Liderul Al-Mourabitoune, Adnan Abou Walid Sahraoui, jurase credință Statului Islamic în mai 2015 — declarație calificată imediat ca ‘nulă și neavenită’ de Belmokhtar, care își reafirma fidelitatea față de Al Qaida—, însă de-abia duminică gruparea condusă de Abou Baqr al-Baghdadi a luat în mod oficial notă de ea.
Faptul că această înregistrare video — despre care au relatat marți SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste, și agenția mauritaniană Al-Akhbar — provine de la Al Qaida în Maghrebul Islamic (Aqmi), grupare căreia Belmokhtar i s-a alăturat în noiembrie 2015, dovedește că ostaticul, identificat în înregistrare ca Iulian Gherguț, ‘se află într-adevăr în mâinile grupării lui Mokhtar Belmokhtar’, a declarat pentru AFP directorul agenției Al-Akhbar, El-Heiba Ould Cheikh Sidaty. Aceasta este cunoscută pentru primirea și difuzarea în mod regulat de comunicate ale grupărilor jihadiste din Sahel.
Difuzarea înregistrării ar putea fi motivată de dorința de a oferi ‘o dovadă’, prima după mai bine de un an, că ostaticul este încă în viață, în vederea unor eventuale negocieri între Aqmi și statul român, susține Ould Cheikh Sidaty.
La București, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat marți că, în prezent, se fac verificări cu privire la autenticitatea înregistrării în care apare cetățeanul român răpit în Burkina Faso.
Celula de criză de la București a mai precizat că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen și că se lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației.
Potrivit AFP, nordul statului Mali a căzut în martie-aprilie 2012 în mâinile grupărilor jihadiste cu legături cu Al Qaida. Acestea au fost în mare parte alungate după lansarea în 2013, la inițiativa Franței, a unei intervenții militare internaționale, ce continuă încă.
Zone întregi scapă însă controlului forțelor guvernamentale din Mali și străine, în pofida semnării, în mai iunie 2015, a unui acord de pace menit să-i izoleze definitiv pe jihadiști. Mult timp concentrate în nord, atacurile jihadiste s-au extins începând din 2015 spre centrul, iar ulterior spre sudul țării.
Burkina Faso, scutită mult timp de violențe jihadiste, se învecinează cu Mali și a jucat un rol important în procesul de pace în această țară. Din 2015 însă, a devenit scena unor răpiri și atentate, mai ales în zona de nord.