Ministerul Justiţiei: Spaţiul necorespunzător de detenţie, mai mic sau egal cu 3 mp/deţinut

Spațiul necorespunzător de detenție pentru cei aflați în executarea unei pedepse privative de libertate este acela mai mic sau egal cu 3 mp/deținut, se arată în proiectul de lege privind mecanismul de compensare a condițiilor de detenție necorespunzătoare, conform căruia măsura de compensare este una temporară și își încetează aplicarea la data de 31 decembrie 2022.
Filip Stan
04 nov. 2016, 16:44
Ministerul Justiţiei: Spaţiul necorespunzător de detenţie, mai mic sau egal cu 3 mp/deţinut

În vederea acordării eliberării condiționate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei într-un spațiu necorespunzător, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiul necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată„, potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Justiției.

În proiect se precizează că se consideră spațiu necorespunzător de detenție acela care este mai mic sau egal cu 3 mp/deținut și se calculează prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în încăpere, indiferent de dotarea spațiului respectiv.

Conform documentului, se interzice aprobarea cererii persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate într-un spațiu corespunzător de transfer, pentru motive personale, într-un spațiu necorespunzător prin raportare la articolul privind mecanismul de compensare, iar ziua sau perioada în care deținutul a fost internat la infirmeria locului de deținere, în spitalele din rețeaua ANP sau din rețeaua Ministerului Sănătății, s-a aflat în tranzit sau a fost transportat în vederea transferului între locurile de deținere nu se consideră cazare într-un spațiu necorespunzător.

Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spațiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012„, se mai arată în proiect.

În termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, pentru toate persoanele private de libertate aflate în locurile de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor se vor întocmi dosare privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și se vor sesiza, de îndată, comisiile pentru eliberare condiționată, prevede proiectul.

Prevederile prezentei legi se aplică în mod corespunzător minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție sau în centre educative, precum și minorilor care au executat pedepse în penitenciare potrivit Codului penal din 1968 și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centrele de detenție, în aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, putându-se dispune înlocuirea măsurii internării cu măsura educativă a asistării zilnice„, se mai arată în documentul citat.

Calcularea părții din durata pedepsei considerate ca executată în compensarea condițiilor necorespunzătoare este o măsură temporară care își va înceta aplicarea la 31 decembrie 2022, când, potrivit Memorandumului privind „Aprobarea calendarului de măsuri necesare îmbunătățirii condițiilor de detenție și a sistemului de probațiune”, vor fi create noi locuri de cazare în sistemul penitenciar, se mai precizează în proiect.

Citeşte şi Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind mecanismul de compensare a condiţiilor de detenţie

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Lovitură de la Comisia Europeană. Decizie pentru Călin Georgescu: Ilegal
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Cumpărăturile online, schimbare revoluționară. Aplicația care ne va face viața mai ușoară
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie 2025! Câți bani în plus vor primi angajații începând cu anul viitor
Cancan.ro
Cel mai apropiat punct de centrul Pământului. Ce au găsit exploratorii la -2.197 de metri 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu, despre anularea alegerilor: „Curtea nu judecă în abstract”
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie