„Jucătorii de tehnologie pot face o diferență semnificativă în sporirea gradului de siguranță publică, ca de exemplu, prin soluții optimizate pentru managementul situațiilor de urgență. Constat acest efort și în rândul companiilor din Silicon Valley și cred că ar fi un demers necesar și la nivelul țării noastre”, a afirmat Bogdan Padiu, CEO Teamnet, citat de Economica.net.
Acţionarii Ymens Teamnet, companie din grup specializată în soluţii de cloud computing şi SaaS (software as a service), cu activităţi de cercetare şi dezvoltare în zona vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), au aprobat extinderea obiectului de activitate cu fabricarea vehiculelor militare de luptă.
„Pe fondul nevoilor constatate pe piața locală, cât și ținând cont de interesul acordat în spațiul Uniunii Europene pentru tehnologia și produsele de tip dual-use, am luat decizia de a extinde domeniul de activitate către realizarea de produse de tip blindat. Încadrarea în CAEN-ul 3040 a ținut de o pură chestiune de formalitate, neexistând alte opțiuni de clasificare. Activități precum producție de vehicule de luptă sau fabricare de armament nu sunt vizate de compania noastră”, a precizat Bogdan Padiu.
„Un exemplu de tehnologie dual-use este Hirrus UAV, care a fost realizat pentru sectorul civil, însă, are capacități si pe zona militară. Acest lucru a fost testat si confirmat în cadrul exercițiilor NATO Unified Vision din 2014 și 2016. De asemenea, un alt produs la care lucrăm în prezent este Signus, o dronă de tip tactic, care poate opera pe o distanță de 200 de km, pentru siguranța frontierelor maritime și terestre. Acest proiect de cercetare derulat împreună cu Airbus are termen de definitivare anul 2017”. Proiectul Signus a fost lansat în toamna anului trecut de Teamnet şi Airbus Defence&Space.