Peste 60% din legume şi 30% din fructele de pe piaţă conţin pesticide, potrivit Agenţiei Europene pentru Securitatea Alimentară.
Cercetătorii din horticultură susţin că legumele şi fructele, în special cele aduse din import, sunt crescute cu substanţe create de chimişti în laboratoare.
„Cu siguranţă găsim reziduuri chimice în fruct, este cu siguranţă un semn că s-a intervenit chimic foarte mult. Iarăşi un indiciu clar atunci când tăiem o roşie, în calota fructului vedem un ţesut lemnos albicios. Este un alt indicu că acel fruct a fost maturizat forţat”, explică Costel Vânătoru, inginer horticol la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău.
„Tomatele care sunt foarte tari nu sunt tomate româneşti, sunt din import. Tomata românească nu este dură, lemnoasă. Roşiile injectate sunt mai tari întotdeauna. Pun mâna pe ea şi e clar că e injectată. Alea neinjectate sunt mai moi un pic. Şi gustul diferă”, adaugă inginerul.
Nici comercianţilor nu le mai pasă ce fel de roşii iau de la producători, pentru ei a devenit important aspectul.
Produsele din import sunt injectate pentru a fi mai atrăgătoare şi a avea o viaţă mai lungă. „Roşia străină trebuie să reziste foarte mult la transport. E culeasă când este mai roz, ca până aici să fie aşa”, a explicat la rândul său unul dintre comercianţi.
În ceea ce priveşte castraveţii, diferenţa dintre un castravete românesc şi unul importat sau unul tratat nu este neaparat de mărime, cât de gust. Comercianţii spun că un castravete care nu are chimicale, românesc, este mult mai gustos decât cel importat sau cel tratat.