România are cea mai ridicată rată de AVORT din Europa din cauza lipsei de educaţie sexuală

Educația sexuală și contraceptivă începând cu vârsta de 7-9 ani a copiilor, conștientizarea tuturor metodelor contraceptive și recomandarea personalizată a acestora de către medicul specialist reprezintă soluțiile propuse de către medicii ginecologi pentru a reduce semnificativ rata avorturilor în România, pentru a asigura o viață sănătoasă și a îmbunătăți starea de bine a femeilor.
Iulian Tudor
09 nov. 2016, 07:03
România are cea mai ridicată rată de AVORT din Europa din cauza lipsei de educaţie sexuală

Concluziile au fost formulate într-o dezbatere pe tema opțiunilor contraceptive disponibile în prezent, care le-a avut ca invitați pe Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu și pe Conf. Univ. Dr. Iuliana Ceaușu.

Date publicate în anul 2012 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din copiii concepuţi sunt avortaţi, o rată de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene. Totodată, România înregistrează şi cea mai mare rată a mortalităţii materne: 27 decese la 100.000 de nașteri.

În ceea ce privește rata sarcinilor în rândul adolescentelor, într-un studiu realizat de Institutul Național de Statistică în perioada ianuarie 2012 – martie 2013, se arată că, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, au fost înregistrate 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina.

Statisticile alarmante sunt confirmate de reticența femeilor din România de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arată că un sfert dintre românce nu se adresează medicului ginecolog decât atunci când resimt diverse simptome supărătoare sau când suspectează o sarcină, iar peste 20% nu obișnuiesc sa meargă la controale ginecologice anuale. Cauza principală a acestui dezinteres este lipsa educației sexuale cu privire la importanța controlului ginecologic și necunoașterea faptului că peste 95% dintre problemele depistate în cadrul examinărilor medicale sunt tratabile„, declară Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu, Spitalul Universitar de Urgență, București.

La nivel mondial, existau 11 metode contraceptive aprobate, iar începând cu anul 2015, Asociația Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat cea de a 12-a metodă, contracepția orală combinată în regim extins de administrare.

„Conform datelor existente, peste 60% dintre femeile care practică contracepția folosesc în mod curent metode nepermanente, în principal metode hormonale (pilula tradițională, plasturele, implantul, injecția, inelul vaginal, contracepția orală în regim extins de administrare), dispozitive intrauterine și prezervative. Restul se bazează pe sterilizare feminină sau masculină.

Pilula anticoncepțională rămâne totuși cea mai utilizată metodă contraceptivă din prezent. Aceasta oferă, pe lângă eficacitate contraceptivă, beneficii noncontraceptive precum diminuarea simptomelor premenstruale și menstruale (dureri de cap, dureri pelvine, balonare, edeme etc.).

În urma numeroaselor studii clinice și a sondajelor de opinie realizate pe eșantioane reprezentative de femei din țări precum SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Brazilia etc., s-a constatat faptul că, atât femeile care nu folosesc metode contraceptive cât și cele care folosesc contraceptive hormonale experimentează simptome menstruale neplăcute, care le afectează starea de bine și stilul de viață. De asemenea, la nivel global, sunt tot mai multe femei care afirmă ca și-ar dori mai puține menstruații pe an, întrucât aceste perioade afectează considerabil viața socială, randamentul la locul de muncă, viața sexuală sau activitatea sportivă.

O alternativă pentru aceste persoane poate fi utilizarea unor metode contraceptive cu regim extins de administrare (contraceptive orale în regim extins, sisteme intrauterine, inel vaginal etc.), însă doar la recomandarea medicului care poate confirma cea mai bună opțiune contraceptivă.

Fiecare metodă contraceptivă are particularitățile sale, de aceea o alegere optimă se realizează după o atentă evaluare de către medicul specialist.

Așadar, nu există un contraceptiv ideal, potrivit tuturor femeilor, ci doar tratamente personalizate/individualizate”, declară Conf. Univ. Dr. Iuliana Ceaușu, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.

Tratamentul contraceptiv trebuie personalizat în funcție de vârstă, activitatea sexuală ca frecvență și număr de parteneri, factori personali, culturali și ambientali, riscul de infecție, contraindicații medicale asociate sarcinii sau paritate.

Un medic specialist recomandă, în urma unei anamneze și a unui consult ginecologic, varianta optimă, atât pentru prevenirea unei sarcini nedorite cât și pentru asigurarea stării de sănătate și de bine a femeilor.

Citeşte şi Mesajul şocant al unui preot român, anti-avort: Botezaţi copiii, iar apoi omorâţi-i!

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...