Medicul Dorin Grigoraş, şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie de la Maternitatea „Odobescu” din Timişoara, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că medicii de la unitatea sanitară au realizat, în primăvara acestui an, în premieră naţională, o operaţie de prolaps uterin la o pacientă însărcinată.
Medicii au făcut anunţul reuşitei operaţiei abia acum, întrucât au aşteptat ca pacienta să nască.
În timpul sarcinii, medicii au descoperit că femeia avea uterul mai jos decât era normal, acest lucru fiind un pericol pentru făt. În aceste condiţii, medicii au decis să intervină chirurgical când fătul avea doar 13 săptămâni, operaţia constând în suspendarea uterului într-o plasă din material sintetic.
Medicii au folosit pentru realizarea intervenţiei tehnica histerosacropexie laparoscopică.
„Ne-am gândit că ar trebui să oferim o tehnică minim invazivă prin care uterul a fost ancorat la un element anatomic de susţinere. Am efectuat această intervenţie în luna mai 2016, evoluţia chirurgicală a fost fară complicaţii şi nu intru în amănunte ce s-ar fi putut întâmpla cu ocazia unei astfel de intervenţii. În 1 noiembrie 2016, pacienta noastră a născut prin intervenţie cezariană, care era obligatorie în această situaţie de suspensie a uterului, în condiţii normale, o fetiţă de 3.000 de grame. Noi suntem foarte multumiţi, odată pentru că am putut oferi şansa unei mame să îşi ducă sarcina până la capăt şi în al doilea rând că am putut veni cu o rezolvare chirugicală minim invazivă, zicem noi ca o premieră naţională. Acest caz îl vom publica în literatura de specialitate internaţională”, a declarat medicul Dorin Grigoraş, potrivit news.ro.
Pentru realizarea intervenţiei chirurgicale a fost nevoie de achiziţionarea unui aparat medical care a costat 1.200 de lei.
„Sunt extrem de rare cazurile de prolaps genital la o vârstă atât de tânără, sub 30 de ani, însă şi aceste cazuri când apar trebuie rezultate. Prolaps înseamnă coborârea uterului în vagin. Există mai multe grade de prolaps, există nişte clasificări pentru acest tip de patologie. Ce o deranja cel mai mult pe pacientă era durerea pe care o resimţea, pentru că noi am încercat să abordăm acest caz conservator. Am încercat să îi punem un pesar, care să asigure o statică pelvină adecvată, însă am eşuat cu aceste tehnici conservatoare, de aceea a trebuit să abordăm un tratament chirurgical”, a spus şeful blocului operator, medicul Laurenţiu Pirtea.
Mama care a dus până la capăt sarcina a declarat că acum se simte foarte bine.
„Acum mă simt foarte bine, mă recuperez după operaţia de cezariană. La început, după operaţia de prolaps a fost o perioadă fără efort, la pat. M-am panicat (…), dar am considerat că dacă Dumnezeu a dat în momentul acela să rămân gravidă, am considerat că o să fie totul bine şi am acceptat propunerea doctorilor”, a declarat Patricia Miron.