„Noi cheltuim foarte mulţi bani cu asistenţă socială şi nu neapărat cu mare folos. De multe ori îi păcălim pe oameni. Le dăm bani prea puţini să trăiască, prea mulţi să moară. Eu cred că şi asistenţa socială trebuie să fie cinstită”, a spus şeful statului, la o dezbatere la Târgu-Jiu pe tema administraţiei publice, potrivit news.ro.
Preşedintele a spus că este nevoie de „un mod mai inteligent” de folosire a fondurilor pentru asistenţă socială, care să pună accentul şi pe reinserţie şi reintegrare pe piaţa muncii.
„Să facem asistenţă socială inteligentă, în aşa fel încât cel care este asistat social fiindcă are temporar o problemă să îl punem în situaţia să îşi rezolve problema, să se reintegreze pe piaţa muncii, iar cel care este asistat social şi nu poate reveni să îi asigurăm un venit care totuşi îl pune în situaţia să trăiască ca omul”, a explicat el.
Iohannis a recunoscut că astfel de probleme se rezolvă greu, dar a acuzat guvernele din ultimii 26 de ani că au perpetuat acest sistem.
„Cel puţin în ultimii 26 de ani, ştiţi foarte bine, multe guverne au mers pe o gândire «hai să le dăm la oameni doi lei în plus şi atunci sunt foarte mulţumiţi», fără să judecăm dacă prin asta îi ajutăm pe oameni sau societatea sau nici unul, nici altul. Eu cred că de multe ori nu i-am ajutat nici pe oameni, nici societatea”, a continuat preşedintele.
Klaus Iohannis a mai spus că întregul sistem trebuie regândit, însă nu prin tăierea banilor, lucru care „ar fi o mare prostie”, ci prin schimbarea modului în care banii sunt cheltuiţi, fiind nevoie de „eficienţă”.
Iohannis: Comunitățile au nevoie de un alt mod de a face administrație, cu preocupare pentru cetățean, nu pentru câștigul propriu
Președintele Klaus Iohannis a vorbit, vineri, la Târgu Jiu, şi despre modul în care se face administraţia locală şi consideră că preocuparea trebuie să fie pentru cetățean, nu pentru câștigul propriu.
„Cred că este momentul unei schimbări de paradigmă în administrație. Comunitățile locale au nevoie de un alt mod de a face administrație — transparent, eficient, responsabil, cu respectarea legii, cu preocupare pentru cetățean, nu pentru câștigul propriu sau pentru câștigul unui partid politic. Dezvoltarea unei comunități nu poate exista în absența unei relații corecte între cetățeni și instituții. Cetățenii sunt cei mai importanți aliați, cei mai onești și de încredere, pentru că este comunitatea lor”, a spus șeful statului, potrivit Agerpres.
El a subliniat că transparența în funcționarea administrației locale, a serviciilor publice județene, precum și deschiderea pentru dialogul cu societatea civilă sunt primii indicatori ai bunelor intenții în guvernarea comunității și prima șansă către dezvoltare. Iohannis a adăugat că este necesară și eficientizarea activității serviciilor publice.
Șeful statului a mai susținut că societatea s-a schimbat în ultimii ani, iar cetățenii își doresc de la cei care au roluri de decizie profesionalism, integritate, onestitate, cheltuirea eficientă și cu bun simț a resurselor.
„Este nevoie de o viziune nouă și adaptată realităților, astfel încât problemele să nu se cronicizeze, ci să se rezolve. Este nevoie de cheltuirea corectă, dar și cu folos a fondurilor — de orice fel, inclusiv fondurile europene—, dacă ne dorim dezvoltare și prosperitate. Acestea trebuie să aducă rezultate vizibile în calitatea vieții oamenilor. Sunt convins că toate acestea sunt posibile în administrație cu eforturi destul de mici, dar cu multă, multă bunăvoință și bună-credință”, a afirmat Iohannis.
Președintele Iohannis a menționat că a venit în Gorj să încurajeze autoritățile locale și a arătat că așteaptă propunerile acestora pentru creșterea performanțelor în administrație. Președintele Iohannis a atras atenția că există probleme și în ceea ce privește performanțele în educație și sistemul sanitar din județul Gorj.