„Într-o strânsă colaboare cu conducerile Radio-Tv, foarte obediente amândouă, le-a chemat la Cotroceni, nu ştiu de ce, de fapt nici nu mai contează în condiţiile în care Klaus Iohannis este în ziarul electoral al PNL, aruncând Constituţia la gunoi, că asta a făcut (…) şi le-a spus «revoltaţi-vă voi puţin ca să am eu motiv sau pretext ca să spun de ce vreau să întorc legea înapoi pentru că eu nu vreau să mai ajungă bani mai mulţi la români ». (…) Este o prostie. Bugetul TVR acum este alimentat cu cel puţin 30% din bugetul de stat, iar la Radio – care era cel mai revoluţionar acest independent politic pus politic sută la sută când a fost numit, domnul Miculescu, – 50% din buget este din bugetul de stat”, a declarat Liviu Dragnea, solicitat să comenteze retrimiterea în Parlament a legii privind eliminarea a 102 taxe, printre care cea radio-tv.
Liviu Dragnea a afirmat că posturile publice de radio şi televiziune vor să depindă ca şi până acum de Guvern şi să îi fie obedienţi lui Iohannis, pentru că altfel nu s-ar opune propunerii făcute de PSD.
„Ei nu vor asta (să aibă bugetul asigurat-n.r.). Ei vor să fie obedienţi la Klaus Iohannis. Le doresc succes şi dacă Klaus Iohannis vrea să întoarcă legea în Parlament, când o să vedem asta o să reacţionăm”, a mai spus el.
În opinia sa, SRTV şi SRR trebuie să explice dacă vor să trăiască numai din taxă.
„Pentru că ei spun orice ban vine de la bugetul de stat le afectează independenţa. Pot funcţiona numai cu banii din taxă? Nu, şi cu acest buget TVR printr-un management extraordinar are o datorie de 150 de milioane de euro. Iar Radio funcţionează cu 95 de milioane de euro, un post de radio”, a susţinut Dragnea.
El a spus că propunerea PSD ar asigura celor două instituţii un buget care nu le-ar mai aduce în situaţia de a face ”anticameră la Guvern” pentru a cere o suplimentare de fonduri.
”În ceea ce priveşte impactul, este suportabil de către bugetul de stat. Numai aşa poţi scăpa de independenţă politică (dependenţă politică-n.r.). Acum, tot timpul, ei nevând suficiente venituri din taxa radio-tv, tot timpul trebuie să meargă la Guvern. Şi eu ştiu pentru că i-am văzut în fiecare an făcând anticameră la Guvern, ori la Ministerul de Finanţe, ori la premier să se roage să le mai dea nişte bani în plus la Guvern, ei fiind foarte indepedenţi politic şi nevrând să aibă legătură cu nimeni”, a conchis liderul social-democrat.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri organizarea unei dezbateri publice cu scoietatea civilă şi jurnalişti privind taxa radio-tv. Preşedintele a spus că în ultimele zile a primit numeroase cereri de a nu promulga legea privind eliminarea a 102 taxe, deoarece prin eliminarea taxei radio-tv atât televiziunea publică, cât şi radioul public, ar ajunge ”prea uşor să fie dirijate politic”.
Şeful statului s-a întâlnit luni cu şefii radioului şi televiziunii publice, Ovidiu Miculescu, respectiv Irina Radu, în contextul în care Parlamentul a adoptat legea PSD prin care au fost eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv.
El a menţionat că o pronunere ”coerentă şi responsabilă” de eliminare a taxelor ar fi presupus şi o modificare a legii televiziunii şi radioului în paralel, pentru a nu crea acest blocaj legislativ pentru cele două instituţii.
Şi premierul Dacoan Cioloş a menţionat că o pronunere ”coerentă şi responsabilă” de eliminare a taxelor ar fi presupus şi o modificare a legii televiziunii şi radioului în paralel, pentru a nu crea un blocaj legislativ pentru cele două instituţii.