Prin acest proces, compartimentul renal previne suprasaturarea corpului cu reziduuri si toxine, mentinand totodata echilibrul electrolitic al sangelui, scrie secretele.com. In plus, rinichii mai indeplinesc functiile de reglare a tensiunii arteriale, de productie celulara si de mentinere a densitatii osoase.
Citeşte şi Ce se întâmplă dacă îţi masezi faţa cu ulei de cocos şi bicarbonat
Leziunile renale se pot datora multor factori, printre care se numara si: diabetul de tipul 2, hipertensiunea arteriala, o boala denumita glomerulonefrita, infectiile, calculii renali si abuzul de analgezice fara prescriptie medicala. Din fericire, insa, mai toate problemele functionale ale rinichilor pot fi tratate cu bicarbonat de sodiu.
Cum functioneaza bicarbonatul de sodiu?
Hormonii si enzimele endocrine contribuie la digestia hranei, pe care o transforma in chimicale mai usor de prelucrat de catre organism. Principalul organ corporal producator de bicarbonat de sodiu este pancreasul. Acesta sintetizeaza bicarbonat de sodiu in scopul protejarii rinichilor in timpul digestiei.
Alimentatia bogata in zahar rafinat, alimente prajite si grase, sau produse intens procesate poate dezechilibra sistemul endocrin. In aceste conditii, pancreasul si rinichii nu mai reusesc sa produca o cantitate suficienta de bicarbonat de sodiu. Drept urmare, acizii generati in procesul de digestie nu mai pot fi neutralizati eficient, ceea ce duce la aparitia leziunilor renale.
Bicarbonatul de sodiu este una dintre principalele substante terapeutice folosite in dializa sau in alte tratamente pentru rinichi. Atunci cand rinichii nu mai sunt capabili sa produca bicarbonat de sodiu, dializa reintroduce in organism aceasta substanta cu rol esential de sprijinire a digestiei si de prevenire a posibilelor leziuni datorate acestui proces.
Citeşte şi Dieta corectă pentru a preveni şi trata bolile renale
Ce indica cercetarile
Un numar de studii desfasurate de Institutul National de Sanatate SUA au aratat in primul rand ca dializa cu bicarbonat de sodiu este mai eficienta decat dializa simpla. Pacientii care au beneficiat de dializa cu bicarbonat de sodiu au demonstrat o mai buna sinteza de oxid nitric, un proces care echilibreaza pH-ul sangelui.
Potrivit studiilor intreprinse de medicul Ione de Brito-Ashurst impreuna cu echipa sa din cadrul Centrului pentru uronefrologie si transplant renal, suplimentarea aportului zilnic de bicarbonat de sodiu incetineste progresia bolilor renale cronice si preintampina nevoia de dializa. Concluzia cercetatorilor a fost aceea ca bicarbonatul de sodiu poate preveni si inversa efectele insuficientei renale cronice.
Cum poti folosi bicarbonatul de sodiu pentru vindecarea leziunilor renale
Inainte de inceperea acestui tratament, te sfatuim sa stai de vorba cu un medic de specialitate. Desi bicarbonatul de sodiu nu este nicidecum o substanta toxica, in anumite cazuri, respectiv pe fondul unor sensibilitati stomacale aparte, aceasta substanta nu se digera in mod corespunzator.
Planul de tratament cu bicarbonat de sodiu destinat pacientilor cu risc crescut de a dezvolta boli renale arata astfel:
In prima zi, se administreaza sublingual 1/2 de lingurita de bicarbonat de sodiu.
In ziua a doua de tratament, se amesteca 1/2 de lingurita de bicarbonat de sodiu cu 1/2 de lingurita de sare in 1,5 l de apa, si se bea solutia in fiecare zi timp de 2-3 zile consecutiv.
In urma, doza zilnica trebuie redusa pana la 1/4 de lingurita de bicarbonat de sodiu si 1/3 lingurita de sare.
Cel mai bun mod de a-ti proteja rinichii consta in mentinerea unei greutati corporale optime si respectarea unei alimentatii sanatoase.