Mircea Dumitru: De multe ori, genul de clădire în care funcţionează şcoala este de sfârşit de secol al XIX-lea

În ultima vreme sunt propuse foarte multe proiecte, programe, foarte multe elemente inovative în domeniul didacticii şi pedagogiei, în condiţiile în care genul de clădire în care funcţionează şcoala, mai ales în zona rurală sau în zona oraşelor mici, este de sfârşit de secol al XIX-lea sau început de secol XX, de aceea este momentul să a avem curaj intelectual şi artistic de a concepe un alt gen de habitat şcolar, un alt gen de patrimoniu edificat, a spus, luni, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.
Iulian Tudor
07 nov. 2016, 17:08
Mircea Dumitru: De multe ori, genul de clădire în care funcţionează şcoala este de sfârşit de secol al XIX-lea

„În România, în momentul de faţă, există câteva zeci de mii de unităţi şcolare, dar nu toate sunt la un nivel tehnic care să asigure confortul şi securitatea, siguranţa elevilor din România. În ultima perioadă ne-am străduit să facem şi o inventariere la zi a tuturor acestor structuri şi clădiri şi sperăm ca în această săptămână sau cel mult în două săptămâni împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale să putem încheia un memorandum prin care să ştim foarte precis în următorii ani unde anume trebuie intervenit pentru a obţine şi avizele de la ISU şi avizele sanitare”, a spus, luni, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, potrivit news.ro.

Unul dintre obiectivele colocviului îl reprezintă formularea stadiului la zi al legislaţiei româneşti în materie de proiectare, autorizare, construire şi echipare a grădiniţelor şi şcolilor, precum şi identificarea punctelor sensibile ale legislaţiei.

„Ceea ce vedem este că, în ultima vreme, sunt propuse foarte multe proiecte, programe, foarte multe elemente inovative în domeniul didacticii şi pedagogiei în condiţiile în care genul de clădire în care funcţionează şcoala, de multe ori, dacă ne referim mai ales la zona rurală sau la zona oraşelor mici, este un gen de sfârşit de secol al XIX-lea sau început de secol XX. Cred că în momentul de faţă putem avea curaj intelectual şi artistic de a gândi, de a concepe un alt gen de habitat şcolar, un alt gen de patrimoniu edificat”, a mai spus Dumitru.

Mircea Dumitru: Am finalizat pachetul privind învăţământul dual şi punem în dezbatere metodologia pentru evaluarea şcolilor doctorale

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre nevoia de a încheia un protocol între Universitatea de Arhitectură şi Urbanism, Ministerul Educaţiei, Uniunea Arhitecţilor şi alţi factori instituţionali care ar putea să fie implicaţi într-un proiect „de ţară şi de şcoală”, care ar putea să aibă rezultate în următorii cinci-zece ani.

Potrivit lui Dumitru, aceasta ar putea fi o temă pentru viitoarea guvernare şi pentru viitorul ministru al Educaţiei, care şi-ar putea începe mandatul, cel mai probabil, în ianuarie.

La rândul lui, Gheorghe Pătraşcu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a spus că există în desfăşurare un studiu pentru infrastructura de educaţie, cu sprijinul Băncii Mondiale.

„În cadrul ministerului există în desfăşurare un studiu care se numeşte «cadru strategic pentru infrastructura de educaţie şi sprijin în planificare strategică în educaţie şi formare profesională» cu sprijinul Băncii Mondiale. În zilele acestea, Ministerul Dezvoltării insistă pe stabilirea unor standarde de cost pe care dacă le comparăm cu cele franceze existente, constatăm că sunt cam de patru, cinci ori mai mici. Credeţi că este normal să avem acest standard având în vedere că facem parte din UE, avem acelaşi standard de calitate şi că diferenţa, până la urmă de manoperă, să spunem, care ar putea să fie mai mică în România, nu este atât de importantă. Importantă este calitatea spaţiului pe care îl oferim. Dacă nu avem proiectare de calitate şi mergem pe preţul cel mai mic unde ajungem? Unde am ajuns?”, a adăugat secretarul de stat.

Totodată, oficialul din Ministerul Educaţiei a anunţat că va fi abordată şi problema autorizaţiilor sanitare şi de siguranţă la incendiu.

„Am anunţat începutul unui proiect-pilot de elaborare a documentaţiei de avizare şi autorizare a 15 şcoli cu deficit grav de spaţiu de predare, sanitar sau anexe, cu ajutorul Băncii Comerciale Române (BCR) şi a muncii pro-bono a unor echipe de arhitecţi şi studenţi. Este o problemă globală, aceea a autorizărilor de funcţionare. Am primit propuneri din teritoriu, va urma selecţia, vom încheia un protocol cu Universitatea, cu Uniunea Arhitecţilor şi eventual cu universităţile din ţară”, a mai spus secretarul de stat.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Se schimbă harta României. Cea mai lungă secetă a făcut dezastru. Râuri lungi și de 14 km au dispărut
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îl plâng pe marele cântăreţ. A murit mult prea devreme
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
Concedieri MASIVE! Românii care rămân fără loc de muncă
Adevarul
Denumirea Transnistria, interzisă de regimul de la Tiraspol și asociată cu fascismul, stârnește îngrijorări în rândul experților
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Rich Homie Quan, legendarul rapper american, a murit la 34 de ani. Iubita lui l-a găsit
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Cancan.ro
Antena 1 i-a furat PRO TV-ului concurentul de la Survivor! 😁 Au semnat pentru noua ediție a show-ului
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a lovit România! Ce magnitudine a avut și care sunt zonele afectate
Capital.ro
Anunțul cumplit făcut de Monica Pop. Boala gravă care o macină: Nu e ceva vesel
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm
substantial.ro
Cinci agenți ruși acuzați de implicare în atacuri cibernetice asupra Ucrainei și aliaților săi
MediaFlux
SE DAU BANI pentru activități casnice. Ce reguli trebuie respectate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...