„N-am ajuns la o concluzie. Ne-am înţeles că nu ne-am înţeles încă. Mă mai văd cu preşdintele săptămâna viitoare. Soluţia cea mai bună este a unui compromis şi a unui dialog„, a declarat Ponta despre discuţia cu Băsescu.
Premierul a lăsat de înţeles că acest compromis nu poate viza prezenţa sa la reuniunile Consiliului European.
„Este important ca atunci când merg acolo să am un punct de vedere agreat cu preşedintele”, a afirmat premierul. El a precizat că nu este posibilă varianta de a merge la Bruxelles împreună cu preşedintele datorită faptului că Tratatul de la Lisabona prevede, la insistenţele fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, ca la Consiliul European să participe „şefii de stat sau de Guvern”. „Din cauza lui avem atâtea probleme acum”, a spus Ponta.
El a arătat că Senatul va lua în dezbatere săptămâna viitoare un proiect de lege care să clarifice raporturile instituţionale dintre preşedinte şi premier.
Ponta a precizat că discuţia cu preşedintele a vizat şi temele pe care România ar trebui să le abordeze la Consiliul European de vară: aderarea la spaţiul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie. Premierul a admis că Băsescu i-a reproşat şi faptul că nu a fost informat asupra faptului că Institutul Cultural Român a fost trecut din subordinea sa în cea a Senatului.
Premierul Victor Ponta a declarat, tot joi, că experienţa pe care preşedintele Băsescu a acumulat-o în cei opt ani de când merge la Consiliul European îi poate fi utilă, el precizând că îi va cere sfatul şi că aici nu este o chestie de aroganţă tinerească, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă intenţionează să-i ceară sfatul şefului statului, care a acumulat experienţă în cei opt ani de când merge la Consiliul European, Ponta a răspuns: „Sigur. Eu cred că experienţa preşedintelui Băsescu îmi poate fi utilă”.
„Aici nu e o chestie de aroganţă tinerească. Aşa cum, să ştiţi, cu tot ce ţine de afaceri europene mă sfătuiesc cu domnul Puşcaş, de exemplu, care are o mare experienţă, cu domnul Orban. Orice experinţă în acest domeniu este extrem de utilă. Nu le ştiu pe toate şi nici nu am cum să le ştiu pe toate. Oricine mă poate ajuta şi oricine poate face ca poziţia României să fie mai puternică şi mai efcientă – e foarte bine”, a spus Ponta.
El a spus că este importantă experienţa, dar a dat de înţeles că fiecare îşi are locul său, indiferent de experienţa pe care a acumulat-o.
„În rest, e importantă experienţa. Dar cred că şi domnul Sarkozy avea o experienţă bună. Nu înseamnă că se duce în locul domnului Hollande”, a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat, că trebuie să se vadă cu preşedintele Traian Băsescu pentru că România trebuie să aibă o poziţie coordonată între toate instituţiile sale atunci când stabileşte poziţia cu care se prezintă la Consiliul European de la Bruxelles.
„Trebuie să mă văd cu preşedintele pentru că România trebuie să aibă o poziţie coordonată între toate instituţiile sale atunci când merge la Bruxelles. Acolo nu e vorba de o chestie de orgoliu sau de cine e mai puternic într-un anumit moment. Este vorba despre poziţia României şi poziţia României este puternică şi ascultată dacă este o poziţie coordonată între toate instituţiile statului – Guvern, Preşedinte, Parlament”, a spus Ponta.
El a subliniat că îşi doreşte ca România să fie de acum încolo reprezentată cu acest mandat interinstituţional.
„Trebuie să ne coordonăm poziţiile şi reprezentantul României, când iese dincolo de graniţe, să aibă în spate acordul tuturor”, a spus Ponta.