Rechizitoriu DNA: Discuţiile cu Nelu Iordache arată că reprezentanţii CNADNR doreau să încheie un contract păgubos pentru companie

Din discuțiile purtate cu omul de afaceri Nelu Iordache reiese interesul reprezentanților CNADNR de a încheia contractul pentru modernizarea DN 67C - Transalpina într-o formă care producea pagube companiei, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.
Iulian Tudor
31 oct. 2016, 10:40
Rechizitoriu DNA: Discuţiile cu Nelu Iordache arată că reprezentanţii CNADNR doreau să încheie un contract păgubos pentru companie

Concluzia a fost formulată în baza unei convorbiri telefonice dintre Nelu Iordache și un reprezentant al CNADNR, care a fost interceptată de anchetatori, scrie Agerpres.

„Pare că-n această convorbire Iordache Nelu sondează reacția reprezentanților CNADNR și încearcă să găsească adevăratul sens al împrejurărilor, al întâmplărilor. Nu se cunoaște dacă acesta ar fi semnat într-adevăr contractul în varianta în care i-a fost remisă, cu plata prin bilete la ordin emise în lei, însă este lesne de observat neliniștea pe care i-o provoacă lui (…) posibilitatea semnării contractului în această variantă și energia cu care încearcă să-l convingă pe Iordache Nelu să nu semneze. Rezultă din această convorbire că exista un interes explicit al reprezentanților CNADNR pentru încheierea contractului în varianta păgubitoare pentru companie a plății prin bilete la ordin emise în euro”, se arată în rechizitoriu.

În discuție se face referire și la o adresă transmisă Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova pentru realizarea unei analize comparative privind plata în lei sau euro, care ar fi trebuit să reprezinte o justificare pentru semnarea contractului în forma dorită de Nelu Iordache.

„Hârtia despre care vorbesc cei doi este o adresă înregistrată la CNADNR (…) prin care se solicita DRDP Craiova să facă o analiză a avantajelor și dezavantajelor semnării contractului în lei, respectiv euro (…), însă al cărei sens și logică adevărate îl reprezintă crearea unei justificări pentru a se putea dezvinovăți, a unui paravan în spatele căruia s-ar putea proteja, pentru reprezentanții DRDP Craiova care urmau să semneze contractul într-o variantă despre care însuși Lumezeanu Adrian spune că ‘pe parte contabilă, n-ar fi posibil lucrul ăsta'”, se mai menționează în rechizitoriu.

Procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a unor șefi și angajați din cadrul DRDP Craiova, aceștia fiind acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, au fost deferiți justiției Adrian Lumezeanu, director regional al DRDP Craiova, Doina Ilie, director economic, Delia Mihaela Nedelcu, șef Serviciu organizare și derulare achiziții, Emil Ion Pană, consilier juridic, și Florina Iovan, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv.

De asemenea, omul de afaceri Nelu Iordache a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Faptele din acest dosar au legătură cu atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina.

Procurorii anticorupție spun că inculpații Lumezeanu, Ilie, Nedelcu și Pană au încălcat legea privind achizițiile publice, semnând, la data de 5 septembrie 2008, un contract privind modernizarea DN 67C Bengești — Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), cu o societate reprezentată de omul de afaceri Nelu Iordache.

„În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, în perioada 2008 — 2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit.

„În urma acestui demers infracțional a fost cauzat CNADNR un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei. În același timp a fost obținut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina CNADNR, cât și în obținerea unui preț mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obținut dacă ar fi fost emise în lei”, mai arată DNA.

Inculpata Florina Iovan a acordat viza de control financiar preventiv pentru acest contract.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Nelu Iordache, Delia Mihaela Iordache și Adrian Lumezeanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Omul de afaceri Nelu Iordache a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare în aprilie 2013 și mai 2014.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai