Studiu CMMB: Majoritatea medicilor consideră actualul sistem de asigurări de malpraxis inutil

Majoritatea medicilor (56%) sunt nemulțumiți de sistemul actual de asigurări de malpraxis și îl consideră "inutil", doar 1% fiind mulțumiți, relevă un studiu dat publicității miercuri de Colegiul Medicilor al Municipiului București (CMMB) și realizat online, în perioada august - septembrie.
Filip Stan
02 nov. 2016, 18:48
Studiu CMMB: Majoritatea medicilor consideră actualul sistem de asigurări de malpraxis inutil

Numărul medicilor parțial mulțumiți de actualul sistem (19%) este de trei ori mai mic decât al celor care îl consideră inutil. Și cei parțial mulțumiți cred că ar trebui aduse îmbunătățiri sistemului de asigurări de malpraxis. Un sfert dintre respondenți nu pot evalua asigurările de malpraxis„, arată cercetarea, la care au participat aproximativ 500 de medici.

Potrivit acesteia, medicii nu se consideră beneficiari ai polițelor de malpraxis. 413 răspunsuri arată că asigurările folosesc companiilor care încheie polițele, doar 29 medicilor și 27 pacienților.

Răspunsurile care indică și statul drept beneficiar au o pondere mică, dar aceasta este dublă față de cea care îi privește pe medici. Explicația: statul este văzut ca un beneficiar pentru că scapă de răspundere, dar totuși este un pierzător, la fel ca medicii și pacienții, în fața firmelor de asigurări„, mai arată studiul.

Medicii identifică drept principala problemă a sistemului actual faptul că polița nu acoperă daunele morale. Peste 90% dintre respondenți identifică acest lucru drept primul care ar trebui schimbat.

Reducerea prețului poliței este primul subiect de interes pentru 3% dintre respondenți.

Totodată, medicii consideră că relația cu firmele de asigurări este una inegală, în care nu au niciun cuvânt de spus în fața „monopolului” deținut de acestea.

Citeşte şi „O boală necunoscută l-a mutilat”. Explicaţia unui medic, dat în judecată de un gorjean, după ce l-a nenorocit pe viaţă

Peste 90% dintre medici declară că nu au nicio putere de negociere și sunt obligați să încheie contractele așa cum vor firmele de asigurări.

Doar 4% dintre răspunsuri susțin că medicii au o putere de negociere dată de posibilitatea alegerii între mai multe oferte.

Studiul mai arată că medicii doresc ca organizațiile profesionale să negocieze în numele lor cu firmele de asigurări. În acest sens au optat 84% dintre respondenți.

Doar 4% dintre medici ar avea încredere că statul le reprezintă interesul printr-un contract cadru-negociat cu firmele de asigurări, iar 11% dintre respondenți ar dori să negocieze personal cu firma.

„Medicii consideră că problema daunelor morale ar trebui reglementată de stat, prin stabilirea unui plafon al sumelor care se acordă ca despăgubire. Pentru această variantă au optat 63% dintre respondenți. Încheierea unui contract între pacient și unitatea sanitară este văzută ca soluție de către 20% dintre medici”, mai indică studiul.

Întrucât problema nu poate fi rezolvată doar punctual, ci necesită o abordare la nivel național, CMMB va trimite rezultatele consultării publice către CMR și îl va sprijini în intervențiile sale, pentru rezolvarea crizei. CMMB consideră că este în interesul medicilor și pacienților ca negocierea unui contract-cadru pentru asigurarea riscului de malpraxis să fie făcută de conducerea CMR și are încredere că forul profesional reprezentativ la nivel național va reuși să restabilească poziția echipei medic-pacient în fața firmelor de asigurări„, a declarat președintele CMMB, Cătălina Poiană, într-o conferință de presă.

Citeşte şi Un nou CAZ SCANDALOS în sistemul sanitar din România. A murit din cauza unei fracturi banale pentru că a ajuns la spital în weekend

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...