Mircea Dumitru: De multe ori, genul de clădire în care funcţionează şcoala este de sfârşit de secol al XIX-lea

În ultima vreme sunt propuse foarte multe proiecte, programe, foarte multe elemente inovative în domeniul didacticii şi pedagogiei, în condiţiile în care genul de clădire în care funcţionează şcoala, mai ales în zona rurală sau în zona oraşelor mici, este de sfârşit de secol al XIX-lea sau început de secol XX, de aceea este momentul să a avem curaj intelectual şi artistic de a concepe un alt gen de habitat şcolar, un alt gen de patrimoniu edificat, a spus, luni, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.
Iulian Tudor
07 nov. 2016, 17:08
Mircea Dumitru: De multe ori, genul de clădire în care funcţionează şcoala este de sfârşit de secol al XIX-lea

„În România, în momentul de faţă, există câteva zeci de mii de unităţi şcolare, dar nu toate sunt la un nivel tehnic care să asigure confortul şi securitatea, siguranţa elevilor din România. În ultima perioadă ne-am străduit să facem şi o inventariere la zi a tuturor acestor structuri şi clădiri şi sperăm ca în această săptămână sau cel mult în două săptămâni împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale să putem încheia un memorandum prin care să ştim foarte precis în următorii ani unde anume trebuie intervenit pentru a obţine şi avizele de la ISU şi avizele sanitare”, a spus, luni, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, potrivit news.ro.

Unul dintre obiectivele colocviului îl reprezintă formularea stadiului la zi al legislaţiei româneşti în materie de proiectare, autorizare, construire şi echipare a grădiniţelor şi şcolilor, precum şi identificarea punctelor sensibile ale legislaţiei.

„Ceea ce vedem este că, în ultima vreme, sunt propuse foarte multe proiecte, programe, foarte multe elemente inovative în domeniul didacticii şi pedagogiei în condiţiile în care genul de clădire în care funcţionează şcoala, de multe ori, dacă ne referim mai ales la zona rurală sau la zona oraşelor mici, este un gen de sfârşit de secol al XIX-lea sau început de secol XX. Cred că în momentul de faţă putem avea curaj intelectual şi artistic de a gândi, de a concepe un alt gen de habitat şcolar, un alt gen de patrimoniu edificat”, a mai spus Dumitru.

Mircea Dumitru: Am finalizat pachetul privind învăţământul dual şi punem în dezbatere metodologia pentru evaluarea şcolilor doctorale

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre nevoia de a încheia un protocol între Universitatea de Arhitectură şi Urbanism, Ministerul Educaţiei, Uniunea Arhitecţilor şi alţi factori instituţionali care ar putea să fie implicaţi într-un proiect „de ţară şi de şcoală”, care ar putea să aibă rezultate în următorii cinci-zece ani.

Potrivit lui Dumitru, aceasta ar putea fi o temă pentru viitoarea guvernare şi pentru viitorul ministru al Educaţiei, care şi-ar putea începe mandatul, cel mai probabil, în ianuarie.

La rândul lui, Gheorghe Pătraşcu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a spus că există în desfăşurare un studiu pentru infrastructura de educaţie, cu sprijinul Băncii Mondiale.

„În cadrul ministerului există în desfăşurare un studiu care se numeşte «cadru strategic pentru infrastructura de educaţie şi sprijin în planificare strategică în educaţie şi formare profesională» cu sprijinul Băncii Mondiale. În zilele acestea, Ministerul Dezvoltării insistă pe stabilirea unor standarde de cost pe care dacă le comparăm cu cele franceze existente, constatăm că sunt cam de patru, cinci ori mai mici. Credeţi că este normal să avem acest standard având în vedere că facem parte din UE, avem acelaşi standard de calitate şi că diferenţa, până la urmă de manoperă, să spunem, care ar putea să fie mai mică în România, nu este atât de importantă. Importantă este calitatea spaţiului pe care îl oferim. Dacă nu avem proiectare de calitate şi mergem pe preţul cel mai mic unde ajungem? Unde am ajuns?”, a adăugat secretarul de stat.

Totodată, oficialul din Ministerul Educaţiei a anunţat că va fi abordată şi problema autorizaţiilor sanitare şi de siguranţă la incendiu.

„Am anunţat începutul unui proiect-pilot de elaborare a documentaţiei de avizare şi autorizare a 15 şcoli cu deficit grav de spaţiu de predare, sanitar sau anexe, cu ajutorul Băncii Comerciale Române (BCR) şi a muncii pro-bono a unor echipe de arhitecţi şi studenţi. Este o problemă globală, aceea a autorizărilor de funcţionare. Am primit propuneri din teritoriu, va urma selecţia, vom încheia un protocol cu Universitatea, cu Uniunea Arhitecţilor şi eventual cu universităţile din ţară”, a mai spus secretarul de stat.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Superalimentul care este „o adevărată pastilă de sănătate”. Deși are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, protejează inima și ajută la slăbit, mulți români evită să-l consume
Capital.ro
Marea actriță a României a murit. A fost o legendă a teatrului. S-a înălțat la ceruri. Drum lin printre stele!
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
Maia Morgenstern, jignită în Teatrul Evreiesc de Stat, unde a jucat 45 de ani: „Ce caută asta în teatru?/E prea mult. E oribil”
wowbiz.ro
Cătălin Botezatu a văzut cum este tratată Monica Gabor de Mr Pink și acum rupe tăcerea
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Detalii fascinante despre „Cambridge Five”. Culisele spionajului britanic și Regina
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu! Anunțul venit chiar acum din străinătate
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Prognoza meteo: Vreme mai caldă și precipitații deficitare în următoarele patru săptămâni
MediaFlux
TRAIAN BĂSESCU, BOLNAV! Mâna îi TREMURĂ INCONTROLABIL VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!