Corina Şuteu: Aştept ca în următoarele trei săptămâni să se adopte OUG privind modificarea Legii cinematografiei

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, afirmă că ordonanța de urgență privind completarea și modificarea Legii cinematografiei, lansată din vară în dezbatere publică, ar putea fi adoptată în următoarele trei săptămâni.
Filip Stan
10 nov. 2016, 08:42
Corina Şuteu: Aştept ca în următoarele trei săptămâni să se adopte OUG privind modificarea Legii cinematografiei

„Aștept ca în următoarele trei săptămâni să vedem această ordonanță. Am dezbătut-o extrem de amplu, am corectat-o, reconsultat-o și cu alte ministere și cu cei din domeniu și cu grupuri informale și cu grupuri formale. Nu este un act normativ care a fost simplu de consultat. Am consultat-o cu uniunile, cu artiștii. A întâmpinat enorm de multe momente de dezbatere, unele dintre ele foarte tensionate”, a declarat joi ministrul Culturii, conform Agerpres.

Potrivit Corinei Șuteu, noutățile pe care le aduce actul normativ vizează prevederi legate de Fondul cinematografic, de încurajarea artiștilor tineri, ca și modificări ce au în vedere Arhiva Cinematografică și exploatarea prin intermediul sălilor, a clarificării statutului acestora și a obligativității ca ele să distribuie film ca destinație culturală.

Transformarea creditului de producție în subvenție este o măsură imperativ necesară pentru susținerea pe termen lung a cinematografiei naționale, consideră ministrul, susținând că finanțarea, timp de 10 ani, prin credit rambursabil a filmelor românești s-a dovedit un model complicat, generator de blocaje (specifice ajutoarelor de stat) și care nu își îndeplinește, în realitate, scopul, acela al returnării creditului.

„Efectele colaterale, neintenționate de către autorii legii, legate de datorarea ulterioară de alte taxe, riscă să blocheze activitatea celor mai importante case de producție și chiar să ducă la dispariția lor, astfel încât această schimbare va produce, în fine, reglarea unei îngrijorări sistemice pe care o au la ora aceasta producătorii, care prin noțiunea de credit trebuie să ramburseze, de la un moment dat încolo, statului ajutorul care le-a fost acordat pentru realizarea unui film. Acest ajutor însă este marcat de un TVA, care, în cazul acelor producători ce au fost extrem de activi și deja au multe filme, se ridică la sume extrem de importante”, a explicat Șuteu.

O altă modificare considerată de ministrul Culturii foarte importantă este aceea că „ajutorul ce provine din Fondul cinematografic este acordat nu doar la limita de 50%, ci la o limită care poate să varieze între 80% până la sută la sută pentru un film, ceea ce deschide posibilitatea unor subvenții care sunt, într-un fel, protecționiste, dar dau posibilitatea de a produce filme și de a avea acoperite cheltuielile din fondul cinematografic”.

De asemenea, prin modificările propuse, noul act normativ simplifică procedura de predare către unitățile administrativ-teritoriale a sălilor de cinema, prelungind termenul de reabilitare a acestora. „Facem astfel încât unitățile teritoriale să programeze în aceste săli film cât mai des, cu o anumită obligativitate”, a spus Corina Șuteu.

În opinia acesteia, odată cu adoptarea ordonanței, prin trecerea Arhivei Naționale de Filme din subordinea Centrului Național al Cinematografiei în cea a Ministerului Culturii, aceasta se va transforma dintr-un „depozit de filme” într-o „resursă fantastică pentru programare de filme, pentru realizarea unor circuite educative și pentru capacitatea acesteia de a restaura și a reconstrui în mod dinamic ceea ce deține”.

„Ca ordonanță va fi imediat efectivă, dar cred că rezultatele se vor vedea cu adevărat peste câțiva ani și vor depinde, cred eu, în primul rând de felul în care această organizare, atât la nivelul Arhivei, cât și al reabilitării sălilor, va merge în diverse orașe, pentru că fiecare dintre autoritățile locale se va poziționa diferit față de dinamica pe care o asemenea ordonanță o va permite. Dar cred eu că, din punct de vedere al Fondului Cinematografic, al capacității de a-l folosi într-un mod mai coerent, eu cred că efectele vor fi văzute deja de la primele concursuri organizate după trecerea acestei ordonanțe”, a mai spus Corina Șuteu.

Ministerul Culturii a lansat în dezbatere publică în luna august un proiect de modificare a ordonanței 39/2005 privind cinematografia, având ca obiective, între altele, întărirea capacității administrative, sporirea veniturilor proprii ale Fondului cinematografic, predictibilitatea sistemului de finanțare.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'