Patapievici atacă dur: Aprecierile lui Ponta despre ICR sunt „minciuni calificate”

Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a calificat drept "minciuni calificate" afirmaţiile premierului Victor Ponta, care a spus despre ICR că este o instituţie politizată şi lipsită de transparenţă.
Romania TV
14 iun. 2012, 17:49
Patapievici atacă dur: Aprecierile lui Ponta despre ICR sunt

Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, a susţinut joi o conferinţă de presă la sediul ICR cu privire la ordonanţa de urgenţă a Guvernului care prevede trecerea instituţiei care o conduce de sub autoritatea Preşedinţiei sub autoritatea Parlamentului. Alături de Patapievici s-a aflat Tania Radu, vicepreşedinte ICR, Mircea Mihăieş, celălalt vicepreşedinte, neputând fi prezent. La conferinţă au venit numeroşi artişti şi oameni de cultură care au colaborat cu ICR de-a lungul timpului, printre care s-au numărat Cristi Puiu, Andrei Şerban, Alexandru şi Ada Solomon, Grigore Leşe, Dan Dediu, Mihai Mihalcea, Ada Milea, Voicu Rădescu, Irina Margareta Nistor, Cristina Modreanu, Doina Jelea şi alţii.

Patapievici a precizat în deschiderea conferinţei că aceasta nu este despre conducerea ICR, nici despre oameni, ci despre instituţii şi reprezentarea culturii române în străinătate. El a vorbit despre acuzaţiile aduse ICR potrivit cărora ar fi risipit banul public, spunând că acest lucru este cum nu se poate mai fals. Astfel, el a explicat că, în 2011, aproximativ jumătate dintre proiectele institutului au fost făcute în parteneriat cu instituţii din străinătate care au adus şi ele finanţare. Totodată, el a spus că unul din cinci evenimente ale institutului au fost făcute fără finanţare, întrucât partenerii respectivi au asigurat cu titlu gratuit condiţiile pentru desfăşurarea manifestărilor respective. „Pe un post de televiziune au fost proferate cele mai cumplite minciuni privind activitatea ICR, care nu lovesc doar în trei oameni de la conducerea institutului”, a spus Patapievici, referindu-se la el însuşi şi cei doi vicepreşedinţi – Tania Radu şi Mircea Mihăeş – şi precizând că acestea afectează toţi angajaţii institutului.

El a vorbit şi despre ce s-a vehiculat în legătură cu bugetul ICR, precizând că bugetul maxim alocat într-un an a fost de 10 milioane de euro, iar după toate rectificările, acesta nu a depăşit în realitate 8 milioane de euro. „Să punem capăt legendelor”, a mai spus acesta. Patapievici a adăugat că oricine se uită în rapoartele de activitate ale ICR vede programele ample de calitate desfăşurate şi se mândreşte, speră acesta, cu reprezentarea culturii române în străinătate.

„Toate s-au făcut nu doar cu fonduri, ci şi cu talentul, cu devotamentul angajaţilor”, a spus Patapievici, precizând că, printre altele, au fost publicate 330 de volume româneşti traduse în străinătate, cu o frecvenţă de o carte pe săptămână, şi au apărut într-un singur an peste 8.000 de articole în presa străină reflectând activitatea ICR. El a mai precizat că raportul anual între cheltuielile de administrare a ICR şi cele pentru programe arată că acestea din urmă au o pondere între 75 şi 80% din bugetul ICR, institutul funcţionând ca un ONG, ceea ce nu face nici o altă instituţie a statului român. „Să se spună astăzi, în 2012, iunie 13 – ziua mineriadelor -, că institutele culturale române din străinătate fac propagandă lui Traian Băsescu, că se ocupă cu promovarea clientelei politice este o neruşinare. (…) Acuzaţia că nu cheltuim cu chibzuinţă banii statului este şi ea o neruşinare„, a mai declarat Patapievici.

