Zone agricole din Dobrogea şi Crişana, afectate de secetă

Fenomenul de secetă pedologică moderată și puternică va afecta, în perioada următoare, zonele agricole din centrul și sudul Dobrogei, izolat din vestul Crișanei, estimează agrometeorologii în prognoza de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 11 - 17 noiembrie.
Filip Stan
11 nov. 2016, 07:43
Zone agricole din Dobrogea şi Crişana, afectate de secetă

Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Doar în centrul și sudul Dobrogei, izolat în vestul Crișanei se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

Din punct de vedere al stării de vegetație a culturilor agricole, prognoza relevă faptul că procesele de creștere și dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole ale țării, iar în depresiuni ritmurile de vegetație vor fi mai lente și chiar stagnate temporar, în special în estul Transilvaniei.

Potrivit Agerpres, la culturile de orz și grâu de toamnă, și în funcție de data semănatului, se va semnala definitivarea procesului de germinare (80-100%), continuându-se răsărirea și apariția frunzei a treia (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol. Cele mai avansate în vegetație vor fi cerealierele semănate în perioada optimă, la care se va declanșa faza de înfrățire (10-30%). De asemenea, în Dobrogea, Muntenia, Moldova și Crișana, rapița înființată în perioada optimă va parcurge înfrunzirea (6-11 frunze).

Potrivit specialiștilor, la pomii fructiferi și vița-de-vie va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, înregistrându-se predominant îngălbenirea și căderea fiziologică a frunzelor, în aproape toate plantațiile. În zilele fără precipitații, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiții relativ bune.

În ceea ce privește estimările meteorologice, prognoza arată că, în prima parte a intervalului ,va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care se va produce o răcire a vremii, în cea mai mare parte a țării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între zero și 11 grade Celsius, în primele zile, limite apropiate de normele climatologice, și între—6 și 6 grade Celsius, spre sfârșitul perioadei.

Totodată, temperatura maximă a aerului se va situa între—1 și 16 grade Celsius, la nivelul întregii țări, în timp ce valoarea medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsa între 4 și 11 grade Celsius, în zonele de câmpie, favorabilă parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și înfrunzire la speciile de toamnă înființate până în prezent.

Pe de altă parte, în intervalul analizat, se prognozează ploi locale în aproape toată țara, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), îndeosebi în zonele vestice, nordice și centrale, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. Local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, notează ANM.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...