Completul de cinci judecători al instanţei supreme urma să judece luni ultimul termen al procesului senatorului Marius Isăilă, dar cauza a fost amânată deoarece un martor care trebuia adus cu mandat nu a fost găsit de poliţie. În aceste condiţii, Marius Isăilă, prin avocat, a făcut o serie de cereri, între care audierea doi martori care nu au putut fi nominalizaţi, sub pretextul că sunt sub protecţie, potrivit news.ro.
O altă cerere a lui Isăilă a fost de a fi testat cu poligraful în faţa instanţei şi de a i se expertiza vocea din înregistrările aflate la dosar. Politicianul a mai cerut să fie reaudiat, motivând că nu a spus tot la termenul trecut.
Apărătorul lui Isăilă a mai cerut verificarea metrologică a aparaturii de interceptare a DNA, solicitare care l-a făcut pe preşedintele de complet să întrebe „ca la radar?”.
Instanţa a rămas în pronunţare pe cererile senatorului, următorul termen fiind stabilit pentru 7 noiembrie, când se vor face verificări suplimentare privind martorul care nu a fost găsit.
În 12 aprilie 2016, senatorul Marius Isăilă a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare, instanţa dispunând şi confiscarea de la acesta a 180.000 de euro, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă privind blocarea unui control ANAF şi atribuirea de contracte pe bani publici. În acelaşi dosar, judecătorii ICCJ au respins cererea lui Cristian Ene, fostul consilier personal al lui Isăilă, de aplicare în cazul său a procedurii de judecată în cazul recunoaşterii învinuirii şi l-au condamnat pe acesta la doi ani de închisoare cu suspendare, termenul de supraveghere stabilit fiind de patru ani.
Judecătorii ICCJ au mai stabilit confiscarea de la Isăilă a 180.000 de euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) şi obligarea acestuia la plata către stat a acestei sume, iar de la Ene a sumei de 20.000 de euro în aceleaşi condiţii.
Decizia a fost contestată de Marius Isăilă şi Cristian Ene, precum şi de procurorii DNA la Completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.
Pe 23 iulie 2014, senatorul Marius Isăilă a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de către procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă, după ce acesta, printre altele, ar fi cerut bani în schimbul intervenţiei pentru blocarea unui control ANAF şi pentru atribuirea de contracte pe bani publici.
Potrivit anchetatorilor, în prima parte a anului 2012, Marius Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, şi Cristian Ştefan Ene, în înţelegere cu Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de ANAF la firma SC Dave Research SRL a omului de afaceri Lucian Timofanovici, un alt denunţător în această cauză.
”După ce Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan i-au pretins inculpatului Cristescu Cătălin suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină lui Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalţi doi inculpaţi. După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalţi doi inculpaţi nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceştia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control”, notau procurorii în actul de inculpare.
Plenul Senatului a respins, în 2 iunie 2014, arestarea preventivă a senatorului Marius Ovidiu Isăilă.