UPDATE REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Donald Trump este viitorul preşedinte al Americii, anunţă Washington Post.
REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Procesul de votare pe teritoriul continental al SUA se va încheia la ora 08.00, ora României, miercuri dimineaţa, în localităţile din vestul statului Alaska. Tot atunci vor fi făcute publice şi rezultatele primelor exit-poll-uri. Dintre cei doi candidaţi, Hillary Clinton a fost cea care s-a prezentat prima la vot, în jurul orei locale 8 (ora 15.00, în România), într-o secţie din Chappaqua (New York), însoţită de soţul său. Donald Trump a mers la vot în jurul orei 11 (ora 18.00, în România), în Manhattan, însoţit de soţia sa Melania şi fiica Ivanka.
Predicţiile analiştilor, referitor la numărul de state câştigate de fiecare candidat (Trump – roşu şui nuanţe de roşu, Clinton – albastru şi nunaţe de albastru):
(Click pe harta pentru rezultate LIVE)
Trump câştigă în Ohio, stat cu 18 electori
Republicanul Donald Trump va câştiga statul Ohio, care a pus în joc 18 electori, potrivit unei proiecţii CNN.
Niciun candidat republican nu a câştigat cursa pentru Casa Albă fără a câştiga votul în Ohio.
În prezent, Donald Trump se bucură de susţinerea a 167 de electori, faţă de 104 Hillary Clinton.
REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Viitorul preşedinte al SUA nu este cel care obţine cel mai mare număr de voturi din partea populaţiei, ci cel care întruneşte cele mai multe voturi ale electorilor. În procesul de vot din Statele Unite există un număr de 538 de mari electori, şeful statului fiind ales pe principiul sufragiului universal indirect. Sistemul, care este foarte criticat, constă în alegerea de către cetăţenii fiecărui stat a unui colegiu compus din „reprezentanţi ai poporului”, care la rândul lor aleg preşedintele şi vicepreşedintele SUA.
Citeşte şi Alegeri SUA. Rezultatul scrutinului depinde de 13 state-cheie
REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Mecanismul este extrem de complex, fiecare stat având un număr de electori în raport cu populaţia sa. Astfel, dacă Alaska şi Vermont au câte trei electori, California, statul cel mai populat, are 55 de electori. Pentru candidaţii la președinție miza este să câștige majoritatea voturilor în fiecare stat, pentru a câștiga şi votul electorilor, regula fiind „câştigătorul ia totul”. Desigur, există şi excepţii, dar ele sunt rare. De la această regulă categorică fac excepţie două state, Maine şi Nebraska, electorii fiind distribuiţi pe baza raportului procentual de voturi obţinute de Donald Trump şi Hillary Clinton. Cum numărul de electori este par (538), se poate consemna egalitate, 269-269, iar atunci Congresul SUA va fi cel care care va desemna viitorul preşedinte.
REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Tradiţia colegiilor electorale datează încă din perioada primul preşedinte american, George Washington, când existau temeri că poporul ar putea face alegeri greşite. Opţiunea de a numi reprezentanți locali, mai în măsură să facă cea mai bună alegere pentru interesul ţării, a părut astfel o soluție mai inteligentă și prudentă.
1. În funcție de populație, fiecare stat din cele 50 care formează SUA are desemnat un anumit număr de electori. Florida, de exemplu, are 29 de electori, Texasul 38, California 55 etc. În total, sunt 538 de electori;
2. În marea majoritate a statelor, candidatul care câștigă scrutinul popular ia toți electorii. De exemplu, dacă Hillary Clinton câștigă votul popular în Florida, cu 51% din sufragii, ia TOȚI cei 29 de electori puși în joc;
3. În condițiile în care președintele SUA își trage legitimitatea atât din partea statelor, cât și din votul popular, e posibil ca un candidat să câștige mandatul fără să obțină cele mai multe voturi la nivel național, cum a fost în 2000, în George W Bush vs Al Gore;
4. Există state care votează în mod tradițional cu unul dintre cele două mari partide, dar și state care oscilează de la ciclu la ciclu electoral, iar lupta importantă aici se dă. La alegerile de astăzi, Florida, Carolina de Nord și Michigan pot fi încadrate în categoria din urmă, fiind state cu un număr important de electori și ale căror exit-polluri vin devreme, fiind pe Coasta de Est;
5. Președintele Statelor Unite ale Americii este declarat candidatul care are atinge bariera de 270 de electori;
CINE SUNT CANDIDAȚII
În vârstă de 69 de ani, Hillary Clinton s-a impus în alegerile primare din Partidul Democrat, după ce a trecut în finală de Bernie Sanders, candidatul radical al stângii americane.
Fost Secretar de Stat în primul mandat al administrației Obama, Hillary se prezintă electoratului american ca un continuator al politicilor celui de-al 44-lea președinte din istoria SUA: pro-imigrație, pro-drepturi LGBT, pro-Obamacare, pro-intervenționism în politica externă. Afectată de un scandal de spionaj, Hillary speră să devină prima femeie-președinte din istoria SUA.
De cealaltă parte, miliardarul american Donald Trump este candidatul atipic pe care l-a produs alegerile primare din Partidul Republican.
Deși sunt, de obicei, catalogați drept „alegători principiali”, republicanii au susținut declarațiile confuze, sexiste și xenofobe ale lui Trump în dauna candidaților tradiționali, precum Jeb Bush, Marco Rubio, John Kasich sau Ted Cruz. Cu retorica sa anti-NATO și susținut de Moscova, Trump este unul dintre cei mai controversați candidați din istoria recentă de peste Ocean.