Sindicaliştii din Poliţie s-au plâns că ordonanţa de reorganizare a DIPI nu respectă Constituţia

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a depus un memoriu la Avocatul Poporului prin care a reclamat că nu se poate reorganiza o structură a Ministerului Afacerilor Interne în baza unei ordonanţe de urgenţă, Constituţia României stabilind că astfel de iniţiative legislative pot fi făcute prin legi organice.
Filip Stan
03 nov. 2016, 17:37
Sindicaliştii din Poliţie s-au plâns că ordonanţa de reorganizare a DIPI nu respectă Constituţia

Ne nemulţumeşte faptul că nu se respectă Constituţia, articolul 118, care vorbeşte despre regimul armat şi despre instituţiile publice centrale din administraţie, care sunt organizate, din punct de vedere juridic, doar prin lege organică. Ar fi primul element. Al doilea este că nicio poliţie din sistemul Euro-Atlantic în care noi suntem parte nu este militarizată, niciun serviciu de informaţii din această zonă Euro-Atlantică nu este militarizat. Capitolul 24 din JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) pe preaderare a obligat România să demilitarizeze poliţia„, a declarat, pentru News.ro, Dumitru Coarnă, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Sindicaliştii au depus un memoriu prin care cer instituţiei Avocatului Poporului să ridice o excepţie de neconstituţionalitate în acest sens.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că reprezentanţii instituţiei vor analiza memoriul „în conformitate cu Constituţia şi legislaţia în vigoare”, urmând să ia o decizie în privinţa unei eventuale excepţii de neconstituţionalitate.

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a declarat, miercuri, că noua structură rezultată din transformarea DIPI se va numi Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) şi va fi sub control parlamentar. De asemenea, arhiva DIPI va rămâne în Ministerul de Interne, la fel şi lista ofiţerilor acoperiţi, precizând că înfiinţarea acestei structuri a fost „o prioritate anunţată de la începutul mandatului”.

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi va funcţiona ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, din aria de competenţă a acestui minister. Prevederea se regăseşte într-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern.

Noua structură va fi sub control parlamentar. „Acest control parlamentar se va înscrie pe două paliere. E un control parlamentar pasiv prin faptul că ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităţilor noii structuri atunci când i se cere, dar introduce şi un element proactiv, crează posibilitatea ca Parlamentul să creeze mecanisme de auditare a acestei structuri, aşa cum o face şi pentru celelealte servicii de informaţii, SRI, SIE sau SPP„, a explicat Tudorache.

Personalul DGPI va fi format din cadre militare şi personal contractual.

Citeşte şi Dragoş Tudorache: Arhiva şi listele cu acoperiţi ale DIPI vor fi preluate de noua structură DGPI a MAI

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'