„Eu cred că această decizie luată ieri a fost cauzată de o inabilitate şi de o antepronunţare a preşedintelui Curţii, domnul Zegrean, care, fără să-l întrebe nimeni, a venit el şi a spus cam ce hotărâri ale Parlamentului o să le cenzureze şi ce hotărâri n-o să le cenzureze. Dacă domnul Zegrean, din dorinţa domniei sale de a-i face plăcere preşedintelui, era mai precaut, cred că nu se ajungea aici”, a spus Ponta.
„Dacă domnul Zegrean nu preciza că va folosi o prevedere normală într-o dispută politică, cum a făcut-o, cred că nu ne-ar fi ridicat niciun semn de întrebare”, a adăugat Ponta. El a precizat că la Curtea Constituţională s-a construit „o mică baricadă” pe care Constituţia nu o prevede.
Ponta a spus că modificarea Legii CC operată de deputaţii jurişti nu are legătură cu uşurarea procedurii de suspendare a şefului statului. „Nu e vorba de uşurat aici. Fiecare se gândeşte la ce crede el. Aici se pune problema ca totuşi Curtea să nu fie un supraparlament, dacă totuşi Parlamentul decide anumite lucruri”, a spus Ponta.
El a menţionat că CC a devenit o a treia Cameră a Parlamentului, fiind Cameră decizională, care schimbă ceea ce decide Parlamentul. „Acum Curtea s-a politizat prea mult, a devenit o a treia Cameră a Parlamentului, Cameră decizională, care schimbă ce decide Parlamentul. Asta clar nu e normal şi nu poate funcţiona”, a spus Ponta.
Comisia juridică a adoptat, miercuri, raport favorabil la Legea prin care se modifică organizarea şi funcţionarea CC, în sensul eliminării hotărârilor plenului Camerei, ale plenului Senatului, precum şi cele ale plenului reunit din categoria actelor asupra cărora Curtea se pronunţă cu privire la constituţionalitate. Raportul a fost adoptat cu cinci voturi „pentru” şi două voturi „împotrivă”. Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin.
Modificarea aprobată în Comisia juridică reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curţii Constituţionale.
Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, miercuri, că prin modificarea Legii CC, avizată de Comisie, o eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de către Curtea Constituţională.