Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a constatat, în mai 2009, că Paula Iacob, fost avocat al familiei Ceauşescu, a colaborat cu fosta poliţie politică. Constatarea a fost urmarea verificărilor făcute în 2009 în contextul candidaturii Paulei Iacob pentru Parlament. Colegiul CNSAS a sesizat instanţa CAB în 11 iulie 2009. În 15 martie 2011, CAB a admis acţiunea CNSAS, constatând că Paula Iacob a colaborat cu fosta Securitate. Decizia a fost contestată de Paula Iacob la instanţa supremă, dosarul fiind înregistrat în 24 august 2011.
Paula Iacob a avut două nume de cod: Gabriela şi Ioana. Iniţial, avocata a fost racolată în 1952 şi doi ani ar fi furnizat informaţii, iar din 1954 ar fi renunţat la această colaborare. În anul 1970 a revenit şi a oferit diferite informaţii despre anumiţi cetăţeni români aflaţi în Germania, dar şi despre jurnalişti de la radioul Europa Liberă, informează România TV.
Aceste informaţii au fost infirmate de-a lungul procesului de avocata Paula Iacob. Ea susţine că nu a semnat niciodată niciun angajament cu cei de la Securitate.
CNSAS a confirmat că Paula Iacob a oferit toate aceste informaţii verbale unor agenţi ai Securităţii. Există totuşi un angajament prin care avocata se angaja să nu divulge toate informaţiile pe care le discuta cu organele de anchetă de la acea vreme.
Avocatul Paula Iacob declara că a fost urmărită sistematic de organele fostei securităţi şi că ea nu a colaborat niciodată cu acestea într-un mod onest şi sincer, cu atât mai mult nu a furnizat date despre familie sau prieteni.
Iacob preciza că nu pune preţ pe o decizie care nu este definitivă în acest caz, precizând că a atacat soluţia Curţii de Apel cu recurs la instanţa supremă.
Avocatul mai spunea că această decizie nu este nici prima nici ultima greşeală a unei instanţe, arătând că în procesul de la Curtea de Apel Bucureşti nu i-a fost încuviinţată o probă semnificativă, respectiv aceea cu martori. Avocatul spunea că ar fi dorit ca instanţa să-i audieze pe cei despre care se spune că ar fi oferit informaţii fostei Securităţi.
Totodată, Paula Iacob preciza că toate cunoştinţele ei ar fi ştiut despre aşa-zisa ei colaborare cu Securitatea, despre care arăta că nu a fost niciodată una „onestă şi sinceră”. Iacob mai spunea că, la rândul lor, ofiţerii Securităţii încercau să o conducă pe piste eronate.
Ea mai arăta că în permanenţă casa, corespondenţa şi cunoştinţele i-au fost urmărite şi că, în final, a fost scoasă din circuitul colaboratorilor, tocmai din motivul lipsei de sinceritate al informărilor, potrivit Mediafax.