Cât de curată este apa pe care o bei de la robinet. Topul calităţii apei potabile, pe judeţe FOTO

Consumul de apă menajeră din România este cel mai mic din Uniunea Europeană, acesta reducându-se drastic de-a lungul unui deceniu, cel mai probabil din cauza introducerii sistemelor de contorizare a consumului, arată o analiză a Institutului pentru Cercetarea Calității Vieții (ICCV).
Iulian Tudor
02 nov. 2016, 18:15
Cât de curată este apa pe care o bei de la robinet. Topul calităţii apei potabile, pe judeţe FOTO

De asemenea, la nivel UE, România are și cel mai mic procent al populației conectate la alimentarea cu apă într-un sistem public, scrie vocea.biz. Astfel, doar 55,7% dintre români sunt racordați la sistemul public de furnizare a apei potabile, un procent mai mic, în Europa, fiind întâlnit doar în Bosnia și Herțegovina (54,2%).

Citeşte şi DE CE creşte factura la întreţinere când plouă: Cum se calculează taxa pe apă de ploaie din factura Apa Nova Bucureşti

România are și una dintre cele mai mari discrepanțe în ceea ce privește conectarea la o rețea de apă când vine vorba de mediul rural, față de mediul urban. Astfel, doar 28% din populația din mediu rural are acces la apă dintr-o rețea publică. În țări occidentale precum Franța, Olanda, Germania, Irlanda, Spania procentul gospodăriilor racordate la sistemul public este de aproape 100%.

Consumul de apă, redus serios de la introducerea contoarelor

Consumul de apă pe cap de locuitor în țara noastră este de 29 de metri cubi (79,4 litri de apă pe zi). Pe parcursul unui deceniu, România a avut cea mai drastică scădere a consumului de apă menajeră din Europa – de 52% (de la 44 de metri cubi pe cap de locuitor). La acest capitol, România rivalizează doar cu Belgia (unde consumul pe cap de locuitor a scăzut cu 44%), însă din motive diferite. Dacă scăderea consumului în Europa Occidentală este pusă pe seama schimbărilor comportamentale, îmbunătățirilor tehnologice şi prevenirii pierderilor de apă în sistemele de distribuție, în Europa de Est scăderile utilizării apei de către sectorul casnic sunt atribuite introducerii prețurilor mai mari pe metrul cub de apă precum și a sistemului de contorizare. Chiar dacă românii au cel mai mic consum de apă din UE, aceștia se mențin în „limite legale”. Potrivit legii (HG 974/2004) cantitatea minimă de apă necesară pe zi pentru o persoană este de 50 de litri, considerându-se că prin această cantitate este acoperit necesarul fiziologic de apă, igiena individuală şi prepararea hranei. Românii depășesc minimul acceptabil cu 29 de litri.

Boli cauzate de apa de fântână

Patru din zece români obțin necesarul de apă din fântâni și izvoare, o situație care îi face vulnerabili la pericolul poluării cu microorganisme, metale grele, nitriți şi nitrați sau pesticide. De regulă, poluarea apei este determinată de gestionarea necorespunzătoare a latrinelor, de proiectarea defectuoasă a foselor septice şi de depozitarea incorectă a dejecțiilor animaliere, care cauzează scurgeri şi infiltrări în sol şi în resursele de apă potabilă.

La nivelul anului 2012, conform unei anchete epidemiologice efectuate de Direcțiile Județene de Sănătate Publică la nivelul țării morbiditatea cauzată de intoxicația acută cu nitrați a fost de 0,37 la suta de mii de locuitori. Probleme mai serioase au fost însă la grupa de vârstă 0 – 1 an, unde incidența intoxicațiilor a fost de 17,57 la suta de mii de locuitori. Incidența a fost mai ridicată în județe din Moldova, cele mai multe dintre cazuri fiind raportate Iaşi, Vaslui şi Bacău.

Citeşte şi Mii de locuitori din Argeş NU mai au apă potabilă. Reţeaua publică de alimentare, infestată cu E.coli

Românii, campionii Europei când vine vorba de „economisit” apa

Un studiu realizat de ONG-ul „Asociația Mai Bine” privind calitatea apei din țara noastră a arătat că stabilirea calității apei potabile provenite din rețeaua publică la nivelul întregii țări este greu de realizat din cauza metodelor diferite folosite de la caz la caz. De exemplu, în Caraș Severin, la nivelul anului 2014, apa menajeră a fost analizată luându-se în calcul 13 parametri de calitate. Au fost găsite neconformități în cazul a 7 din cei 13 parametri analizați. Pe parcursul anului, din totalul de 10.651 de mostre luate pentru analiză, 410 au fost neconforme. În București, pe de altă parte, au fost luați în calcul 57 de parametri de calitate, dintre care au fost descoperite neconformități la 4 dintre aceștia. Din totalul de 133.108 de mostre recoltate în 2014, 3.171 au fost neconforme.

Chiar dacă metodele de stabilire a calității apei diferă de la județ la județ, ne putem face, totuși, o imagine despre calitatea apei. Astfel, în Giurgiu, Hunedoara, Neamț și Timiș nicio analiză din 2014 nu a fost neconformă cu standardele, în timp ce în Bihor, de exemplu, la jumătate dintre parametrii folosiți la analiză s-au găsit neconformități.

Dincolo de mostrele analizate, percepția românilor față de calitatea apei rămâne una proastă. Un sondaj realizat în țara noastră arăta că 94% dintre români consideră că apa are probleme serioase de calitate. De asemenea, 67% dintre aceștia erau de părere că nivelul de calitate al apei s-a înrăutățit în ultimii ani.

 


DailyBusiness
Cât costă clătita Dubai, cel mai "vânat" desert la târgul de Crăciun din Capitală. Prețuri extravagante la toate produsele
Spynews
Horoscop vineri, 29 noiembrie 2024: Balanțele se bucură de succes profesional
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Se construiește o cale ferată de vis în România. Va lega un mare municipiu de o țară vecină
Capital.ro
Permisele auto interzise. Șoferii trebuie să le schimbe până la 19 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce este CCR și ce rol are instituția: totul despre judecătorii care au decis renumărarea voturilor alegerilor
DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Adevarul
Reacția unui jurnalist de investigații, după ce tatăl său a votat pentru ultranaționalistul Georgescu
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Simona Halep, mesaj de revoltă după decizia ITIA în cazul jucătoarei poloneze Iga Swiatek. Românca s-a simțit neîndreptățită: ”A făcut totul să mă distrugă”
Spynews
După blefaroplastie, CRBL se pregătește pentru o nouă intervenție! A început deja pregătirile: ”Am auzit de ea de la femei”
Evz.ro
Orașul cu 28 de locuitori. Locul misterios în care pare că te-ai întors în timp
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Călin Georgescu, mesaj important după ce au apărut clipuri dubioase care îl promovează! S-a dezis de
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cutremur în România. Călin Georgescu şi planul său din spatele cortinei: Am văzut ce înseamnă...
StirileBZI
Facturile la energie se vor dubla în 2025! Se anunță dezastru pentru consumatori!
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
BfV Formează o Echipa Operativă pentru a Preveni Amestecul Străin în Alegerile Germane
MediaFlux
Călin GEORGESCU a DEZVĂLUIT totul! LEGĂTURA BANILOR de campanie și FLORIN RISTEI
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Somnul neregulat mărește riscul de AVC și criză cardiacă