Klaus Iohannis: Contextul de securitate e marcat de lipsă de progrese în soluţionarea focarelor de criză

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că reuniunea ministerială a Formatului București este o întâlnire utilă, care se desfășoară într-un moment important, NATO fiind în plin proces de implementare a deciziilor Summitului de la Varșovia, "într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluționarea focarelor de criză, dar și de noi tensiuni".
Filip Stan
08 nov. 2016, 06:13
Klaus Iohannis: Contextul de securitate e marcat de lipsă de progrese în soluţionarea focarelor de criză

„Sunt convins că reuniunea de astăzi (n.r. — marți), organizată de MAE român, va fi de substanță și va permite un schimb de opinii aprofundat asupra stadiului implementării deciziilor adoptate la Varșovia, precum și asupra altor aspecte de interes legate de securitatea din regiune. Este o întâlnire utilă și se desfășoară într-un moment important. Este un moment important pentru relația transatlantică, ce rămâne esențială pentru securitatea europeană și pentru securitatea regiunii. Statele aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei. Este un moment important și pentru NATO ca organizație. Alianța este în plin proces de implementare a deciziilor ambițioase de la Varșovia, într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluționarea focarelor de criză, dar și de noi tensiuni”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu miniștrii de Externe, care participă la reuniunea ministerială a Formatului București.

El a arătat că, potrivit declarației adoptate anul trecut, statele din Formatul București au o responsabilitate specială în ceea ce privește securitatea și stabilitatea de la Marea Baltică și de la Marea Neagră.

„Sper ca discuțiile ministerialei de astăzi să contribuie la îndeplinirea cu succes a acestei responsabilități”, a afirmat șeful statului.

Acesta a menționat că va avea o întâlnire și cu noul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, cu care va discuta despre prioritățile actuale ale Alianței, cu accent asupra stadiului și perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia.

„Vom aborda atât aspectele legate de consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe flancul estic, mai ales, sigur, cele privind România, cât și despre creșterea rolului Alianței în proiectarea stabilității, prin dezvoltarea sprijinului pentru țările partenere. România este ferm angajată să își îndeplinească toate obligațiile ce-i revin pentru asigurarea securității în această parte a lumii”, a spus șeful statului.

Potrivit acestuia, înaltul oficial NATO efectuează prima sa vizită de la preluarea mandatului în România.

„Suntem onorați că înaltul oficial Aliat efectuează la București prima sa vizită într-un stat Aliat, după preluarea mandatului”, a adăugat Iohannis.

Miniștrii Afacerilor Externe, respectiv șefii delegațiilor ministeriale din nouă state aliate ale Flancului Estic — Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria — participă la București la reuniunea ministerială a Formatului București.

Formatul București a fost consacrat prin reuniunea la nivel de șefi de stat și de guvern desfășurată la Palatul Cotroceni pe 4 noiembrie 2015, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis și a omologului său polonez, Andrzej Duda, arată Agerpres.

DailyBusiness
Inedit! Primești 200.000 de euro în cele mai grele vremuri, doar dacă depui dosarul cu actele necesare
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Armata rusă anunță distrugerea a 54 de drone ucrainene în noaptea de marți spre miercuri
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!