Obiectul dosarului îl reprezintă un contract dezavantajos încheiat de Poșta Română cu compania aeriană administrată de cei doi oameni de afaceri, care, pentru a respecta condițiile de calificare la licitație, au depus o scrisoare de garanție bancară falsă.
„Reamintim că scrisoarea de garanție prezentată de (…) SA este falsă, că și o altă companie a lui Nelu Iordache (…) SA a folosit scrisori false de garanție; o astfel de scrisoare de garanție falsă a fost atașată dintr-un alt dosar penal. Și într-un articol de presă se menționează despre folosirea de (…) SA, cu care Gheorghe Răcaru nu are nicio legătură, a unei scrisori de garanție bancară false, pretins a fi fost emisă de o bancă din Irak. E vorba de un nărav în companiile lui Nelu Iordache, de care acesta nu este străin. Deci nu Gheorghe Răcaru s-a apucat să falsifice înscrisuri, fără ca Nelu Iordache să aibă habar„, se arată în rechizitoriu.
Conform sursei citate, Nelu Iordache s-a ocupat și de obținerea avioanelor necesare executării contractului cu Poșta Română, dar și de încasarea facturilor.
„Au fost atașate la dosar (…) care ilustrează că Nelu Iordache cunoștea tot în SC (…) SA, până la nivel de detaliu. Acestuia i se raportau ce curse se anulau (…), ce plăți restante erau, ce riscuri de zbor puteau să apară în cazul anumitor destinații (…), despre scoaterea avioanelor pe platforma și rularea lor (…). Nelu Iordache se interesa despre încasările zilei din cursele aeriene efectuate, despre numărul de pasageri (…), despre disponibilul bănesc (…), despre stingerea unor obligații fiscale ale (…) SA, (…), despre dificultățile de aterizare pe pista Aeroportului Timișoara (…). Tot Nelu Iordache se implica în disponibilizarea de personal (…), în reorganizarea unor compartimente (…), în plata salariilor restante (…), în negocierea comisioanelor bancare pentru (…) SA (…), în efectuarea unor prestații, acceptând amânarea plății (…), în identificarea unor echipaje de zbor pentru aeronave (…), în efectuarea curselor pentru Poșta Română, folosind avioane Mustang„, se mai menționează în rechizitoriu.
Cristian Mihai Buciu, Nelu Iordache și Gheorghe Răcaru au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit DNA, prin acțiunile celor trei, Poșta Română a fost prejudiciată cu peste 3,3 milioane de euro.
„La data de 8 septembrie 2008, inculpatul Cristian Mihai Buciu, (…) sprijinit și de ceilalți doi inculpați, i-a determinat pe reprezentanții CN Poșta Română SA să încheie, fără vinovăție, un contract în condiții dezavantajoase, păgubitoare pentru compania națională care a fost prejudiciată astfel cu suma de 3.395.286 euro. În fapt, ANRC (devenită ulterior ANCOM) a impus Companiei Naționale Poșta Română standarde interne relative la distribuirea trimiterilor poștale prioritare, determinate de reglementările europene. Singura soluție identificată de Poșta Română pentru respectarea intervalelor maxime de distribuire a fost constituirea unei platforme aeriene dedicate transportului de corespondență„, precizează DNA.
Procurorii susțin că pentru achiziționarea unui serviciu de transport aerian a fost declanșată o procedură de achiziție publică, valoarea contractului fiind estimată la 45 milioane de euro, prin raportare la un număr de ore de zbor și la un cost al acesteia.
„Impunerea anumitor rute de zbor, a unei nejustificate capacități de transport a aeronavelor, a unei valori maxime a garanției de participare la licitație și a unui prag valoric mare pentru cifra de afaceri au restricționat accesul la procedura de achiziție publică, în condițiile în care niciun operator aerian (de pe o piață și așa mică) nu dispunea de aeronave proprii suficiente. În consecință, singura care a putut să formuleze o ofertă a fost compania de transport aerian administrată de Gheorghe Răcaru și Nelu Iordache, ultimul fiind un apropiat al lui Cristian Mihai Buciu. Pentru a respecta condițiile de calificare, reprezentanții companiei de transport aerian au depus o scrisoare de garanție bancară falsă„, menționează DNA.
Potrivit procurorilor, deși oferta financiară a companiei de transport aerian administrată de Gheorghe Răcaru și Nelu Iordache, care a fost desemnată câștigătoare, a vizat efectuarea a șase curse directe cu șase avioane, în contract s-a stabilit ca, pentru aceeași bani, să se efectueze numai patru curse cu patru avioane. Este vorba de două curse directe și două cu escală, ultimele urmând să fie facturate ca și când ar fi fost efectuate patru curse directe cu patru avioane.
Din anchetă a reieșit că prinderea în contract a altor curse decât cele din oferta financiară acceptată în procedura de achiziție publică și la prețuri supraevaluate a prejudiciat Poșta Română cu 3.395.286 de euro.
Poșta Română s-a constituit parte civilă cu suma de 6.926.713 de euro, în cauză fiind dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă.
Citeşte şi Nelu Iordache, trimis în judecată în dosarul Poştei Române