul proprietatea și cu retrocedarea clădirilor și terenurilor, așa ne vom trezi și cu retrocedări, cumpărări de opere de artă la prețuri supraevaluate. Ori asta noi nu prea ne permitem cu banii pe care îi avem în România”, a precizat Sebastian Ghiță.

Citeşte şi:  Victor Ponta DEZVĂLUIE cât costă „Cuminţenia Pământului”: „Banii vor fi oricum plătiţi din buget – adică din taxe şi impozite”

„Am susţinut de la început cumpărarea de către Statul Român a operei lui Brancuşi „Cuminţenia Pământului”. Dar nu susţin deloc demersul strict populist, electoral, ilegal (şi chiar penal) al Guvernului „Tehnocrat” de plată „pe şest” şi în mod nejustificat a unui plus de 6 milioane de euro”, scria Victor Ponta pe Facebook la sfârşitul lunii august.

„Deoarece cunosc foarte bine cazul, pot sa va prezint si motivele:

1. Romania a pierdut dupa 1989 cam toate lucrarile pe care le avea create de Brancusi cu exceptia celor care fizic nu puteau fi luate – adica doar Complexul (Coloana, Masa si Poarta) „Brancusi” de la Targu Jiu. Totul prin efectele Legii 247/2005 (numita si „Legea Monica Macovei”) privind o restituire in integralitate pe care nu a facut-o nicio alta tara fosta comunista cu exceptia noastra;

2. „Cumintenia Pamantului” a fost restituita catre 2 doamne asa zis „mostenitoare” din Franta printr-o hotarare judecatoreasca profund netemeinica si ilegala – deoarece la dosar era depusa dovada certa a sumei platite de Statul Roman fostului proprietar ca si despagubire, nefiind vorba de o confiscare (din acest motiv in prima instanta Statul a castigat, dar la recurs s-a gasit „solutia” dorita)!

3. Dupa un proces lung si foarte serios de analiza, pe masa Guvernului pe care il conduceam a venit clar evaluarea – maxim 5 milioane de EURO (din care din pacate majoritatea vor ajunge la avocati si firme intermediare, iar restul in Franta)!

4. Pretul de maxim 5 milioane este corect din doua motive – gradul necorespunzator de conservare a lucrarii si, mai ales, regimul legal care INTERZICE scoaterea din tara.

Mai clar: aceasta sculptura NU poate, in mod legal, sa fie scoasa din Romania – deci nu vorbim despre valoarea de la New York sau Londra pentru ca NU poate sa ajunga sa fie vanduta acolo. Vorbim despre valoarea din Romania – cea mai mare oferta privata din Romania a fost de 1 milion de dolari (de la raposatul Dinu Patriciu)!

5. Cand Guvernul „Ciolos” a decis semnarea contractului am crezut ca o face cu buna-credinta si pentru suma corecta. Ulterior am vazut ca de fapt m-am inselat si sunt inselati si altii;

6. Multi au intrebat de ce nu a dat Guvernul 11 milioane si gata? Sa va explic – cineva i-a spus lui Ciolos ca daca plateste direct mai mult de 5 milioane va ajunge si el si ministrii sai sa raspunda la DNA si in fata Justitiei (nu acum cand sunt protejati, dar peste 2, 3, 4 ani cand se vor schimba lucrurile). Asa s-a ajuns la smecheria cu „donatia publica” – in final banii vor fi dati tot de la buget (din donatii nu se ajunge nici macar la 1 milion) si ei zic ca sunt acoperiti;

7. Asa zisa campanie de promovare a donatiilor s-a transformat rapid intr-o campanie electorala de promovare a „Tehnocratilor” – iata ce lucruri bune fac ei, hai sa mai ramana si in 2017. Nu intamplator de aceasta se ocupa dl. Felix Tataru – responsabil traditional de campaniile PDL / Basescu / Iohannis;

8. Banii vor fi oricum platiti din buget – adica din taxe si impozite. Asa ca daca va ganditi sa donati pentru „Cumintenia Pamantului”, trebuie sa stiti ca de fapt platiti sa luam inapoi ceea ce era de drept al nostru, niste „mostenitori” care traiesc in Franta, avocati si firme de intermedieri de arta si mai ales pe „tehnocratii” care nu vor nimic, dar se „sacrifica” sa mai stea la guvernare!

Mai pe romaneste – si fara Brancusi si cu banii luati! Ghinion”, conchide Victor Ponta.

 
Istoria Cuminţeniei Pământului
 
 “Cuminţenia Pământului“ a fost realizată în 1907 şi expusă pentru prima dată la Bucureşti în 1910. În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura inginerului Gheorghe Romaşcu.

În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, ea a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. În prezent, lucrarea se află expusă la Muzeul Băncii Naţionale.

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?