Nu pot demonta acuzaţiile că suntem ca serviciile secrete sau ca un SIE camuflat, pentru că intrăm în zona psihiatrică„, a mai spus Patapievici. Preşedintele UCR a spus în conferinţă că, potrivit ordonanţei de urgenţă a Guvernului care prevede trecerea ICR sub autoritatea Senatului, preşedintele, cei doi vicepreşedinţi, precum şi jumătate din Consiliul de conducere ai ICR ar urma să fie numiţi de Biroul permanent al Senatului, cu validarea plenului acestei camere. „Părerea mea este că această ordonanţă nu urmăreşte depolitizarea, ci contrariul – politizarea Institutului Cultural Român. (…) Se va ajunge la aberaţii în funcţionarea ICR, pentru că elementele politice vor intra din Parlament în Institutul Cultural Român„, a mai spus Patapievici. „Am funcţionat sub o autonomie totală în tot acest timp”, a adăugat Patapievici, referindu-se la perioada, de la înfiinţarea ICR, în care instituţia s-a aflat sub „autoritatea simbolică” a preşedintelui României.

„Părerea noastră este că ne aflăm în faţa unei grave involuţii instituţionale (…) Singura concluzie este că ICR are soarta pecetluită şi asta nu îi afectează pe cei trei membri ai conducerii, noi oricum plecam când ni se termină cel de-al doilea mandat, în ianuarie 2013. (…) Nu este un discurs al conducerii, ci al culturii instituţionale pe care am creat-o aici”, a mai spus acesta, subliniind că se va pierde tot ceea ce a reuşit echipa de la ICR, compusă în prezent din 120 de oameni, să facă în aceşti ani. „Vom pierde toţi, chiar şi cei de la Antena 3, care spun lucruri fantasmagorice despre noi”, a mai spus Patapievici.

Finalul discursului lui Patapievici a fost întâmpinat cu ropote de aplauze de cei prezenţi la conferinţă, iar acesta a spus că ia acest lucru ca un semn de solidaritate faţă de instituţie, şi nu faţă de conducerea ICR. Premierul Ponta a justificat, miercuri, decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Parlamentului prin faptul că instituţia era „mult prea politizată” şi a arătat că ICR va fi subordonat Senatului, condus acum de Vasile Blaga, apropiat şefului statului. „Trecerea ICR în subordinea Parlamentului este o decizie de democratizare a instituţiei şi are menirea de a se transforma într-o structură mai transparentă. Folosirea fondurilor publice trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, ori printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar acest lucru se poate îndeplini”, a spus şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, iar Horia Roman Patapievici este preşedinte al institutului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat. „Ce vreţi să vă mai spun? În loc să te ocupe să creezi locuri de muncă, te uiţi cum poţi lua, să goleşti de conţinut instituţia prezidenţială. Asta arată, este expresia modului de a gândi al PSD-ului. Dar asta e viaţa, mergem înainte”, a spus şeful statului.

Institutul Cultural Român este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care funcţionează în prezent sub autoritatea preşedintelui României. Şeful statului este preşedintele de onoare al Institutului. Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din postura de vicepreşedinţi. Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Activitatea Institutului Cultural Român este înţeleasă ca o modalitate complementară de atingere a obiectivelor strategice ale României, alături de iniţiativele externe de factură politică şi economică. Pe lângă sediul central de la Bucureşti, ICR are deschise mai multe institute în străinătate.

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
UE a dat ordinul. România este obligată. Românii vor putea cere despăgubiri statului
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Calculele reale despre majorarea salariului minim, din 2025. Câți bani în plus primesc, de fapt, românii
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă de până la 1.000 de lei pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii sunt OBLIGAȚI
StirileBZI
Ofertă de nerefuzat! Salarii de 1.500 de euro pe lună pentru românce
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
CCR confruntată cu posibile anulări ale alegerilor prezidențiale
MediaFlux
FAMILIA lui Călin Georgescu este ÎN PERICOL! Câștigătorul alegerilor NU MAI IESE din CASĂ
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie