Fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, ales membru în Comisia de Drept Internaţional a ONU

Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a fost ales membru al Comisiei de Drept Internațional a Organizației Națiunilor Unite, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis, vineri. 
Alina Costache
04 nov. 2016, 09:44
Fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, ales membru în Comisia de Drept Internaţional a ONU

Potrivit sursei citate, alegerea candidatului României, care a avut loc la data de 3 noiembrie, la New York, de către Adunarea Generală ONU s-a realizat cu votul a 158 de state dintre cele 193 de state membre ale Organizației.

„Alegerea prof. dr. Bogdan Aurescu confirmă aprecierea statelor membre ONU față de Școala Română de Drept Internațional. Acest rezultat foarte bun pentru România a fost obținut grație eforturilor competente ale direcției de specialitate din Centrala MAE și ale Misiunii Permanente a României la ONU, care au construit o campanie internațională eficientă pentru promovarea candidaturii României”, menționează MAE.

Comisia ONU de Drept Internațional (CDI) este un organ subsidiar al Adunării Generale ONU înființat în baza art. 13 alineatul 1 din Carta ONU, având ca obiectiv realizarea dezvoltării progresive a dreptului internațional și a codificării sale. CDI este formată din 34 de experți independenți în domeniul dreptului internațional, care trebuie să aibă, conform Statutului Comisiei, o experiență recunoscută pe plan internațional în acest domeniu, atât în ce privește aspectele teoretice, cât și cele practice ale dreptului internațional, putând proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizațiilor internaționale, arată MAE.

CDI are în prezent pe agenda sa subiecte de maximă relevanță pentru dezvoltarea și codificarea dreptului internațional, cum sunt identificarea dreptului internațional cutumiar, normele imperative jus cogens, protecția atmosferei în dreptul internațional, aplicarea provizorie a tratatelor internaționale, imunitatea oficialilor statului în fața jurisdicțiilor penale naționale străine, protecția mediului în timpul conflictelor armate, crimele contra umanității, acordurile și practica subsecvente în conexiune cu interpretarea tratatelor.

Comisia are un rol fundamental având în vedere faptul că este unicul organism ONU ce acționează efectiv și concret pentru construirea dreptului internațional contemporan, care — în contextul actualelor provocări la adresa comunității internaționale — reprezintă un veritabil pilon de stabilitate și reper pentru relațiile internaționale, contribuind astfel la realizarea supremației dreptului (International Rule of Law) în cadrul comunității internaționale, conform MAE.

CDI funcționează în sesiuni care au loc o dată pe an, pe parcursul a câteva săptămâni, la sediul ONU din Geneva. Mandatul membrilor Comisiei este de cinci ani, cu posibilitatea realegerii.

MAE precizează că, pe lângă cariera sa diplomatică, Bogdan Aurescu este cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității din București, unde a început cariera universitară în 1998. În prezent, este profesor universitar, predând disciplinele Drept internațional public, Organizații și relații internaționale, Sistemul jurisdicțiilor internaționale, Dreptul internațional al protecției minorităților. Este președintele Ramurii Române a International Law Association, membru al Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, arbitru desemnat de România conform art. 2 al Anexei VII a Convenției ONU privind dreptul mării, membru supleant al Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei (unde a fost până în prezent raportor sau coraportor pentru 26 de rapoarte, studii sau opinii). A fost Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție în cazul ‘Delimitarea Maritimă în Marea Neagră’.

Bogdan Aurescu este redactor-șef al ‘Revistei Române de Drept Internațional’, membru al colegiului de redacție al revistei ‘Curierul Judiciar ‘și membru al consiliului științific al revistei ‘ACTA Universitatis Lucian Blaga’ și al ‘Revistei de Drept Constituțional’. Este autor, co-autor sau coordonator a 15 volume în domeniul dreptului internațional și autor a peste 140 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste române și străine de drept internațional și relații internaționale, mai menționează sursa citată.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI