Misu Negritoiu a enumerat o serie de realizari pe care le-ar fi avut la conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara si a spus ca ramane la decizia de a nu-si da demisia. „Am zis ca nu-mi dau demisia, iar acum cred ca ar fi si imposibil sa-mi dau demisia, din moment ce exista o procedura parlamentara. Astept ca aceasta procedura sa isi produca efectul. De fapt, nu cred ca mai e nicio diferenta„, a spus Misu Negritoiu, potrivit news.ro.
Şeful ASF a mai afirmat că își asumă în totalitate angajamentul pe care l-a avut, înțelege faptul că mandatul său se apropie de sfârșit și pleacă de la ASF „cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis în fața comisiilor parlamentare și ceea ce a trebuit să fac”.
„Îmi asum în totalitate angajamentul pe care l-am avut, de a alinia la normele europene atât instituția, cât și piețele financiare nebancare. Acest angajament mi l-am dus la îndeplinire și mă consider un om norocos pentru cei doi ani și jumătate de activitate la ASF. O experiență îmbogățită. Am întâlnit oameni cu curaj, determinați. M-am bucurat de sprijin. Am preluat o instituție în blocaj, am răspuns unei invitații politice de a ieși dintr-o stare de impas și am dus la capăt construcția instituțională (…) În doi ani am contribuit la adoptarea a zece legi fundamentale care schimbă complet cadrul juridic atât al pieței asigurărilor, cât și al pieței de capital. Astăzi, provocarea este în execuție, în aplicarea acestor legi și a regulilor pieței. O piață de care să beneficieze majoritatea, nu de o piață pe care să o folosească discreționar o minoritate. Probabil, este mult pentru o singură persoană să reziste în această poziție cu aceste provocări mai mult de doi ani și jumătate și înțeleg că mandatul meu se apropie de sfârșit, dar plec cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis în fața comisiilor parlamentare și ceea ce a trebuit să fac. Sunt efecte care se vor vedea pe termen mediu și lung, dar am pus bazele unor piețe sănătoase și am colaborat în această acțiune cu instituțiile financiare internaționale, cu autoritățile europene și am urmărit integrarea în piața europeană. Dacă această abordare a fost greșită, evident că voi fi judecat pentru ceea ce am făcut”, a spus Negrițoiu, transmite Agerpres.
Potrivit șefului ASF, instituția pe care o conduce a reușit să facă economii de peste 100 de milioane de lei, iar în plus își asumă „terapia-șoc” pe care au produs-o în piață deciziile luate în ultimii ani.
„(…) În doi ani și jumătate, am continuat reducerea contribuțiilor la bugetul instituției și am făcut o economie de peste 100 de milioane de lei. Mă așteptam și am susținut public să ajung la aceste două momente. Aceste două momente sunt două rapoarte fundamentale pentru transformarea instituțională și transformarea piețelor. Aceste rapoarte trebuiau analizate de colegii parlamentari. Am făcut, în doi ani și jumătate, ce trebuiau, probabil, să facă în ultimii zece ani, de la aderarea la Uniunea Europeană. La fel, îmi asum terapia-șoc pe care am produs-o în piață. Am ridicat vălul de pe piețele financiar-bancare, fundamentarea înființării ASF-ului a fost determinată tocmai de disfuncționalitățile din piața asigurărilor și din piața de capital. Am ajuns, astăzi, la capital negativ în piața asigurărilor, de la peste 2,5 miliarde în urmă cu trei ani, la un echilibru financiar care pune temelia protecției consumatorilor. Plata pagubelor trebuie să fie un proces automat care să vină de la sine, dar nu se putea face până când nu așezam piața pe baze financiare solide”, a subliniat Mișu Negrițoiu.
Declaratiile sefului ASF vin dupa ce patru comisii din Senat si Camera Deputatilor, reunite intr-o sedinta comuna luni, au votat aproape in unanimitate revocarea din functie a presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, iar presedintele Comisiei Economice a Camerei Deputatilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anuntat demararea efectiva a procedurii de demitere.