„În 2015, cifrele care vorbesc despre munca medicilor din România arată astfel: servicii în medicina de familie: 111.650.857, servicii în ambulatoriul de specialitate – specialităţi clinice: 22.756.591, dervicii în ambulatoriul de specialităţi – paraclince: 40.798.387, servicii în ambulatoriul de specialitate-imagistică: 1.409.888, spitalizări de zi raportate: 3.322.268, spitalizări continue raportate: 3.761.879. Toate aceste servicii au fost decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate după verificarea validităţii lor. La acestea, păstrând proporţia ponderii sistemului privat în medicina românească, se mai adaugă cel puţin o cincime. Acesta, doamnelor şi domnilor, este volumul dumneavoastră de muncă, pentru care daţi-mi voie să vă mulţumesc şi să vă felicit în numele instituţiei Colegiului Medicilor„, a declarat preşedintele CMR.
Potrivit lui Gheorghe Borcean, din cele peste 200 de milioane de servicii acordate de medicii din România, aproximativ o mie sunt neconformităţi.
„CMR analizează fiecare neconformitate. Dar aş vrea să revin din nou la acest volum de muncă la care ne raportăm statistic, peste 200 de milioane de servicii medicale acordate într-un an de doctorii români, atunci când se vorbeşte despre «neconformităţile din sănătate»„, a adăugat preşedintele CMR.
El a mai spus că formarea unui medic se bazează pe un „trepied de neclintit”, format din munca asiduă, disciplina de clinică şi cultul maestrului.
„Ne-am îndatorat pacienţilor de a-i îngriji cât mai bine, de a lupta pentru drepturile lor, împotrivindu-ne raţionalizării. Din aceste motive incomodăm, pentru că noi promitem şi facem ceea ce promitem. Cu greu acceptă sistemul ideea că profesia medicală este profesie liberală. Acesta este un model care contrazice imaginea unei medicini «naţionalizate». În incertitudinea lor cum să împartă resursele tot mai mici ale sistemului, au propus ideea de competiţie. Dumnealor ştiu că într-o competiţie cel mai slab pierde. Dumnealor ştiu sau simt în ideologia lor că numai salariatul şi numai medicul dependent ar putea fi unul bun. Dumnealor pleacă de la ideea unui medic care nu face altceva decât să caute nişte criterii într-o listă, în care să încadreze pacienţii, iar aceasta îndeosebi sub aspect financiar„, a adăugat Gheorghe Borcean.
Şeful CMR a menţionat că medicii sunt supuşi presiunilor din trei părţi.
„Asupra medicilor se fac presiuni din trei părţi: pe de o parte este economia sănătăţii, competiţia şi dorinţa de a transforma sistemul într-o întreprindere; pe de o parte îngustarea spaţiului de mişcare a medicilor prin dirijări, şi nu ultima, presiunea pe care o exercită mass-media. Am observat faptul că atât tendinţa de comercializare, cât şi cea de a transforma totul într-un drept social au dus la reforme contradictorii şi inconsistente care pun existenţa libertăţii profesionale medicale la mari încercări. Adesea am încercat sentimentul că discuţia era mai puţin despre drepturile pacienţilor şi mai mult despre asigurarea confortului autointitulaţilor «specialişti în drepturile pacientului», conducători, politicieni, oameni de presă, atleţi ai imaginii„, a mai spus medicul Gheorghe Borcean.
El a adăugat că problema în România este că, în general, cetăţenilor le este greu să perceapă obiectiv informaţiile despre drepturile pacienţilor.
„Problema nu e că România dispune de un drept al pacienţilor prost organizat, problema este că celor mai mulţi cetăţeni le este greu să perceapă obiectiv, necolorat şi neinfluenţat, informaţiile corespunzătoare drepturilor lor. Tot mai mulţi se erijează în protectori ai pacienţilor. Pacienţii nu trebuie protejaţi, pentru că nu sunt o specie pe cale de dispariţie, nu sunt grupuri marginalizate şi incriminate. Trebuie recunoscute şi respectate drepturile pacienţilor, individual şi colectiv, în faţa medicului, a sistemului şi a statului„, a spus preşedintele CMR.